Bár hivatalos eredmény még nincs, de mindkét oldal bejelentette, az igenek győztek. Az írországi szavazók mintegy kétharmada gondolja úgy, hogy engedélyezni kell az azonos neműek "házasságát".
Nyugat-Európában utoljára itt törölték el a homoszexuálisok nemi kapcsolatát bűncselekménynek minősítő törvényt, de mára úgy tűnik, Írország viselheti annak bélyegét, hogy a világon az elsőként itt hagyták jóvá népszavazással a buzinászt.
Habár a szavazatok számlálása még tart, mindkét oldal kijelentette, elsöprő győzelmet aratott az igenek száma. Azaz az egykor tradicionális, keresztény országban törvényesítik az azonos neműek "házasságát".
A sokáig Nyugat-Európa egyik legkonzervatívabbnak tekintett országában a homoszexuálisok "jogainak" támogatása az utóbbi évtizedekben rohamosan nőtt, párhuzamosan azzal, hogy a katolikus egyház tekintélye összeomlott.
Az RTE állami médiavállalat becslése szerint az "igen" tábor győzelme elsöprőnek tűnik, Kevin Humphreys miniszter kétharmad-egyharmad arányt jósol.
Leo Varandkar, aki ír képviselőként először vallotta be betegségét, úgy fogalmazott, Dublinban több mint 70 százalékos az igenek aránya, ám a többi városban is nagy arányban vannak azok, akik engedélyeznék a "házasságot".
"Írország azt üzeni ezzel a világnak, hogy ez a jövő útja" - hencegett a szégyennel David Norris, aki már a hetvenes évek végén kezdte kampányát a köcsögök többletjogaiért.
A törvényhozásban is elsöprő többsége van a normalitás ellenségeinek, 164 képviselő támogatja a buzinászt, s csak ketten ellenzik. A devianciára igent mondók táborának jelentős lendületet adott, hogy Daniel O'Donnel, a legismertebb ír countryzenész is támogatja a fajtalankodást.
Frissítés: 43-ból csak 1 körzetben nem kerekedett felül a deviancia
Bár a hivatalos adatok mindegyike még nem érkezett meg, az már látható, hogy a szavazáson az igenek végül a szavazatok több mint 60 százalékát kapták meg, de volt olyan körzet, ahol a szavazók 74,9 százaléka tette le a voksát a buzinász mellett. A népszavazáson a 43 körzet közül egy volt, ahol a nem győzött, azonban az igenek ott is megszerezték a szavazatok 48,6 százalékát. A pénteki szavazáson 60 százalékos volt a részvételi arány.
Zoom
(HVG - Index korrigálva)