Csaknem kétezer rendőrt vetettek be hétfőn Bécsben egy anarchisták által megszállt bérház kiürítésére, a több órás akció végül sikerrel járt.
A lipótvárosi (Leopoldstadt) bérházban lévő pizzériát két és fél éve foglalták el az anarchisták. Minthogy a ház elhagyására vonatkozó felszólításoknak nem tettek eleget, a rendőrség erővel lakoltatta ki őket.
Az akció hétfőn hajnalban a terület lezárásával kezdődött. Tíz órakor mintegy 1700 rendőr vonult ki a házhoz, amely előtt a házfoglalók - akik támogatására mintegy 30 rokonszenvtüntető is megjelent - barikádot építettek. A rendőrök, köztük különleges egységek tagjai, páncélozott terepjáróval, vízágyúkkal, földgyalukkal kezdték meg a barikád bontását. Közben 12 rokonszenvtüntetőt őrizetbe vettek.
A házfoglalók, akik bezárkóztak és elsáncolták magukat, ellenállást tanúsítottak: tojással, festékkel, párnákból kihasított tollfelhőkkel és egyebekkel dobálták a rendőröket, egyesek az ablakokból levizelték őket. Súlyosabb incidensek nem történtek.
A rendőrök emeletről emeletre, szobáról szobára lassan haladtak előre. Közben el kellett távolítaniuk az akadályként felhalmozott különböző tárgyakat. Végül több órás erőfeszítéssel a rendőrök feljutottak a harmadik, legfelső emeletre, és megkezdték a házfoglalók előállítását.
A feltehetőleg több napja felhalmozott "barikádokat" különleges rendőri egység távolította el. Hétfő estig közel 90 köbméter szemetet, közte 18 köbméter fémhulladékot szállítottak el.
A rendőrségi akció a helyi politikában is viszályt szított. A Zöldek élesen bírálták a rendőri bevetést, és kétségbe vonták, hogy a ház kiürítése a rendőrség hatáskörébe tartozik. Velük szemben az Osztrák Szabadságpárt és az Osztrák Néppárt kiállt a rendőrségi akció mellett.
(MTI)