Németország több városában az utcára vonultak az Izrael-ellenes tüntetők pénteken az iráni eredetű al-Kudsz (arabul: Jeruzsálem) napja alkalmából, tiltakozva a Gázai övezetben folytatott izraeli hadművelet ellen, ugyanakkor Hamász-ellenes demonstrációkat is tartottak, a legnagyobb példányszámú német lap pedig az utóbbi napok antiszemita megnyilvánulásait elítélő akciót indított mások mellett az államfő és a kancellár részvételével.
Az Izrael-ellenes megmozdulásokon az első becslések szerint a vártnál kevesebben vettek részt, például Berlinben egy 1500 fős tüntetést jelentettek be az al-Kudsz napi felvonulás szervezői, de csak nagyjából 1200-an jelentek meg - emeli ki a lényeget az MTI.
"Uszító, antiszemita megnyilvánulások" ritkábban fordultak elő, mint az előző héten tartott tüntetéseken, miután a hatóságok közölték, hogy sehol nem tűrik el az erőszakot dicsőítő zsidóellenes rigmusokat, transzparenseket, vagy zászlók, bábuk, egyéb tárgyak égetését, és a felvonulások szervezői is visszafogottságra intették a résztvevőket.
Aki beleköt a zsidóságba, az a német jogállammal találja szemben magát
Az antiszemita megnyilvánulások büntetőjogi következményeket vonnak maguk után - nyilatkozott pénteken Heiko Maas igazságügyi miniszter, hangsúlyozva, hogy aki a törvényeket megsértve "beleköt a zsidóságba, az a német jogállammal találja szemben magát".
A német fővárosban több demonstrációt szerveztek az al-Kudsz napi felvonulás ellen. A résztvevők bírálták a Hamász radikális palesztin szervezetet és szolidaritásukat fejezték ki Izraellel. Az egyik rendezvényen Izrael németországi nagykövete, Yakov Hadas-Handelsman beszédében kiemelte, hogy hazájának joga és kötelessége megvédenie magát.
Volker Beck, az ellenzéki Zöldek parlamenti (Bundestag-) képviselője, a Bundestag német-izraeli csoportjának elnöke hangsúlyozta, hogy nem lehet csak az izraeli hadsereg akcióinak leállítását követelni. Aki ezt követeli, annak a Hamászt is fel kell szólítania a rakétatámadások leállítására - mondta a politikus.
Fel kell lépni "az utcán pöffeszkedő új antiszemitizmus" ellen
Az al-Kudsz napját Khomeini ajatolláh, az iráni forradalom vezetője hirdette meg 1979-ben, arra szólítva fel mindenkit, hogy szabadítsák meg Jeruzsálemet a cionista megszállóktól. Az Iránban és arab országokban hagyományosan az iszlám szent hónap, a ramadán utolsó péntekén rendezett tüntetések mintájára az idén több német városban, Berlin mellett például Bonnban, Stuttgartban, Mannheimben és Recklinghausenben szerveztek Izrael-ellenes demonstrációt. A hatóságok késő délutánig nem számoltak be nagyobb rendbontásról.
Ugyanakkor a berlini rendőrség tájékoztatása szerint a fővárosban előző este a nyílt utcán támadás ért egy kipát - a zsidó vallási előírások tiszteletét kifejező fejfedőt - viselő fiatalembert. Az ismeretlen elkövető a 18 éves férfi arcába ütött, majd megtaposta annak a járdára esett szemüvegét. Az áldozat egy közeli zsinagógába menekült.
A gázai konfliktus nyomán rendezett németországi Izrael-ellenes tüntetéseken eddig számos "antiszemita" megnyilvánulás fordult elő. Ezeket számos vezető politikus, értelmiségi és közéleti személyiség utasította el, pénteken pedig a legnagyobb példányszámú újság, a Bild "Emeld fel a szavad - soha többet zsidógyűlölet" címmel tiltakozó akciót indított. Ennek részeként a pénteki szám címlapján csaknem félszáz politikustól, gazdasági vezetőtől, sportolótól, színésztől közöltek egy-egy rövid állásfoglalást.
Angela Merkel kancellár például kijelentette, hogy az utóbbi napok zsidóellenes kirohanásai "támadást jelentenek a szabadság és a tolerancia ellen, amit nem tudunk és nem is fogunk elfogadni". Joachim Gauck szövetségi elnök pedig felszólított mindenkit, hogy lépjen fel "az utcán pöffeszkedő új antiszemitizmus ellen".
Ez az igazán fontos, nem pedig az, hogy közben a gázai népirtás halálos áldozatainak száma elérte a 840-et, a sebesültek száma pedig átlépte az  ötezret.
(MTI nyomán)