Először vállalta fel az erősen katolikus Írországban kormánytag, hogy homoszexuális; Leo Varadkar egészségügyi miniszter négy hónappal a buzinász engedélyezéséről tartandó népszavazás előtt állt a nyilvánosság elé bejelentésével.
A Fine Gael politikusa - akit Enda Kenny miniszterelnök lehetséges utódjaként emlegetnek a jobbközép párt élén - vasárnap az RTE ír televízióban vállalta fel nyíltan homoszexualitását.

Leo Varadkar
"Homokos vagyok. Ez nem titok, de nem is olyan dolog, amit mindenkinek tudnia kellett volna" - mondta a 36 éves miniszter. Bejelentése előtt felhívta telefonon a kormányfőt, hogy tájékoztassa őt. Enda Kenny támogatásáról biztosította a politikust, és üdvözölte döntését, hogy a nyilvánosság elé tárja ferde hajlamát.
A római katolikus egyház sajnos csak az 1980-as évekig volt igen erős befolyással a belpolitikára Írországban, 1993-ban már meg is szűnt a homoszexualitás törvényi tilalma. A nyugat-európai ország az egyház befolyásának csökkenésével párhuzamosan rohan a vesztébe, vagyis sokkal "elfogadóbb" lett, és a kormány kezdeményezésére hamarosan népszavazást tartanak az azonos neműek közötti házasságkötés engedélyezéséről.
Leo Varadkar elmondta, hogy támogatja a referendumot, de nem fog kiemelkedő szerepet játszani a kormány kampányában... Felmérések szerint az írek többsége támogatja a buziházasságot.
Az aberráltak házasságának legalizálásához alkotmánymódosításra van szükség, az alkotmányt pedig csak népszavazás útján lehet módosítani Írországban.
(MTI nyomán)