Az Ukrajinszka Pravda tudósítása szerint oroszpárti szakadárok fegyveres csoportjai járják éjjelenként az elsősorban cigányok által lakott városrészeket, ahol betörnek a házakba, bántalmazzák az ott lakókat, házkutatás címén törnek-zúznak és "fosztogatnak". Számos "roma családot" csőre töltött fegyverekkel kényszerítenek arra, hogy minden holmijukat teherautókra pakolják, majd elviszik őket a város határán kívülre, ahol szélnek eresztik őket.

Illusztráció
Az éjszakai "hajtóvadászatok" tényét a kelet-ukrajnai város önjelölt polgármestere is elismerte. Vjacseszlav Ponomarjov azonban tisztázta, nem ártatlanok meghurcolásáról van szó: embereinek a Szlovjanszkban működő drogkereskedő bandák felszámolására adott utasítást. Mint mondja, arról nem tehetnek, hogy a narkóbiznisszel elsősorban a városba települt "roma" csoportosulások foglalkoznak. A szakadár város első embere korábban arra szólította fel a lakosságot, hogy tegyenek jelentést a népi milíciáknak mindazon gyanús személyekről, akik nem oroszul beszélnek.
Antiszemita tartalmú, részben cigányellenes röplapok terjesztéséről már Donyeckből is érkeztek hírek. E hírek kapcsán Arszenyij Jacenyuk zsidó miniszterelnök kijelentette, hogy a kormány semmilyen körülmények között nem engedi meg az antiszemitizmus és xenifóbia "importját" és elterjedését az országban. Az Ukrán Biztonsági Szolgálatot személyesen utasította az említett röplapok szerzőinek és terjesztőinek kézre kerítésére. Arról viszont nem terjednek ki a híradások, hogy a kormányfő miképpen kívánja érvényesíteni utasításait az oroszpárti szakadárok által ellenőrzött országrészekben.
(Boon korrigálva)