A legutóbbi szenátori meghallgatáson, ahol az Oroszország elleni újabb szankciókat vitatták meg a szenátorok, John McCain, Arizona állam szenátora, a 2008-as amerikai elnökválasztás republikánus elnökjelöltje keményen lehordta Victoria Nuland államtitkárt (többször a szavába vágva a nőnek), mert haszontalannak ítélte az államtitkár által tett lépéseket az orosz gazdaság aláaknázására.

John McCain
"...Ön azt állította, hogy a szankciók közvetlen következménye lesz a rubel meggyengülése, ezzel szemben az a szankciók után egyre erősödik, az orosz gazdasággal egyetemben. Putyin azt csinál, amit akar, és nincs semmiféle befolyásunk az eseményekre." Nuland újabb szankciók kidolgozásának szükségességével védekezett, ám McCain rendkívül udvariatlanul szinte nem is hagyta szóhoz jutni. Az arizonai "héja" egyik szenátortársa javasolta, hogy blokkolják a VISA- és MasterCard-kártyák forgalmát, ám a várt eredmény több mint kétséges, mert az oroszok már hozzáláttak egy belföldi bázisú kártyarendszer talpraállításához, melynek elfogadásáról már tárgyalások folynak több ország bankrendszerével. Az USA-héják valószínűleg újra "lyukra futnak", mert így csak az említett kártyarendszerek esnek el nagyon komoly jövedelemtől, oroszországi forgalmuk adja a teljes forgalom több mint felét. Nem is beszélve az európai országok veszteségeiről, ahol az orosz turisták komoly forgalmat képviselnek a turizmus kapcsán bonyolított kártyás fizetések által.

Victoria Nuland
Persze az USA "könnyen ugrál", a teljes évi külkereskedelmi forgalmuk az oroszokkal mintegy 37 milliárd dollár, szemben az EU-Oroszország 400 milliárdos forgalmával. Ily módon könnyen belátható, hogy az EU országai és cégei miért lassítják illetve teljesen ignorálják az oroszok elleni USA-szankciók követelését. (Ha jól emlékszem, Magyarországon ezt így nevezik: "Könnyű a máséval lakodalmat játszani".) Egyébként egy kis intrika is vegyült a komoly politikai folyamatokba, kiderült, hogy az egyik, az orosz kozmikus rakétákhoz hajtóműveket szállító USA-cég azért adta be a szankciókra vonatkozó javaslatát a szenátusba, mert egyik legnagyobb konkurensük szerette volna megkapni ezen hajtómű-megrendeléseket.
A német iparvállalatok mellett már az olasz idegenforgalmi szövetség is tiltakozott, mert nem tudta elkezdeni a május eleji szezon indítását az orosz turisták távolmaradása miatt, kik részint hazafias felbuzdulásból, részint az olcsóbb üdülés miatt az új tengerpartot, a Krím félszigetet választották. Talán hasznosabb lenne, ha az egykori vietnami hős az orosz elleni szankciók erőltetése helyett valamikori katonatársai jogainak és életének jobbításáért tevékenykedne, akik közül ma idős aggastyánként sokan élnek teljesen méltatlan körülmények között.
Udo Winter
Berlin