Az elmúlt éjszaka az izraeli hadsereg 108 célpontot támadott a Gázai övezet területén, s csak ma éjjel és hajnalban 24 négy palesztint, többségükben polgári személyt meggyilkolt, s mintegy másfél százat megsebesített. Jól látható megkülönböztető jelzéssel ellátott járműre is tüzeltek, amelyben meggyilkoltak egy újságírót, hatot megsebesítettek. A diadalittas izraeli politikusok a hadművelet kiszélesítésére ösztökélik Netanjáhu kormányfőt. A Magyar Rádió közben a dráma elhallgatásával, kicsinyítésével hazudik a gázai eseményekkel kapcsolatban.
Zoom
Ábdulláh Ábu Gazáll - az elmúlt órák egyik halálos áldozata
A Palesztin Egészségügyi Minisztérium (a Gázai övezetbeli) szóvivője szerint a Gázai övezetben eddig 79 palesztin, köztük sok gyermek és asszony életét vesztette, s mintegy 550 megsebesült, jórészt a polgári lakosság ellen végrehajtott izraeli terrortámadások következtében. A pártatlan és teljesen független Kossuth Rádió a ma reggeli és a délelőtti híradásaiban újra megfeledkezett közölni a magyar hallgatókkal azt a hírt is, hogy csak a ma éjszakai és kora hajnali izraeli katonai csapások következtében újabb 24 palesztin, jórészt polgári személy halt meg, s mintegy 150 megsebesült a Gázai övezetben. Részletesebben hallhattunk viszont a Tel-Avivot és más izraeli városokat ért, ám sebesülést nem okozott palesztin rakétatámadásról. Hangsúlyozzuk, mindez csak ma éjszaka történt, miközben a diadalittas, leendő háborús bűnös izraeli katonai és politikai vezetők a Szilárd sziklafok-hadművelet kiterjesztéséről, a szárazföldi behatolás és a Hamász-kormány vezető politikusai elrablásának szükségességéről szónokolnak.

Ráfáh határváros ma reggel
Az izraeliek közben egymás után teszik elérhetetlenné a gaztetteikről képekben is beszámoló palesztin és mások működtette hírportálokat. A Palinfo palesztin hírszolgálat egyelőre még elérhető, s beszámol róla, hogy a Gázai övezetben levő, immár emblematikussá vált Hánjúnesz települést, menekülttábort ma éjjel újabb barbár légitámadás érte, amelynek során legalább tíz palesztin életét vesztette, a lakóházak újfent bombázása miatt ismét majdnem teljesen kiirtottak egy családot, amelynek hat tagja halt meg.
Zoom
Megmaradt értékek után kutatnak a romok között
Meg kell jegyezni, hogy a szemben álló felek hadieszközeinek minősége és mennyisége közti leírhatatlanul nagy különbség miatt a zsidó oldalon eddig mindössze egy sérülés történt, amikor légiriadó idején egy személy siettében eltörte a bokáját. (A palesztin oldalon e sorok írásáig 79 halottról és 550 sebesültről tudunk - H. J.) A Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom tűzszüneti föltétele az, hogy Izrael engedje szabadon a börtönökből a palesztin foglyokat, azokat, akiket a korábbi egyezmény értelmében már ki kellett volna engedni, illetve azokat is, akiket a Sálít tizedes elengedésének fejében 2012-ben szabadlábra helyeztek, ám a három zsidó telepes ifjú legutóbbi elrablása után az egyezséget megszegve, a zsidó állam tömegesen újra letartóztatott.
Zoom
A Káváre család tagjait már tegnap eltemették Hánjúneszben
Uri Áriél zsidó telepesvezér, a Netanjáhu-kormány (egyik) véresszájú minisztere röviddel ezelőtt az Izraeli Televízióban kijelentette: szó sem lehet a palesztin rabok kiengedéséről, hanem inkább föl kell gyorsítani és ki kell terjeszteni a Gázai övezet elleni hadműveletet, mert holnap összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, és valószínűleg a műveletek leállítására szólítja föl a feleket. (Nem mintha a "gyilkolászás" kölcsönös lenne, s a zsidó államot elmarasztaló bármilyen BT-határozatra, mint eddig, Izrael fittyet ne hányna - H. J.)
Az elmúlt órák eseményeinek krónikájához tartozik még, hogy a Gázai övezetben az izraeli légierő gépe levegő-föld rakétával célba vett egy jól fölismerhető megkülönböztető jelekkel ellátott gépkocsit, amelyben megölt egy munkáját végző újságírót, ha kollégát pedig súlyosan megsebesített. Tudjuk, a világ legerkölcsösebbje...
Hering J. - Kuruc.info
Korábban írtuk: Folytatódik a "védekezés" zsidó módra: kereskedőbódéban dolgozókat, menekültet és újságírót gyilkolt Izrael
Izrael két újabb légitámadást hajtott végre csütörtök hajnalban a Gázai övezetben, a terület elleni légi offenzíva harmadik napján, s a támadásoknak hét halálos áldozatuk van palesztin egészségügyi források szerint. Az ENSZ-főtitkár önmérsékletre intette az izraeli - és a politikai korrektség kedvéért a palesztin vezetőket is.
Zoom
Csütörtök hajnalban az első izraeli légicsapás az övezet déli részén lévő Hán-Júniszban egy kereskedőbódét ért, és hat ember halálát okozta, 15-en pedig megsebesültek. A második rakéta az övezet középső részén található nuszeirati menekülttáborban csapódott be, és egy ház lakója halt meg, többen megsebesültek.
A három napja tartó légi offenzívában eddig több mint 60 palesztin vesztett életét, és közülük sok civil volt, legalább hét nő és 14 gyerek az AFP hírügynökség összegzése szerint, amely a palesztin mentők által adott információkon alapszik.
A Reuters értesülése szerint egy izraeli harci gép szerda este csapást mért egy gépkocsira Gáza város központjában, a legforgalmasabb bevásárlóutcában, és legalább egy ember - az autó vezetője - meghalt. Az autón nagy piros "TV" felirat volt, a sofőr pedig egy helyi hírportálnak dolgozott.
Zoom
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár telefonon felhívta az izraeli és a palesztin vezetőket, valamint a legfontosabb térségbeli hatalmak vezetőit, és figyelmeztette őket, hogy a helyzet egy újabb kiterjedt háború kirobbanásával fenyeget. Arra kérte az egyiptomi elnököt, a katari és a szaúdi vezetőket és John Kerry amerikai külügyminisztert: gyakoroljanak nyomást Izraelre és a palesztinokra, hogy visszatérjenek a 2012-es novemberi tűzszüneti megállapodáshoz, és újítsák fel a (sehová nem vezető) "béketárgyalásokat". A főtitkár elítélte az Izrael elleni palesztin rakétatámadásokat (melyeknek általában senki nem esik áldozatául), Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől pedig követelte, hogy országa "tanúsítson maximális önmérsékletet, és tartsa tiszteletben a civilek védelmére vonatkozó nemzetközi kötelezettségeit". Mahmúd Abbász palesztin elnököt arra biztatta, hogy tartsa fenn a biztonsági együttműködést Izraellel.
Desmond Tutu nyugalmazott dél-afrikai anglikán érsek, Nobel-békedíjas emberi jogi aktivista azzal vádolta meg szerdán az izraeli és a palesztin vezetőket, hogy veszekedő, egymásra mutogató gyerekek módjára viselkednek, és szerinte konfliktusuknak nem lehet győztese, csak vesztese.
AZ ENSZ Biztonsági Tanácsa helyi idő szerint csütörtök délelőtt (közép-európai idő szerint 16 órakor) összeül New York-i székhelyén rendkívüli tanácskozásra a gázai helyzetről - jelentette be szerda este a BT soros ruandai elnöksége. A rendkívüli ülést arab országok kezdeményezésére hívták össze, amelyek követelik, hogy az ENSZ vállalja "a palesztin nép elleni agresszió, Izrael gyalázatos támadása" megállításának felelősségét.
Zoom
Ron Proszor, Izrael ENSZ-nagykövete újságíróknak nyilatkozva azt állította, hogy Izrael "minden lehetséges csatornán" tűzszünetet ajánlott a Gázai övezetet igazgató Hamásznak, de az visszautasította ezt. Abdalláh al-Mualimi szaúdi ENSZ-nagykövet, aki az 57 tagországból álló Iszlám Együttműködés Szervezete nevében beszélt, kifejezte felháborodását Izrael "barbár támadása és aránytalanul kemény megtorlása" miatt, amely szerinte példátlan a palesztin nép elleni atrocitások történetében.
(MTI nyomán, képek: AFP, Reuters)