A Hannah Arendt-díj a politikai gondolkodásért nevű elismeréssel tüntetik ki a Pussy Riot oroszországi kereszténygyalázó punkzenekar két tagját - jelentették be csütörtökön a németországi Brémában.
A tartományi rangú város szenátusa és az ellenzéki Zöldekhez közel álló Heinrich Böll Alapítvány 7500 euróval járó díját Marija Aljohina és Nagyezsda Tolokonnyikova kapja. A zsidó filozófusról elnevezett díj odaítéléséről döntő nemzetközi zsűri "a bátor akcióművészek kitüntetésével elismeri mindazok érdemeit is, akik az üldöztetés dacára szembeszegülnek az oroszországi reakciós fordulattal" - áll a Heinrich Böll Alapítvány közleményében.
A Pussy Riot három tagját garázdaságért és vallási gyűlöletkeltésért két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélték 2012 augusztusában, amiért Vlagyimir Putyin ellen tüntettek a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban egy zenés "punk-imának" nevezett istenkáromlással. Aljohinát és Tolokonnyikovát munkatáborokba szállították, a harmadik szuka, Jekatyerina Szamucevics büntetésének végrehajtását felfüggesztették.
A "nyilvános politika diskurzus ösztönzését" szolgáló díjat a Pussy Riot két művésze (sic!) megosztva kapja Jurij Andruhovics ukrán íróval, a rendszerváltás utáni ukrán irodalom egyik legismertebb alkotójával. Andruhovics a Viktor Janukovics elnök megpuccsolásához vezető mozgalom jeles tagja, kitüntetésével a zsűri a "független és demokratikus" Ukrajnáért küzdő társadalmi mozgalmak iránti tiszteletét is kifejezi.
A díjat 1994-ben alapították és általában politikai gondolkodóknak, társadalomtudósoknak ítélik oda. Az eddigi díjazottak között van Timothy Snyder amerikai és Tony Judt brit történész és Heller Ágnes magyarországi zsidó filozófus.
(MTI korrigálva)