A svéd külügyminiszter meghatározatlan időre elhalasztotta az eredetileg a jövő hétre tervezett, de hivatalosan soha be nem jelentett látogatását Izraelben és a maradék palesztin területeken. A halasztást a miniszter szóvivője jelentette be szerdán.
Svédország október 30-án az Európai Unió (EU) első nyugat-európai tagjaként elismerte a palesztin államot, aminek hatására Izrael azonnal hazahívta konzultációra stockholmi nagykövetét. A nagykövet egy hónap múltán tért vissza állomáshelyére.
Wallström látogatási tervéről abból lehetett először értesülni, hogy az izraeli média december közepi jelentése szerint izraeli hivatali partnere, Avigdor Liberman nem akar vele találkozni.
A svéd média úgy értesült, hogy a külügyminiszter tervezett látogatásának célja tisztelgés a "zsidómentő" Raoul Wallenberg néhai svéd diplomata emléke előtt.
A palesztin állam elismerését javasolta kormányának tavaly az EU több más tagországának parlamentje is, a brit, a spanyol, a portugál, az ír, majd az év végén a francia.
(MTI nyomán)