Az ukrajnai Azov zászlóalj orosz provokációnak minősítette azt az interneten terjedő videót, amelyen állítólagos ukrán katonák élve elégettek egy keresztre feszített kelet-ukrajnai felkelőt.
A felvételen az látható, hogy magukat az egyik ukrán „hazafias szervezet", a zsidó Igor Kolomojszkij oligarcha által pénzelt Azov egység katonáinak mondó, terepszínű ruházatot és álarcot viselő társaság keresztre feszít egy embert, majd tüzet gyújtanak alatta. A zsoldos különítmény cáfolja, hogy katonáinak bármi közük lenne a világhálón terjesztett videóhoz.
Zoom
A videó pont akkor ér véget, amikor az áldozatot elérik a lángok, így nem tudni, milyen sérüléseket szenvedett. Az oroszországi híradások szerint az ukrán kormányerők fegyveresei valószínűleg elevenen megégették a szerencsétlen hadifoglyot, pont úgy, ahogy az Iszlám Állam fanatikusai szokták tenni.
A magát újabban Azov önkéntes ezrednek nevező egység a hivatalos Facebook-oldalán azonban határozottan cáfolja, hogy katonáinak bármi közük lenne a világhálón terjesztett videóhoz. Azt állítják, a felvételen szereplő, álarcos fegyveresek "meglehetősen durva orosz akcentussal" próbálják ukránul elmondani, hogy ők ily módon fognak ezentúl keresztre feszíteni minden elfogott szeparatistát. „Mi katonák vagyunk, nem hóhérok" – áll a nyilatkozatban.

Igor Kolomojszkij, az Azov "szponzora"
Az orosz Zvezda (Csillag) tv-csatorna híradójának állítása szerint az eset a Mariupoltól tíz kilométernyire fekvő Sirokine településen történt, amely jelenleg a kelet-ukrajnai felkelők ellenőrzése alatt áll, ahová a minap a szakadárok nem engedték be az EBESZ megfigyelőit.
(Origó nyomán)
Kapcsolódó: