A bevándorlókkal együtt terroristákat is befogadhatunk, figyelmeztet a líbiai kormány tanácsadója egy BBC-interjúban. Abdul Basit Haroun rámutatott, a bevándorlókkal teli lélekvesztőkön az Iszlám Állam fegyveresei is elrejtőznek, és az európai hatóságok már azt sem tudják, ki az igazi menekült, és ki nem.
Haroun a BBC-nek beszélt arról, hogy az embercsempészek a Földközi-tengeren Európa felé vergődő csempészhajókra dzsihadistákat visznek fel. A líbiai tisztségviselő elmondása szerint az embercsempészek működésének is ez a feltétele – és az, hogy a bevételük felét odaadják a szunnita szélsőséges szervezetnek.
Zoom
Nem tudhatjuk, ki a terrorista, és ki az, aki "csak" a javainkat és a földünket akarja
A néhai diktátor, Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása óta Líbiában a politikai káosz az úr, amelyet az Iszlám Állam ki is használ. Térnyerésének volt a jele az a tömeges kivégzés is, amelyet áprilisban hajtottak végre. A dzsihadisták harminc etióp keresztényt lőttek le vagy fejeztek le az észak-afrikai ország partjain.
Bár a Iszlám Állam emberei – mondta Haroun a BBC Radio 5-nek – a menekülthajókon többnyire elkülönülnek azoktól a reménybeli bevándorlóktól, akiket a "jobb élet csábítása" indít útnak, az európai határokon a tisztségviselők nyilvánvalóan nem tudják megmondani, ki lehet terrorista és ki nem. Az év elején az Európai Unió határ-ellenőrzési ügynöksége, a Frontex is figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam dzsihadistái ezeket a menekülthajókat használhatták fel ahhoz, hogy eljussanak Európába. Az ENSZ becslései szerint csak az ebben az évben mintegy 60 ezer ember próbált meg átkelni a Földközi tengeren, akik közül több ezren a vízbe fulladhattak.
A legnagyobb baleset április közepén történt, amikor az olasz Lampedusa szigetétől 210 kilométernyire több mint 700 ember esett a vízbe és több százan meghaltak. Május első hétvégéjén 5800 menekültet mentettek ki a Földközi-tengerből. Az embercsempészek bevett taktikája, hogy maguk lékelik meg a lélekvesztőket, hogy a süllyedő hajó kontinensfoglaló rakományát az európai hatóságok kimentsék, és nehogy visszafordítsák.
Az Európai Bizottság javaslata szerint 20 ezer menekült számára tennék lehetővé a letelepedést. Az Európai Unió története során először lépteti életbe a migrációs vészhelyzetre szolgáló mechanizmust. A javaslat alapján minden uniós tagállamnak szolidaritást kell vállalni a menekültekkel. Magyarországra 307 illegális bevándorló jutna.
(Nol - BBC nyomán)
Kapcsolódó: