Az Egyesült Államokban többen is attól tartanak, hogy amennyiben az izraeli állampolgárok is beutazhatnak az USA-ba az úgynevezett vízummentességi program (Visa Waiver Program) keretében, tovább fog erősödni az izraeli kémtevékenység.
„Az USA hírszerző szerveinek berkeiben attól félnek, hogy Izrael bevonása a vízummentességi program kereteibe megkönnyíti majd az izraeli kémek számára a belépést az ország területére” – közölte a Kongresszus egyik magas rangú tisztségviselője az amerikai képviselőház Roll Call elnevezésű weboldalán.

A szóban forgó programban jelenleg részt vevő 38 állam polgárai 90 napon keresztül tartózkodhatnak az Egyesült Államokban, anélkül, hogy vízumhoz kellene folyamodniuk. Izrael hosszú ideje szeretné, ha a kedvezményt állampolgárai is igénybe vehetnék.
Robert W. Goodlatte, republikánus képviselő szerint „fenntartások vannak a titkosszolgálatok körében, mivel attól tartanak, hogy Izraelnek a vízummentességi programba történő bevonása esetén az izraeli kémeknek egyszerűbb lesz a dolga.”
Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma, valamint a Külügyminisztérium szintén kifejezte aggodalmát a kérdésben, a Képviselőház vízumügyekben illetékes bizottságának tagjai előtt.
Mindeddig az USA arra hivatkozva utasította el Izraelnek a vízummentességi programba történő bevonására vonatkozó kérését, hogy a zsidó állam nem tesz eleget a szükséges feltételeknek. Azonban néhány cionista szenátor most mégis olyan törvénytervezetet nyújtott be, melynek alapján izraeli polgárokra is vonatkoznának a beutazási kedvezmények.

Az USA-ban működő, nagyhatalmú zsidó lobbicsoportok erőteljes nyomást gyakorolnak a Kongresszusra az Egyesült Államok és Izrael közötti úgynevezett Stratégiai Partnerségi Törvény elfogadása érdekében. A törvénytervezet egyik paragrafusa rendelkezik arról, hogy Izrael polgárai is élhetnek a vízummentességi programban foglalt kedvezményekkel.
Az USA-ban zajló izraeli kémkedés érzékeny téma, kiváltképp azóta, hogy 1985-ben letartóztatták az amerikai haditengerészet egy vezető elemzőjét, Jonathan Pollardot, aki létfontosságú dokumentumokat juttatott el Izrael számára. 1987-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Jonathan Pollard szabadon bocsátására vonatkozó ismételt izraeli kéréseknek az USA a mai napig nem tett eleget.
Vajon az ismertetett amerikai félelmek ismeretében is alaptalannak tekinthető-e a magyar közéletben ténykedő magyar-izraeli kettős állampolgárok nevének nyilvánosságra hozására vonatkozó korábbi jobbikos javaslat?
Perge Ottó - Press TV nyomán