Az Oscar-díjat osztó Filmakadémia néger elnöke azt mondta, szívesen venné, ha "változatosabbak lennének" az Oscar-jelölések - írja a BBC.

Mindezt az után nyilatkozta, hogy a "közvélemény" szóvá tette, hogy idén a fő színészkategóriákban mind a 20 versenyző fehér, a rendezői és írói díjaknál pedig nincsenek női jelöltek. Az interneten elindult az OscarsSoWhite (OscarOlyanFehér) "hashtag" használata, és sokan nehezményezték – például a film egyik szereplője is –, hogy a Martin Luther Kingről szóló Selma rendezője és főszereplője is kimaradt a jelöltek közül.

Cheryl Boone Isaacs szerint is túl sok volt a fehér jelölt. Ki érti ezt?
A filmakadémia elnöke Cheryl Boone Isaacs, ő az első néger a poszton. A nyilatkozata azonban nem volt egyértelműen elítélő, azt mondta, büszke a jelöltekre, a testület pedig lépéseket tesz a "sokszínűség" felé. A szervezet "elkötelezett, hogy bemutassa a sokféle hangot és véleményt", mondta, hozzátéve: az elmúlt két évben többet haladtak ezen az úton, mint bármikor korábban azzal, hogy új tagokat vettek fel. Beszélt arról is, hogy a Selma megbecsülése abban öltött testet, hogy a legjobb filmnek nevezték, ebbe a kategóriába ugyanis az összes akadémiai tag választ, míg például a színészi kategóriákba csak a színészek. "Reméljük, a filmipar is lépéseket tesz, hogy befogadóbb és sokszínűbb legyen" – mondta.
(VS - BBC nyomán; illusztráció: Scenic)