Az USA és Izrael mellé immár (az USA-val amúgy szoros szövetséget ápoló) Szaúd-Arábia is felkerült a Közel-Keleten gyilkolászó terrorállamok listájára. A vasárnap hajnalban a jemeni főváros, Szanaa ellen végrehajtott szaúdi légicsapásnak a jelentések szerint 44 halálos és 180 sebesült áldozata van.
Zoom
Jemeniek egy szaúdi légicsapás után Szanaa városában 2015. május 31-én
A szaúdi légierő a jemeni főváros al-Tahrir és Jabal al-Naqam elnevezésű negyedeiben, valamint az ország délnyugati részén fekvő Ta’izz tartományban támadta a síita fegyveres csoportok katonai bázisait.
A szaúdi tüzérség ezenkívül ágyúzta a határ közelében fekvő Sa’ada tartomány Rahban, Shida és Razih nevű körzeteit. Ez utóbbi régiót érte eddig a legtöbb támadás, mióta Szaúd-Arábia ez év március 26-án megindította az ENSZ felhatalmazása nélkül zajló agresszióját a szomszédos Jemen ellen.
Zoom
Egy korábbi pusztítás nyomai
Szombaton hozzávetőleg 40 személy vesztette életét, amikor a sivatagi királyság harci gépei többek között egy iskolát, egy médiaközpontot és egy lakóövezetet is bombáztak Jemen Hajjah nevű keleti tartományában. Válaszul a jemeni hadsereg, a síita fegyveres csoportok támogatásával, 13 rakétát lőtt ki a határ mellett fekvő szaúdi Dhahran al-Janoub város két katonai bázisára.
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a március 19. óta Jemenben zajló belső konfliktusnak – melybe az „iráni fenyegetésre” hivatkozva Szaúd-Arábia is beavatkozott – hozzávetőleg 2 ezer halálos áldozata van.
Perge Ottó - Press TV nyomán
Kapcsolódó: