A második világháború előtt és alatt a japán hadsereg által szexrabszolgaságba taszított koreai és kínai nőktől való újabb bocsánatkérésre, valamint a kérdés független kivizsgálására szólította fel Tokiót csütörtökön az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága.
A genfi szakértői testület felszólítja Japánt, hogy "félreérthetetlenül, megkötések nélkül vállaljon teljes felelősséget" azért, hogy olyasmire kényszerítette az áldozatokat, "ami csak tönkretehette életüket".
Történészek szerint Kína és a Koreai-félsziget japán megszállása alatt a császári hadsereg mintegy 200 ezer nőt kényszerített prostitúcióra. A Japánban eufemisztikusan "kéjhölgyproblémának" nevezett ügy a mai napig érzékeny téma a három ország kapcsolatában.
Japán 1993-ban nyilatkozatban kért bocsánatot az áldozatoktól, de az utóbbi hónapokban a jelenlegi kabinet kilátásba helyezte a nyilatkozat alapjául szolgáló bizonyítékok - konkrétan áldozatok tanúvallomásainak - felülvizsgálatát, ami hatalmas felháborodást keltett kül- és belföldön egyaránt.
Korábban jobboldali japán politikusok - köztük egy ízben a jelenlegi kormányfő, Abe Sindzó - és egyes - jellemzően revizionista - történészek kétségbe vonták, hogy a hadsereg kényszerítette volna a koreai nőket, szerintük a nők maguktól adták a fejüket prostitúcióra.
Az ENSZ-bizottság arra is felhívta a figyelmet, hogy a japán bíróságok az összes kártérítési pert elutasították a kérdésben, és elévülésre hivatkozva a szexrabszolgaságra kényszerített nők által indított büntetőügyeket sem vizsgálták.
Ezért arra szólították fel Japánt a világszervezet szakértői, hogy "biztosítsa, hogy a szexrabszolgaságra kényszerítés és a japán hadsereg által a háború alatt a kéjhölgyekkel szemben elkövetett más emberi jogsértésre vonatkozó gyanúsításokat hatékonyan, függetlenül és pártatlanul kivizsgálják".
(MTI)