A lengyel-amerikai szövetség – lószar! – új, titokban rögzített hangfelvételről írt vasárnap a Wprost, amelynek a tanúsága szerint Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter úgy gondolja, semmit nem ér az a közeli szövetségesi viszony, amelyet Lengyelország az Egyesült Államokkal ápol. Ennek szerinte Lengyelország még a kárát is látja, hiszen hamis biztonságérzetet ad. Naiv dolog azt hinni, hogy az amerikaiak növelik Lengyelország biztonságát. A szövetség csak arra jó, hogy elidegenítse Németországot és Oroszországot. A lengyelek nagyarányú részvétele Afganisztánban tévedés volt – állította a külügyminiszter.

Radoslaw Sikorski
A lengyel liberális hetilap cikke szerint Sikorski a volt pénzügyminiszter, Jacek Rostowski előtt kerített sort a keresetlen hangú, szitokszavakkal fűszerezett kirohanásra valamikor tavaly a felkapott varsói étteremben, a Sowa és Barátaiban. A beszélgetés rövid átiratát közlő lap a múlt hét végén azzal kavart politikai vihart, hogy közzétette más, kompromittáló kijelentéseket tevő csúcsvezetők titkos felvételeit. A most napvilágra került átiratban Sikorski azt mondja Jacek Rostowski volt pénzügyminiszternek, a lengyelek naivan azt hiszik, hogy az Egyesült Államok növeli biztonságukat. A leirat szerint Sikorski konkrétan azt mondja: "Teljes bullshit ('lószar'), hogy konfrontálódunk Németországgal és Oroszországgal, és majd azt hisszük, hogy minden szuper, mert bekaptuk Amerikának (ezt akár "leszoptuk Amerikát"-nak is lehet fordítani). Balekok, komplett balekok."
Azt is megtárgyalta Rostowskival, hogy a fő politikai versenytársat, az ellenzéki Jog és Igazságosság pártot (PiS) ki lehetne csinálni a katonai titkosszolgálat korábbi szervezetének felszámolása miatt. Eközben megengedett magának némi nemzeti önostorozást is: „Sekély a büszkeségünk, és az önbecsülésünk. Ez olyan négeres..." – fogalmazott. Danuta Hubner korábbi EU-biztost, aki csatlakozott a kormányzó Polgári Platformhoz (PO) Rostowski „komcsi vénasszonynak" nevezte, Sikorski pedig azon elmélkedett, szüksége-e van rá a PO-nak.
Sikorskiról azt suttogják, hogy Catherine Ashton után ő lehet az Európai Unió új kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Tárcája egyelőre elzárkózott a kommentártól. A Wprost ígérete szerint hétfőn vagy kedden magát a hangfelvételt is nyilvánosságra hozza.
A Wprostnak egy hét alatt egy előre hozott választásokkal fenyegető belföldi botrány után valószínűleg diplomáciai vihart is sikerül kavarnia. A belpolitikai Marek Belka jegybankelnök és Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter tavaly nyári éttermi beszélgetése körül forog. A két politikus a Sowa és Barátaiban dugta össze a fejét egy vacsora felett. Belka Rostowski kirúgására kérte a tárcavezetőt azért a segítségért, amelyet a gazdasági problémák megoldásában a kormánynak ad. Rostowski azért szúrhatta Belka szemét, mert a pénzügyminiszter korábban többször kritizálta őt és a Lengyel Nemzeti Bankot NBP-t is az inaktivitása miatt a gazdaság fellendítésében. Tavaly novemberben, hat év után állították fel a pénzügyminiszteri székből, ahol hat évet töltött – kétszer annyit, mint a rendszerváltás óta bárki más.
Szerdán a Wprost szerkesztőségében házkutatást tartottak, a lengyel hetilap pedig szombaton átadta a nála lévő hangfelvételeket az ügyészségnek. Vezető ellenzéki pártként a PiS most Donald Tusk miniszterelnök lemondását követeli, és amelyet a PO kevesebb mint fél százalékkal vert meg a májusi EP-választásokon. A PO koalíciós partnere, a Lengyel Néppárt (PSL) most előre hozott választásokat követel, és maga Tusk sem zárta ki, hogy a közeljövőben sort kerülhet egy ilyen megméretésre.
A média azt latolgatja, ki készítette a felvételeket és miért hozták azt nyilvánosságra most. A Gazeta Wyborcza a belső elhárítástól (ABW) származó információkat ismerteti. Eszerint a lehallgatásokat a Sowa és Barátai VIP-termének főnöke Lukasz N. végezte, de részesei voltak egy másik pincér és a sommelier is. N. állítólag azt mondta a kihallgatáson, hogy a lehallgató készüléket Piotr Nisztortól, a Wprost újságírójától kapta. Nisztor a cikkek egyik szerzője is, társai az ellenzéki jobboldali Jog és Igazságosság párt egyik szejm-képviselője és a kormányőrség több beosztásából leváltott tisztje. Egyikük, Dariusz P., aki az állami vezetők biztonságáért felelt.
Ha Nisztor a lehallgatások egyik részese, az nagyon rossz helyzetbe hozná a hetilapot. A Wprost kiadója azt állítja, hogy a felvételeket egy üzletember adta át nekik. Nisztor a maga részéről azt mondta, „groteszk, szinte lehetetlen" a vád ellene.
Korábban írtuk: Lengyel külügyminiszter: az Egyesült Államokhoz fűződő szoros kapcsolatok mit sem érnek, sőt még károsak is
A Wprost lengyel heti magazin közölte: megszerezte egy beszélgetés felvételét, amelyen Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter kijelenti, hogy az Egyesült Államokhoz fűződő szoros kapcsolatok "mit sem érnek", sőt "még károsak is, mert hamis biztonságérzetet keltenek".
A beszélgetés rövid átiratát közlő lap a múlt hét végén azzal kavart politikai vihart, hogy közzétette más, kompromittáló kijelentéseket tevő csúcsvezetők titkos felvételeit. A most napvilágra került átiratban Sikorski azt mondja Jacek Rostowski volt pénzügyminiszternek, a lengyelek naivan azt hiszik, hogy az Egyesült Államok növeli biztonságukat. A varsói külügyminisztérium addig nem kíván megjegyzést fűzni az ügyhöz, amíg az egész beszélgetés meg nem jelenik. A Wprost hétfőn szándékozik közreadni a hangfájlokat.
(Nol - MTI - HVG nyomán)