Benjamin Netanjahu nemcsak a világ vezető politikusait és közvéleményét vezeti félre, de magukat az Izraelben élő zsidókat is. Az izraeli miniszterelnök az interneten közzétett egy videót, amelyen azt kívánta bemutatni, hogy milyen elaggott házban és sanyarú körülmények között él. Csakhogy kiderült: a felvételeket a házának azon a részén készítették, ahol a háztartási alkalmazottak laknak. Netanjahu és felesége a felső szinten éldegél – luxuskörülmények között.
A 15 perces filmet egy Moshik Galamin nevű neves lakberendező készítette. A felvételen az izraeli miniszterelnök felesége, Sara mutatja be a „lelakott” lakást, ahol is nyikorgó ajtók és kirojtosodott szőnyegek bizonyítják a házaspár állítólagos puritanizmusát.
Igen ám, de Moshik Galamin a ház felső szintjén lévő szobákat nem láthatta. Az izraeli 10-es TV csatorna információi szerint például nem a filmen látható szegényes konyhában főznek a kormányfőnek és feleségének. Az csak amolyan „másodlagos konyha” szerepét tölti be.
Zoom
A miniszterelnök visszafogott életmódját bemutatni hivatott videó közzététele korántsem volt véletlen: Benjamin Netanjahut és feleségét jó ideje sok kritika éri az adófizetők pénzének gondatlan felhasználása miatt.
A propagandacélokból készült felvételen Sara Netanjahu az ismert lakberendezőnek egy hétköznapinak látszó lakást mutogat, csikorgó ajtókkal és ablakokkal, rojtos szőnyegekkel, poros lámpákkal, repedező vakolattal és megrepedt világítótestekkel. A kormányfő felesége a felvételen szomorúan számol be arról, hogy Barack Obama 2013-as látogatása előtt nem volt pénzük felújítani a bútorok kárpitozását, és ezért ő például egy olyan kanapén volt kénytelen ülni az amerikai elnöki pár fogadásakor, amelyen kávéfoltok éktelenkedtek. „Nem is figyelek ezekre a részletekre, mert gondolni sem merek rájuk” – kesereg az izraeli miniszterelnök szegény, szerencsétlen felesége a riportban, miközben az udvaron látható penészfoltokra mutogat. Majd egy kis kuncogás kíséretében a következő, csak félig viccesnek szánt „jó tanácsot” adja a film készítőjének: „Amikor kimegy, vigyázzon, nehogy az ajtókilincs a kezében maradjon”.
Moshik Galamin, aki egy népszerű, lakások átrendezéséhez tanácsokat adó tv show házigazdája, saját maga finanszírozta a miniszterelnök állítólagos sanyarú lakáshelyzetét bemutató filmet. Ez a tény azonban - ellenzéki képviselők álláspontja szerint - sérti az izraeli kampányfinanszírozásról szóló törvényt.
Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Shin Bet korábbi főnöke pedig úgy vélekedett, hogy a film „a biztonsági szabályok súlyos megsértésének” minősíthető. Terrorcsoportok jelentős összegeket fizetnének azért, hogy betekintést nyerjenek a miniszterelnök otthonába – fogalmazta meg aggályait a volt biztonsági főnök.
A kormányfő hivatala egyelőre nem volt hajlandó kommentálni az ügyet.
Némiképpen ironikus, hogy miközben Sara Netanjahu a filmen bemutatja a szegényes házat, fülbemászó háttérzene hallható, többek között például a Netflix című sorozatból ismert „House of Cards” (Kártyavár) című szám, valamint Justin Timberlake slágere, a „Cry Me a River” (Sírhatsz bármennyit).
„Olyan volt az egész, mint egy szörnyű közlekedési baleset, amit az ember legszívesebben végig sem nézne, de mégsem tudja szemét levenni róla” – fogalmazta meg véleményét a videofelvétellel kapcsolatban Sima Kadmon, Netanjahuék egyik ismert bírálója. Mint Kadmon ironikusan megjegyezte: maga is felháborítónak tartja, hogy a „királyi család milyen sanyarú körülmények között kényszerül élni”.
Zoom
Természetesen a politikai ellenfelek nem hagyták szó nélkül a miniszterelnök feleségének „alakítását”. A korrupció elleni harcot a választási kampányának a középpontjába állító centrista Yesh Atid párt szerint a videó világosan bizonyítja, milyen mértékben távolodott el Netanjahu miniszterelnök azoknak az átlagos izraeliek a valóságos gondjaitól, akik három évvel ezelőtt az utcákon demonstráltak a magas megélhetési költségek lejjebb szállítása érdekében. „Nem a szőnyegek, hanem a polgárok a fontosak” – olvasható a párt közleményében.
Mindeközben a kormányzati kiadásokat felügyelő állami szervek „túlzottnak” minősítették Netanjahunak és feleségének élelmiszerekre, bútorokra és kertészkedésre fordított kiadásait, úgy a részükre biztosított állami rezidencián, mint saját otthonukban. A házaspár persze az állami költségkeret terhére költekezik ilyen látványosan.
A miniszterelnök és feleségének kiadásait bíráló jelentésből többek között kiderül, hogy a tengerparti Caesarea városában lévő otthonuk takarítására havonta átlagosan több mint 1370 fontot költöttek az adófizetők pénzéből, annak ellenére, hogy csak időnként töltötték abban a házban a hétvégéket. Sőt, a dokumentum megállapítása szerint a ravasz házaspár még azokat az összegeket is zsebre tette, melyek a hivatalos vendégek számára vásárolt italok üvegeinek a visszaváltásából származnak. Ezen kívül Netanjahuék állami pénzből vásároltak saját házuk kertjébe bútorokat, ami szintén törvénybe ütköző cselekedet.
Az állami kiadásokat felügyelő állami hivatal jelentése kiélezte az ellentéteket a kormányfő és az ellenzék között a március 17-i választások kampányában. Annál is inkább, mivel a politikai csatározások egyik fő témája éppen a középső és alsó rétegek megélhetési gondjainak fokozódása.
Netanjahu a jelentés nyilvánosságra kerülését követően ígéretet tett a kiadásainak csökkentésére vonatkozó ajánlások betartására, ugyanakkor bírálattal illette az ellene zajló „médiakampányt”. Az ellenzék viszont régóta igyekszik úgy bemutatni a miniszterelnököt, mint aki luxuséletmódot folytat, és teljesen elszakadt az átlag izraeliek mindennapi életének problémáitól. A kormányfő és szövetségesei ugyanakkor dühösen utasítják vissza a vádakat, mondván, az ellenzék célja, hogy eltereljék a figyelmet az ország nemzetbiztonsági gondjairól.
Netanjahu számára persze nem új keletű fejlemény a költekezése miatt ellene irányuló támadássorozat. A kormányfőről már régebben elterjedt, hogy erős dohányos és szereti az italt (főleg a konyakot), felesége pedig állítólag kedveli a drága holmikat, és durván bánik a személyzettel. A Netanjahu házaspár viszont azzal vádolja az izraeli médiát, hogy boszorkányüldözést folytat ellenük.
Ráadásul a kormányfő házi személyzetének egyik korábbi tagja bírósági per során kíván elégtételt venni a Netanjahu házaspárral szemben. Állítása szerint ugyanis méltatlan módon bántak vele, Sara Netanjahut pedig azzal vádolja, hogy „verbálisan inzultálta” őt. A Meni Naftali nevű háztartási alkalmazott többek között arra hivatkozik, hogy az egyik alkalommal a miniszterelnök felesége éjjel 3 órakor hívta fel, és megszidta azért, mert műanyag üveges tejet vásárolt, holott kartondobozosat kellett volna. Volt olyan eset is, amikor azért vonta felelősségre a ház „úrnője”, mert a vázában lévő virágok közül némelyik már egynapos volt.
Benjamin Neteanjahu azt közölte, hogy Meni Naftali két évvel ezelőtti távozása óta a kiadások jelentősen csökkentek. A kormányfő „egy elkeseredett korábbi közszolgának” nevezte az alkalmazottat.
Az elmúlt évek során számos információ került napvilágra a Netanjahu házaspár túlzott kiadásairól. Az újságok sokat cikkeztek például arról az esetről, amikor a kormányfő 127 ezer dollár közpénzt fizetett ki egy speciális alvó kabin használatáért az egyik Londonba tartó repülőútja során. Más alkalommal pedig túlzottan is drága illatosított gyertyákat vásárolt, illetve különleges pisztácia ízesítésű fagylaltot fogyasztott.
Perge Ottó - Daily Mail nyomán