A La Repubblica szerint José Manuel Barroso a hétvégi EU-csúcson mesélt a Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetéséről, melyben az orosz elnök kertelés nélkül tájékoztatta az EB-elnököt a számára talán fájó tényekről.
Nagyon érdekes telefonbeszélgetésről számolt be a La Repubblica olasz lap szerint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a szombati brüsszeli EU-csúcson részt vevő állam- és kormányfőknek. Vlagyimir Putyin orosz elnökkel telefonált és éppen a határokon túlnyúló feltételezett orosz hadműveleteket akarta neki szóba hozni, amire Putyin állítólag azt válaszolta: "Ha akarnám, két hét alatt be tudnám venni Kijevet".
Zoom
Egy nyugat-európai diplomata a Spiegel Online-nak megerősítette, hogy Barroso valóban erről beszélt szombaton. A La Repubblica szerint Putyin ezzel a mondatával azt akarta világossá tenni, hogy nem érdemes őt provokálni újabb uniós szankciókkal. (Persze véletlenül sem azt olvasta ki ebből az olaszországi lap, hogy jelenleg nem az orosz reguláris csapatok bohóckodnak Kelet-Ukrajnában, mert az kissé máshogy nézne ki - a szerk.)
Barroso szavai után felszólalt David Cameron brit kormányfő is, aki azt mondta: nem szabad elkövetni "ugyanazt a hibát", mint 1938-ban, amikor a nemzetiszocialista Németországgal békülékeny hangnemet ütöttek meg.
Angela Merkel a beszámolók szerint mérgesen szólalt fel, szerinte Putyin az eszkaláció felé tart, és a német kancellár szerint vigyázni kell arra is, hogy Ukrajna után ne következzen Lettország és Észtország. Azt is hangsúlyozta: Putyinban nem szabad bízni.
(HVG - La Repubblica nyomán)
Frissítés: "más értelme volt"
Kiragadták a szövegkörnyezetből az orosz elnök kijelentését Kijev két héten belüli bevételéről, Vlagyimir Putyin nyilatkozatának más értelme volt – közölte kedden Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó.
Hétfőn a Spiegel brüsszeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az orosz államfő az Európai Bizottság elnökével, José Manuel Barrosóval folytatott telefonbeszélgetésében azt mondta, hogy két héten belül beveszi Kijevet, ha úgy akarja.
A német lap szerint Putyin ezzel fejezte ki azt a véleményét, hogy az EU-nak nem kellene őt provokálnia az uniós szankciók kiterjesztésével. A beszélgetést az Európai Bizottság elnöke kezdeményezte, aki magyarázatot akart kérni az orosz elnöktől orosz katonák határon átnyúló, Ukrajna délkeleti régióját érintő tevékenységére.
A Kreml néhány napon belül másodszor magyarázkodik Putyin szavai miatt. Vlagyimir Putyin augusztus végén egy tévéinterjúban tárgyalásokat sürgetett a szakadárok és a kijevi kormány között a délkelet-ukrajnai társadalom politikai szerveződéséről és államiságáról, szóvivője később viszont hozzátette, hogy az orosz elnök nem úgy értette, hogy az országrész kiválna Ukrajnából.
A szóvivő szerint "olyan értelmezések" jelentek meg, mintha az orosz államfő Kelet-Ukrajna önálló államiságáról folytatandó tárgyalásokról beszélt volna. Hozzátette, hogy bár az elnök az államiság szót használta, a Kreml szerint egyáltalán nincs szó a Novorosszijának nevezett donyecki és luhanszki népköztársaságot egyesítő délkelet-ukrajnai terület szuverenitásáról.
(MTI)