Mihály király kitagadta az unokáját: Miklós herceg nem herceg többé. A királyi ház tiszteletbeli tanácsadója szerint Miklós herceg elvei és a királyi ház elvárásai között ellentétek feszültek.
A Mediafax adta hírül, hogy Mihály román király visszavonta a Románia hercege címet unokájától Miklóstól, és kizárta a trónöröklési rendből is. A király augusztus elsején írta alá az erről szóló dokumentumot – tájékoztatott hétfőn a király sajtóirodája.

Mihály király, Miklós exherceg és bájos kishúga, Elisabeta Karina
A közlemény szerint Mihály király a döntést a jövő Romániájára gondolva hozta meg, amikor lánya, a mostani trónörökös, Margit hercegnő már nem él majd. Az okokról szólva, Mihály király csak annyit mondott a közlemény szerint, hogy „az akkori idők királyi családjának és a román társadalomnak olyan kormányzásra van szüksége, amely a szerénység jegyében, kiegyensúlyozottan, erkölcsi elvek szerint és a másikra figyelés jegyében történik".
Miklós egykori herceg – Nicholas Medforth-Mills – Mihály király második lánya, Ilona hercegnő fia. Nicholas 2010. április elsején kapta a Románia hercege címet, harmadik trónörökösként (az elsőszülött Margit hercegnő, és anyja, Ilona hercegnő után).
Ugyanakkor a királyi ház tiszteletbeli tanácsadója úgy magyarázta Mihály király tettét, hogy Miklós herceg elvei és a királyi ház elvárásai között ellentétek feszültek.
Ioan Luca Vlad a Digi24 hírtelevíziónak úgy nyilatkozott: a hercegi cím megvonását nem büntetésnek szánta Mihály király, ugyanis Miklós kvázi beleegyezését adta abba, hogy kizárják a trónöröklési rendből. Hozzátette ugyanakkor, hogy a király szomorúan hozta meg döntését.
Arra a kérdésre, hogy Miklós herceg hatékonyan részt vett-e részt a rá bízott projektekben, a tanácsadó elmondta: „Túl sok volt ez a hercegnek". A többi mellett például a román nyelvtudását sem tökéletesítette.
(Kolozsváros)