Nem nyit nagykövetséget a ciszjordániai fővárosban Svédország, amely október végén elismerte a palesztin államot - jelentette be hétfőn Margot Wallström svéd külügyminiszter.
"Senki nem nyitott nagykövetséget Rámalláhban, és úgy gondoljuk, hogy a jeruzsálemi konzulátus is el tudja látni a feladatot. Ez a megoldás kielégítő számunkra" - közölte a svéd diplomácia vezetője az SR közszolgálati rádiónak adott interjújában.
XVI. Károly Gusztáv svéd király két nappal ezelőtt levélben gratulált a Palesztin Hatóságnak a november 15-i palesztin függetlenség napja alkalmából. Wallström szerint az uralkodó részéről ez a bevett gyakorlat abban az esetben, ha elismernek egy másik országot.
Stockholm az előző hónapban ismerte el a palesztin államot, a lépés persze heves tiltakozást váltott ki Izrael részéről, amely vissza is hívta nagykövetét Svédországból. Mahmúd Abbász palesztin elnök ezzel szemben üdvözölte a stockholmi lépést, "bátor és történelmi" tettnek nevezte azt.
Svédország az Európai Unió nyolcadik, de a közösség "régi" tagjai közül az első, amely elismerte a palesztin államiságot. Az unióhoz 2004-ben, illetve 2007-ben csatlakozott országok közül hét - köztük Magyarország - még a csatlakozást megelőzően elismerésben részesítette a palesztin államot - csak éppen mélyen hallgatnak róla.
(MTI nyomán)