A fejünkbe vert propagandaszólam szerint a nemzetiszocialisták gyűlölték, és alacsonyabb rendű, „nem is emberi” lényeknek tekintették a szlávokat, ázsiaiakat, arabokat, négereket, egyszóval mindenki mást, aki nem tartozott az „árja fajhoz”. Persze ha így lett volna, akkor a nemzetiszocialista Németország aligha működött volna együtt szláv és arab államokkal vagy éppen Japánnal. A napokban néhány amerikai és brit lap szenzációként tálalta egy New Yorkban élő dominikai taxisofőr esetét, aki büszkén hirdeti nemzetiszocialista eszméit.
Zoom
Gabriel Diaz, nemzetiszocialista taxisofőr
A 27 éves Gabriel Diazt azonban 30 napra felfüggesztették állásából, mivel munka közben egy nemzetiszocialista karszalagot viselt. A fiatalember szerint igazságtalanság történt vele, mivel igenis joga van a nézetei kifejtéséhez. „Ha egy muzulmán vezethet taxit turbánban, ha egy homoszexuális nagy szivárványszínű zászlóval sétálgathat az utcán, akkor egy hozzám hasonló fickó miért nem viselhet náci karszalagot?” – tette fel a teljesen logikus kérdést Diaz a New York Daily News című lap tudósítójának nyilatkozva.
Hogy a dominikai származású taxisofőrt nem ejtették a fejére, azt mutatja, hogy a sajtó érdeklődésére sem ijedt meg, nem kezdett el elhatárolódni, magyarázkodni és polkorrektkedni. „Én nemzetiszocialista vagyok, amit önök nácinak mondanak” – jelentette ki az újságíró előtt, aki azonban jellemző módon nem értette (mivel teljesen félretájékoztatták a nemzetiszocializmus valódi lényegéről), hogyan lehet egy „nem árja” származású ember egyúttal „náci”. Diaz világosan fogalmazott: „Tudom, ellentmondásos, hogy egy nem fehér ember náci karszalagot visel. De ki mondta, hogy fehér bőrűnek kell lenni ahhoz, hogy valaki nemzetiszocialista legyen?” Tényleg, mondott ilyet valaki valaha is?
A derék fiatalember a holokauszttal kapcsolatban is meg merte mondani a véleményét. „A múltban mindig hazugságokat mondtak nekünk Hitlerről. Hazudtak nekünk mindenről” – válaszolta a Daily Mail riporterének azon kérdésére, hogy mit gondol a "hatmillió meggyilkolt" zsidóról.
Zoom
Diaz ugyanakkor azt is közölte, hogy „nem gyűlöli a zsidókat”. „Kritizálom őket, de nem gyűlölöm őket. Ami nem jelenti, hogy antiszemita volnék” – fejtegette álláspontját a Diaz, feltéve egyúttal a lényegre tapintó kérdést az őt faggató újságírónak: „De miért nem tolerálják önök az én nézeteimet?”
A dominikai származású nemzetiszocialista arról is beszélt, hogy gyakran kap fenyegetéseket az utcán. „Baszd meg, te náci” – mondják neki a leggyakrabban. Az utasai azonban általában nem szólnak semmit. Kivéve egy nőt, aki elmondta, hogy „nem hitt a szemének” és „nagyon dühös lett”, amikor meglátta a napjaink polkorrekt világképébe sehogyan sem illeszkedő dominikai taxisofőrt, karján a horogkeresztes jelvénnyel. A nő jelentette a tűrhetetlen estet a taxisok felügyeleti hatóságának – nyilván a legteljesebb tolerancia jegyében.
Gabriel Diazt 30 napra felfüggesztették állásából, és kicsikartak tőle egy ígéretet, mely szerint ismételt munkába állása után a "náci" jelvényt vezetés közben nem fogja viselni. Azonban igenis viselni fogja akkor, amikor nem taxit vezet – jelentette ki a bátor fiatalember.
Az újságíróknak arra a kérdésére, hogy nem kellene-e bocsánatot kérnie, Diaz a következő választ adta: „Ha nekem bocsánatot kell kérnem, akkor egy homoszexuálisnak is bocsánatot kell kérnie azért, mert nyíltan homoszexuális.”
Perge Ottó - Daily Mail - CBS nyomán