A közelmúltban felbukkant egy videó a világhálón, amelyen a Hamász katonai szárnyának, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádoknak a parancsnoka, Mohamed ed-Deif ígér „poklot” az izraeli megszállóknak. A palesztin férfire régóta vadásznak az agresszorok, mostanában pedig ő az első számú közellenség Izraelben. („Megtalálunk és kivégzünk, halott ember” – üzente neki Jaír Lapid izraeli pénzügyminiszter.) De ki is valójában Mohamed ed-Deif?

Mohamed ed-Deif
Mohamed ed-Deif (eredeti nevén Mohamed Diab al-Masri) 1965-ben (egyes források szerint 1960-ban) született a Gázai övezet déli részén található Khan Yunis menekülttáborban. A Gázai Iszlám Egyetemen biológiát tanult. Ő volt a vezetője az egyetemen szerveződő, a Muzulmán Testvériséghez közel álló iszlamista diákszervezetnek. Több mint húsz éve vesz részt katonai műveletekben: része volt öngyilkos merényletek szervezésében, izraeli katonák megtámadásában, a megszállók ellen bevetett rakéták kifejlesztésében, valamint a Hamász alagútrendszerének megtervezésében és kifejlesztésében.
Megjárta a zsidókkal együttműködő palesztin biztonsági erők börtönét, ahonnan 2000-ben – a második palesztin intifáda idején – kiszabadult. (Nem lehet tudni pontosan, hogy megszökött-e, vagy pedig szabadlábra helyezték.) Mohamed ed-Deif 2002-ben lett az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok parancsnoka, miután a korábbi vezető, Salah Shehade, egy izraeli rajtaütés során életét vesztette.
Akkoriban már jó ideje fenték rá a fogukat a zsidók: miután a Hamász katonai szárnyának vezetője lett, a megszállók ismételten (immár negyedik alkalommal) kíséreltek meg merényletet ellene. Először olyan hírek keltek szárnyra, hogy Deif az akció során életét vesztette, de mint később kiderült, az információ hamis volt. 2006 júliusában egy harci gépről kilőtt izraeli rakéta csapódott be abba a házba, ahol Deif és a Hamász más vezetői éppen megbeszélést tartottak. A támadásban súlyosan megsérült: egyes ellenőrizhetetlen hírek szerint deréktól lefelé megbénult. Biztosat azonban nemigen lehet róla tudni, mivel - érthető okokból - a legteljesebb illegalitásban ténykedik. (Egyes feltevések szerint sebesülése óta az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok tényleges irányítója Ahmed Dzsabári.)

A rejtőzködés mesterének tartják: annak ellenére, hogy a világ negyedik legerősebb hadserege és legfélelmetesebb titkosszolgálatai keresik hosszú évek óta, képtelenek a nyomára akadni. Deif állandóan változtatja a tartózkodási helyét, ezen kívül pedig semmiféle olyan kommunikációs eszközt nem használ, amelynek segítségével ki lehetne deríteni a hollétét.
Óvatossága kiváltképpen érthető annak fényében, hogy egyik közvetlen harcostársának és mesterének, Yahya Ayashnak 1996-ban egy mobiltelefon segítségével aktivált bombarobbanás okozta a halálát.
Egy név nélkül nyilatkozó Hamász-tisztségviselő Deifet „kedves, visszafogott, szűkszavú” emberként jellemezte, hozzátéve, hogy a szenvedélyesen érdeklik őt a „katonai stratégia” kérdései.
Az izraeliek szerint ő a palesztin ellenállás „agyközpontja”, akit az Izraelben 2006 előtt végrehajtott öngyilkos merényletek legfőbb felelősének tartanak. A Hamász katonai stratégiájának kifejlesztésében kétségkívül kulcsszerepet játszott, és az izraeliek állítják, hogy ő az egyik tervezője azoknak a nyolc kilométer hatótávolságú Kasszám-rakétáknak, amelyek az elmúlt években a palesztin felszabadítási mozgalom egyik legfőbb fegyvereivé voltak. (A mostani izraeli agresszió során azonban már a Kasszám-rakétáknál korszerűbb, Iránban kifejlesztett fegyvert használnak.)
Perge Ottó - maannews.net nyomán