Soros György kerülhet az Ukrán Nemzeti Bank élére. A "112-es csatorna" nevű ukrán televízió szerint Porosenko elnök környezetében komolyan fontolgatják, hogy a milliárdos tőzsdespekulánst kérjék fel a jegybank vezetésére.
A 112-es csatorna úgy tudja, Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap volt elnöke is szóba került, mint a poszt lehetséges várományosa. Forrásaik szerint a pozícióra öt komolyan vehető jelentkező van, köztük az amerikai jegybank, a FED több korábbi tisztviselője.
Soros már felajánlotta segítségét
Soros György korábban azt nyilatkozta, hogy "kész segíteni" a válság sújtotta Ukrajnának - a kétes hírű amerikai spekuláns Petro Porosenko államfővel még a nyáron tartott kijevi megbeszélésen beszélt ezzel kapcsolatos terveiről.
Soros tájékoztatta Porosenkót egy "stratégiai konzultatív csoport" létrehozásáról, amely segíteni fogja a kijevi kormányt a reformok végrehajtásában. "Létrehoztunk egy stratégiai konzultatív csoportot a felmerülő kihívásokra való gyors reagálás végett" .

Talán mégsem Putyin jelenti a legnagyobb veszélyt
Porosenko akkor erre azt nyilatkozta: szükség van a reformok végrehajtására irányuló erőfeszítések összehangolására. Határozott támogatásáról biztosította Soros György kezdeményezését, amely szerint ingyenes biztosítást kapjanak a politikai kockázatokra azok, akik befektetnek az ukrán gazdaságba vagy együttműködnek Ukrajnával.
Az UNIAN emlékeztet arra, hogy Soros György február végén, a mintegy 80 halálos áldozatot követelő kijevi zavargások után felszólította az Európai Unió vezetőit, hogy sürgősen dolgozzanak ki egy tervet Ukrajna "megsegítésére", hasonlót ahhoz, mint amilyen a második világháború utáni Marshall-terv volt, amellyel az Egyesült Államok segítette a nyugat-európai országok talpra állását.
Háborúk és válságok mögött a spekuláns neve
A zsidó spekuláns Soros György neve rendszeresen felbukkan háborúk és válságok idején, különböző „civil” szervezetek bőkezű támogatásával pedig megkérdőjelezhető módon manipulálja egyes országok politikáját és gazdaságát. 1996. október 1-jén Olaszországban, Horvátországban és az Egyesült Államokban nemzeti szintű vizsgálatot kezdeményeztek Soros György ellen. Orosz és nyugati elemzők szerint a 2003-as grúz rózsás forradalom sikere az ő finanszírozása és szervezése nélkül aligha lett volna elképzelhető, bár szerinte ezek a vélemények messzemenőkig túlzóak. A 2006. évi ukrán narancsos forradalom sikeres támogatásával elérte Ukrajna politikai irányultságának megváltozását. 2008. október 9-én a Soros Fund Management állt az OTP Bank megtámadása mögött. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) bírságot rótt ki rá. Ezen a napon az OTP részvényei 22%-ot estek egy a kereskedés végén érkezett order következtében. Soros közleményében kijelentette, hogy nem ő adott megbízást az ügyletre, és sajnálja a történteket.
Most úgy tűnik, Soros György már nemcsak a háttérből irányítaná a folyamatokat, hanem személyesen állna az ukrán reformok véghezvitelének élére.
(alfahir.hu nyomán)