Három Ciszjordániában eltűnt jesiva növendéket keres péntek hajnal óta az izraeli hadsereg. Az izraeli közszolgálati tévé rendkívüli híradással követi az eseményeket.
A biztonságiak emberrablástól tartanak, mert a legutolsó hír az volt a tizenéves ultraortodox vallásos fiatalokról, hogy csütörtök este hazaindultak jesivájukból (vallási iskolájukból). Felkéredzkedtek egy személygépkocsira a Gus Ecion nevű telepes városnál, és Hebron környékén még beszéltek a családjukkal, majd megszűnt velük minden kapcsolat.
Komoly katonai erőkkel és önkéntesekkel átkutatták a környező területeket, és egy kiégett autót találtak. A nyomozók azt vizsgálják, hogy volt-e kapcsolat az autó felgyújtása és a fiatalok eltűnése között.
Benjámin Netanjahu miniszterelnök a közeledő szombati pihenőnap ellenére rendkívüli ülést hívott össze Tel-Avivba a hadsereg vezérkari főnökségére Móse Ajalon védelmi miniszter, Jichák Aharonovics belbiztonsági miniszter és Beni Ganc vezérkari főnök részvételével a helyzet értékelésére.
"Izrael a Palesztin Hatóságot tekinti felelősnek épségükért" - közölte a miniszterelnöki hivatal. Az izraeli televízió szerint az emberrablás messzemenő következményekkel járhat Izrael és a Palesztin Hatóság kapcsolatára nézve.
Péntek reggel az Iszlám Dzsihád nevű iszlámista szervezet egyik vezetője izraeliek elrablására szólította fel a palesztinokat, mert véleménye szerint a múltban bebizonyosodott, hogy Jeruzsálem izraeliek életéért cserébe kész tárgyalni palesztin foglyok elengedéséről.
(MTI nyomán)