Az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei vasárnap nyilvánosan kivégeztek hat iraki katonát a nyugat-iraki Anbár tartományban, ahol a terrorszervezet az egyre fokozódó amerikai légicsapások ellenére mind nagyobb területet von ellenőrzése alá.
Szemtanúk szerint az iraki fővárostól, Bagdadtól 145 kilométerre nyugatra fekvő Hit városában a katonákat - egyiket egyenruhában, öt másikat civil öltözetben - falhoz állították, majd fejbe lőtték.
A beszámoló szerint az IÁ egy rendőrőrsöt is felrobbantott. Az IÁ csütörtökön rohanta le a várost, ez a legutóbbi győzelme az iraki kormányhadsereg felett Anbár tartományban.
London felkutatja a "brit" terroristát
Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint David Cameron miniszterelnök utasította a brit titkosszolgálatokat annak a terroristának a felkutatására, aki az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista milícia négy nyugati - két amerikai és két brit - túszát gyilkolta meg.
A brit titkosszolgálatok szerint a gyilkos ugyanaz, aki az előző három túszt is megölte. London már az első brutális gyilkosságról nyáron közzétett videó megjelenése után hivatalosan elismerte, hogy a terrorista minden bizonnyal brit állampolgár, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz. Lingvisztikai szakértők megállapították, hogy kiejtése elsősorban az East Enden, vagyis Kelet-London összetett etnikai lakosságú városrészeiben - főleg a muszlim többségű (!) Tower Hamlets negyedben - honos.
Menekültnek álcázva szivárognának Európába az Iszlám Állam sejtjei
A Szíriából Törökországba tartó menekültáradatba szivárogva próbálhatják megközelíteni Európát az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet terrorcselekményekre készülő tagjai - írta hírszerzési forrásokra hivatkozva a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap.
Az IÁ négyfős egységeket állított fel, amelyeknek az a feladatuk, hogy a menekültek közé férkőzve Szíriából eljussanak Törökországba, majd onnan hamis útlevéllel továbbutazzanak Nyugat-Európába, és ott merényleteket kövessenek el - írta a Bild am Sonntag.
A beszámoló szerint az amerikai hírszerzés feltörte az IÁ vezető köreinek kommunikációját védő titkosítást, és a rögzített beszélgetésekből kiderült, hogy a Nyugat-Európába tartó terrorista sejteknek a repterek szigorú ellenőrzése miatt tilos repülővel utazniuk.
A szíriai-török határon kialakult zavaros helyzetben szinte lehetetlen kiszűrni a menekültek közül az IÁ tagjait, ezért egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a szervezet irányítása alatt tevékenykedő terrorista sejtek keltek útra Európa felé - írta a német lap.
A német hírszerzés ismeri a menekültnek álcázott terroristák Európába szivárgásának forgatókönyvét, és azt is tudják, hogy Németország a dzsihadisták célpontjai között van, de készülő merényletekre utaló információik nincsenek - tette hozzá a Bild am Sonntag.
(MTI nyomán)