"Bevándorlási katasztrófa" fenyegeti az Európai Uniót - figyelmeztet az ENSZ. A világszervezet szerint a nyári hónapokban olyan sokan próbákoznak majd átszelni a Földközi-tenger veszélyes vizeit, hogy az tragédiához vezethet majd.
Zoom
Az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztossága szerint már Európán kívüli területen, Észak-Afrikában menekülttáborokat kell felállítani a bevándorlók lajstromba vételére. Ezeket a központokat Egyiptomban, Líbiában és Szudánban hoznák létre.
Zoom
Az úgynevezett "frontállamok" azt állítják, hogy a fenyegető humanitárius katasztrófa ellenére Brüsszel nem segít nekik. Tavaly októberben két hajó is elsüllyedt az olaszországi Lampedusa sziget közelében, és közel 400-an vesztek oda.
Zoom
Mint a Guardian megjegyzi, most indul az úgynevezett "hajózási szezon", amikor a korábbihoz képest drámai módon megugrik az Észak-Afrikából Európába bejutni próbáló bevándorlók száma. A migránsok gyakran kezdetleges hajókkal indulnak útnak, de sokan közülük a tengeren lelik halálukat.
Zoom
A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint kétséges, hogy Líbiában, Egyiptomban vagy Marokkóban igazságos és pártatlan módon tudnák feldolgozni a benyújtott menedékkérelmeket. Görögország, az Európai Unió soros elnöke ugyanakkor támogatja, hogy Észak-Afrikában és a Közel-Keleten dolgozzák fel a menedékkérők dokumentumait. A görögök egy olyan tengeri akciócsoport felállítását is követelik, amely a Földközi-tengeren járőrözve visszatartaná a bevándorlókat.
Zoom
"Az átfogó bevándorlási politika kidolgozása a görög elnökség egyik fő célkitűzése és hozzánk hasonlóan a bennünket követő olasz elnökség egyik prioritása is" - mondta Evangelosz Venizelosz görög miniszterelnök-helyettes.
Zoom
Az európai határőrizeti hivatal, a Frontex adatai szerint az idén 42 ezer ember próbált meg a tengeren áthajózva Olaszországba jutni. Az ENSZ adatai szerint tavaly ez 3300 embernek sikerült.
Zoom
A múlt héten 1000 bevándorló próbált betörni az észak-afrikai spanyol területre, Melillába, a francia rendőrség pedig buldózerekkel számolta fel Calais kikötőjében az Angliába vágyó bevándorlók 3 sátortáborát.
Zoom
A görög polgári hajózási minisztérium szerint tavaly 15 ezer illegális bevándorló próbált bejutni a tengeren át Görögországba, ami miatt mozgósítani kellett a 7000 fős parti őrség egyharmadát. A hajóval útnak indulók egyharmadát ki "kell" menteni, sőt néha az embercsempészek ösztönzik a gumicsónakban utazókat, hogy süllyesszék el a csónakot, amint meglátják a görög parti őrség hajóit.
(InfoRádió nyomán)