A palesztinok nem hogy nem törtek meg a brutális izraeli mészárlás során, ellenkezőleg: elszántságuk az ellenség példátlan brutalitását látva egyre csak növekszik. Mivel nagyon sok palesztin veszítette el hozzátartozóit, egyre kevesebb a vesztenivalójuk, és a civilek közül is egyre többen gondolkodnak úgy, ahogy a fegyveres ellenállók: csakis a halál és a szabadság kivívása között választhatnak.
A hősies palesztin ellenállás csalhatatlan jele, hogy egyre több megszálló veszíti életét: egyedül a vasárnapi napon eddig 13 agresszorral végzett az ellenállás, így immár 18-ra emelkedett a megszállók halottainak a száma. (Egy palesztin forrás szerint ugyanakkor a támadó hadsereg 32 katonája halt meg.)
A Ma’an palesztin hírügynökség híradása szerint az izraeli hadsereg szóvivője közölte azt is, hogy az elesett izraeli katonák az elit Golani Brigád tagjai voltak. Az „azonosítási folyamat” azonban még tart. A nap folyamán izraeli részről hivatalosan közölték, hogy 60 zsidó katona sebesült meg a heves harcok során. A sérültek között van a Golani Brigád parancsnoka is.
Mióta az izraeli haderő behatolt a Gázai övezetbe, a Hamász számos videót tett közzé, melyek a zsákmányolt izraeli fegyvereket mutatják be.
Két járőröző zsidó katona akkor vesztette életét, amikor a Hamász harcosai szombaton Eshkol közelében behatoltak Izraelbe. Pénteken pedig az izraeli megszállók egy csoportját Beit Lahiya térségében a palesztin fegyveresek meghátrálásra kényszerítették.
Perge Ottó