Az Európai Unió a lehető legerőteljesebben elítéli a gázai ENSZ-iskola, valamint a sedzsejjai piac elleni intézett támadást - közölte csütörtökön Maja Kocijancic, az Európai Unió külügyi szóvivője az Európai Bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján.
"Ártatlan, földönfutóvá vált, a kijelölt ENSZ-oltalom alatt álló területen menedéket kereső civilek meggyilkolása elfogadhatatlan" - szögezte le Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője, aki azt is nyomatékosította, hogy a történteket azonnal ki kell vizsgálni.
A szóvivő elmondta, hogy az Európai Uniót mélyen aggasztja a Gázai övezetben kialakult katasztrofális humanitárius helyzet, egyúttal minden harcoló felet - Izraelt és a palesztinokat - felszólított, hogy tartsák tiszteletben nemzetközi kötelezettségeiket, és biztosítsák, hogy a humanitárius segítség azonnal és akadálytalanul eljuthasson a rászorulóknak. Tiszteletben kell továbbá tartani azok jogait és méltóságát, akik humanitárius segítségre szorulnak - közölte Maja Kocijancic.
(MTI)