Már Johanna Mikl-Leitner néppárti belügyminiszter nyomást akar gyakorolni menekültek által gerjesztett kihívások ügyében a többi EU-országra - írja a Kronen Zeitung. Ennek érdekében az összes elbírálásra váró kérelem ügyintézését felfüggesztik, ellenben a vissza- és kitoloncolás ügyintézése folyamatos marad. A papírmunka visszafogása persze nem jelenti azt, hogy a nem kívánatos árhullám ne hömpölyögne be továbbra is a sógorokhoz.

Johanna Mikl-Leitner már alig tudja hova tenni a siserehadat
„Aktivításunkat csökkentjük, és átvesszük a többi ország tempóját.“ - jelentette ki a tárcavezető. "Ausztria Európa menekült-expresszvonata, ezért az első számú célországá váltunk.“ A háborús övezetből - mint Szíriából - érkezők kérelmének elbírálása az osztrákoknál átlagosan négy hónapig tart, ezzel szemben ez Franciaországban két évig húzódik. "Sok országban ölbe tett kézzel néznek bennünket. Ez így nem mehet tovább, ez az igazságtalan állapot elfogadhatatlan“ – mondta Mikl-Leitner.
Drasztikus intézkedéseket hozott, minden kérelem elbírálása fel lett függesztve, beleértve a családegyesítésit. „ Ez nem egy könnyű döntés, de nem fogunk továbbra csúcssebességgel dolgozni, miközben a lassabb országok csak mosakodnak. Egy éve követelem a szolidarítást, most elérkezett az ideje a nyomásgyakorlásnak“- emítette Mikl-Leitner.
Zoom
Ausztria - végállomás?
Az intézkedés addig marad érvényben, míg az EU országai közös alapra nem helyezik menekültügyi eljárásaikat - így szól az uniós kvótarendszer mellett kardoskodó, keserű terhét megosztani igyekvő osztrák álláspont. A belügyi tárca szemét joggal csípől adatok szerint csak csütörtökön 350 kérelem érkezett az osztrák hatóságokhoz.
A jajveszékelésre sosem rest "jog"védők és liberálisok dzsihádba hívó müezzinéneke rövidesen fellármázza Bécset, semmi kétség. Azt már az osztrák lap cikkírója sem tudta megállni, hogy ne szabadságpárti (értsd: szélsőséges, idegengyűlölő) módszerként állítsa be a külön mellékelt véleményjajgatásában az önvédelmi lépést. Abban viszont akár még igaza is lehet, hogy a döntés elsősorban a menekültaktákat fogja duzzasztani. Szabadulni az "újeurópaiaktól" már egyre kilátástalanabb.
Korábban írtuk: