Nyugat-Jeruzsálem központjában tegnap este mintegy 1500 etiópiai zsidó tüntetett, amiért a rendőrök brutálisan megtámadtak, majd agyba-főbe vertek egy katonai egyenruhás fekete zsidót. A tiltakozók szerettek volna eljutni Binjámin Netanjáhu miniszterelnök lakóházához, ám a rendőrség a vízágyútól kezdve a paprikagázig mindent bevetett a föltartóztatásukra. Ávi Jálu, a tüntetés szervezője a tiltakozás folytatását ígérte - olvasható A Hely (Há-Mákom - המקום) című héber hírportálon.
Zoom
Itt még békésen vonul a tömeg (Fotó: Há-Mákom)
Csütörtökön este az Etiópiából származó, falassáknak is nevezett fekete zsidók tiltakozó megmozdulása, illetve az Izraeli Rendőrség erőteljes beavatkozása miatt valóságos csatatérré változott Nyugat-Jeruzsálem központja. A mintegy 1200-1500 fős tüntetést az váltotta ki, hogy néhány nappal ezelőtt izraeli rendőrök minden ok nélkül rárontottak egy egyenruhát viselő etiópiai zsidó katonára, majd szadista módon agyba-főbe verték. (Az izraeli hírportálok által kitett videófölvétel tanúsága szerint a katona valóban semmi olyasmit nem követett el, amely igazolná a rendőrök brutális föllépését - J. K.)
A tegnap délutáni, majd esti tüntetés a rendőri erőszak és a hatósági rasszizmus ellen zajlott, s A Hely című hírportál helyszíni beszámolója szerint a békés tiltakozás akkor durvult el, amikor az etiópiai zsidók a Függetlenségi park irányából az Agron utcán megindultak az onnan mindössze 300-400 méterre levő miniszterelnöki rezidencia felé. Megjegyezzük, hogy a kormányfő háza előtt a palesztinokon kívül bárki tüntethet, így például a zsidó telepesek vagy a bezárt gyárak elbocsátott munkásai. Csak a falassák nem.
Zoom
Tűzijáték Jeruzsálemben - zöld-sárga-piros etióp zászlóval (Fotó: Há-Mákom)
Amikor a falassák elérték a miniszterelnöki rezidenciához közeli Franciaország, vagy más néven Párizs teret, a rendőrség működésbe hozta a 2006-ban Budapesten is megismert vízágyúkat, a bűzlő folyadékot fecskendező tartálykocsikat, miközben a tüntetők testére célozva eszeveszetten lőtték a paprikagáz-, a könnyfakasztógáz- és a sokkológránátokat. A tűzijáték közepette lovasrendőrök is megjelentek a tömeg megfutamítására. A tüntetés szervezője, Ávi Jálu, a sajtónak később elmondta, hogy a tiltakozók csak akkor kezdtek követ dobálni a rendőrökre, miután azok bevetették a fentebb említett tömegoszlató eszközöket.
Zoom
Martin Luther King-idézet héberül (Fotó: Há-Mákom)
Érdekes színfoltja volt a tegnapi tüntetésnek, hogy az elérhető fénykép- és videófölvételeken itt-ott föltűnik Etiópia zöld-sárga-piros zászlaja, s több amhara nyelvű transzparens is látható volt. (Az amhara Etiópia hivatalos nyelve, s az arab után a második legtöbbek által beszélt sémita nyelv - J. K.) Ávi Jálu, aki a rendőrökkel való tegnap esti tüntetésen könnyebben megsérült, elmondta, hogy a tiltakozás még nem ért véget. A tüntetésről készült, mellékelt videót Ávi Jálu Facebook-oldalán találtuk.) Az etiópiai zsidó tüntetők egy híres Martin Luther King-idézetet is a magasba emeltek: "A szabadságot sosem jószántából adta az elnyomó; az elnyomottnak azt ki kell követelnie."
Johánán Dánino tábornok, az Izraeli Rendőrság országos főkapitánya ma délelőtt megdicsérte az etiópiai zsidók tüntetésére kivezényelt rendőröket, mondván, hogy azok "a tiltakozók gátlástalan agressziójával szemben is rendkívüli visszafogottságot tanúsítottak."
El-Kudszi - Kuruc.info
Korábban írtuk: Jeruzsálemben is zavarogtak a négerek tegnap, ők is rendőri fellépés miatt
Több rendőr és demonstráló megsebesült Jeruzsálemben a megkülönböztetésük ellen felvonuló etióp származású zsidók erőszakossá vált tüntetésén.
A délután békésen, mintegy száz fő részvételével indult tüntetés estére erőszakossá vált, miután a már ezer főssé lett tömeg a belvárosba vonult, és kövekkel támadt a feloszlatásukat könnygázzal megkísérlő rendőrökre.
A tömeget Nir Barkat, Jeruzsálem polgármestere próbálta lecsendesíteni, egy utcasarkon a földre ülve tárgyalni kezdett velük, s meghallgatta panaszaikat - számolt be az izraeli tízes tévécsatorna esti híradója.
A tüntetést két etióp származásúak elleni, indokolatlanul erőszakos rendőri akció váltotta ki. Az egyik eset során a rendőrök megvertek egy etióp származású katonát, amit egy biztonsági kamera rögzített, és a felvétel az utóbbi napokban bejárta az izraeli közösségi médiát.
Az Izraelben élő etióp származásúak legfőbb követelése, hogy a rendőrség hagyjon fel az ellenük gyakorolt, általuk rasszizmusnak tekintett megkülönböztetéssel, s a csoportjukkal szembeni erőszakos fellépéssel.
Benjámin Netanjahu felszólította a tüntetőket a nyugalom helyreállítására, s közleményben ítélte el az etióp katona megverését. Kijelentette, hogy a tettet elkövető rendőrök elnyerik büntetésüket, és hogy mindent megtesz az Etiópiából származó bevándorlók minél teljesebb beilleszkedésének megsegítésére.
Izraelbe az állam 1948-as megalapítása óta mintegy 120 ezer etiópiai zsidó vándorolt be. Az etiópiai zsidók évszázadokon át elszigetelten éltek a többi zsidó közösségtől, és izraeli vallási elöljárók csak az 1970-es évek közepén ismerték el őket zsidóként. 1975 óta az izraeli állam segítette és támogatta betelepülésüket.
(MTI)