Az évek óta véres polgárháborúban őrlődő Szíria légterébe irányította át egyik járatát a Malaysia Airlines azután, hogy annak szokásos útvonalán, Kelet-Ukrajna felett a múlt héten vélhetően lelőtték a légitársaság egy gépét - közölte hétfőn a Flightradar24 honlap.
A Flightradar24 által a Twitteren közölt térképen az látszik, hogy a Londonból Kuala Lumpurba tartó MH4-es járat - amely múlt csütörtökig általában Kelet-Ukrajna felett közlekedett - pont annak a Szíriának a légterében talált "biztonságosabb" útvonalat, amely országban az elmúlt bő három év során eddig mintegy 170 ezer emberéletet követelő polgárháború zajlik. A Flightradar24 azzal magyarázta a külön erről szóló tweetet, hogy egyedül a Malaysia reptette gépét a háborús zóna fölött.
Zoom
Az MH4-es járat egyébként pénteken és szombaton egy másik útvonalon, Törökország keleti része felett repült, miután Boeing 777-esüket gépét 298 utassal a fedélzetén július 17-én minden bizonnyal lelőtték a kelet-ukrajnai donyecki területen.
A légitársaságot bírálatok érték, amiért pont egy másik háborús övezet felé irányította át elterelt járatát. Ugyanakkor a Malaysian Airlines az ezekre válaszul kiadott közleményében azt írta, hogy az MH4-es járat útvonala összhangban volt a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szabályaival.
A társaság közölte, hogy a gép nem lépett be olyan légtérbe, amelyet az ICAO vagy a szíriai nemzeti légügyi hatóság hivatalosan a polgári légiközlekedés előtt korlátozottnak minősített. Az amerikai légi közlekedési hatóság ajánlása szerint viszont "erősen ellenjavalt" a szíriai légtérbe való belépés a polgári gépek számára.
(MTI - HVG)