Az egyébként abszolút „kóser” Newsweek hírmagazin legutóbbi számában - a polkorrektség szabályait felrúgva - arról ír, hogy az amerikai titkosszolgálatok körében nyugtalansággal szemlélik az izraeli hírszerzés fokozódó aktivitását az USA-ban. „Izrael átlépett egy határt” – idézi a lap egy titkosszolgálati ügyekben járatos korábbi kongresszusi tisztségviselő szavait.

Az FBI, a Belbiztonsági Minisztérium, a Külügyminisztérium és a Nemzeti Kémelhárítási Igazgatóság munkatársai a Képviselőház külügyi, valamint igazságügyi bizottságának tagjai részére eljuttatott dokumentumban figyelmeztetnek: az Egyesült Államokban zajló izraeli kémtevékenység „páratlan és egyúttal nem illendő”, annak méretei pedig messze fölülmúlják minden más, barátinak minősülő állam hasonló ténykedését.
A lapban megszólaló kongresszusi tisztségviselő kijelentette: „egyetlen más ország sem lépi át a határvonalakat a hírszerzés terén úgy, ahogyan az izraeliek teszik.” A Képviselőház külügyi és igazságügyi bizottságához intézett jelentés készítésében szerepet vállaló titkosszolgálati munkatárs pedig azt mondta, hogy a dokumentumban szereplő tények „nagyon kijózanítóak, nyugtalanítóak, sőt félelmetesek”.

Izrael washingtoni nagykövetsége - kémközpont
A Newsweek cikke szerint Tel-Aviv főként ipari-technikai jellegű titkos információkhoz kíván hozzáférni. A kémkedés a zsidó állam kereskedelmi misszióin, illetve az USA-ban tevékenykedő izraeli cégeken keresztül zajlik. Van azonban példa arra is, hogy a kémkedést közvetlenül Izrael washingtoni nagykövetségéről irányítják – olvasható a cikkben.
Tel-Aviv természetesen tiltakozik a Newsweek cikkében megfogalmazott vádak ellen. Az izraeli kormány utasította az ország washingtoni nagykövetségét, hogy „erőteljesen lépjen fel” az ügyben. Aaron Sagui, az izraeli nagykövetség szóvivője ingerülten reagált: a lap állításait „felháborítóaknak és hamisaknak” minősítette, melyek „Izraelt célozzák meg”. „Izrael nem folytat kémtevékenységet az Egyesült Államokban” – jelentette ki a szóvivő.

Azonban egyre több jel utal arra, hogy a két ország hírszerző ügynökségei között valóban léteznek feszültségek. Mint arról hírportálunk korábban beszámolt, amerikai titkosszolgálati körökben attól tartanak, hogy Izrael tervezett bevonása az amerikai vízummentességi program keretébe megkönnyíti az izraeli kémek számára a bejutást az ország területére. Izraeli részről olyan vádak is megfogalmazódtak, hogy az amerikai hatóságok több esetben is megtagadták a vízum kiadását az izraeli hírszerző szolgálatoknak dolgozó személyek számára. Egy izraeli lap pedig úgy értesült, hogy a korábbi 12 hónap során több száz esetben tagadták meg az amerikai hatóságok az izraeli kémszervezetek tagjaitól a belépést az Egyesült Államok területére.
Perge Ottó - Kuruc.info