Németországban tömegverekedés történt egy menedékkérőket befogadó szálláson, az összecsapásban legkevesebb tizenkét ember megsebesült.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Csütörtöki sajtójelentések szerint a Türingia tartománybeli Suhlban működő központi befogadó állomáson vallási kérdések körüli vitából alakult ki erőszakos konfliktus még szerda este.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Egy csoport menedékkérő rátámadt egy lakótársukra, aki az állomás biztonsági őreinek helyiségébe menekült, és amikor a támadók megpróbáltak bejutni a helyiségbe, az őrség riasztotta a rendőrséget. A támadók kövekkel dobálták meg a helyszínre érkező rendőröket, akik erősítést kértek.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Az insuedthueringen.de című regionális hírportál tudósítása szerint az állomás előtt "polgárháborút idéző jelenetek" játszódtak le, a támadók fotóriporterekre és egy forgatócsoportra is rárontottak vasrudakkal.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
A Spiegel Online hírportál beszámolója szerint a sebesültek között három rendőr is van, és néhány ember szúrt sebeket szenvedett.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
A suhli befogadó állomás túlzsúfolt, az 1200 ember elhelyezésére alkalmas intézményben 1800-an laknak. Az otthonban augusztus elején is történt tömegverekedés, akkor nyolcan sebesültek meg.
Frissítés: hajnalig tartott az összecsapás, több mint százan vettek benne részt
A Türingia tartományi kormány migrációs minisztere, Dieter Lauinger csütörtöki sajtótájékoztatóján megerősítette a sajtójelentéseket, amelyek szerint a Suhlban működő tartományi központi befogadó állomáson szerda este egy afgán férfi kitépett a Korán egy példányából több lapot, mire több muzulmán vallású menedékkérő rátámadt.
Zoom
Az afgán férfi az állomás biztonsági szolgálatának irodájába menekült, támadói pedig megpróbáltak bejutni a helyiségbe, az őrök ezért riasztották a rendőrséget. A támadók kövekkel, betondarabokkal dobálták meg a kiérkező rendőröket, akik erősítést kértek. Végül 125 rendőr, köztük egy kommandós egység bevetésével sikerült helyreállítani a rendet.
Zoom
A csütörtök hajnalig tartó összecsapásban a befogadóállomás több mint száz lakója vett részt. A támadók az MDR regionális közszolgálati televízió egy forgatócsoportjára és egy fotóriporterre is rárontottak, míg más menedékkérők megpróbálták útját állni az erőszaknak. Az összecsapásban hét rendőrautóban, két mentőautóban és további két személygépkocsiban is kár keletkezett.
Zoom
Dieter Lauinger a helyszínen tett látogatása során kijelentette, hogy az esetnek következményei lesznek, vallási konfliktusokat pedig semmi esetre sem lehet erőszakkal rendezni. Hozzátette, hogy az incidens nem áll összefüggésben a befogadó állomás zsúfoltságával, az ugyanúgy előfordulhatott volna egy olyan otthonban is, ahol csak 30 menedékkérő lakik - számolt be hírportálján az MDR.
Zoom
Bodo Ramelow tartományi miniszterelnök az MDR Info hírrádiónak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy "háborús övezetekből érkezett, súlyosan traumatizált emberekről van szó", és megérti, hogy felforrnak az indulatok, amikor különböző etnikumú és vallású csoportok találkoznak. Azt viszont egyáltalán nem lehet tolerálni, hogy valaki "széttép egy Koránt és a vécébe hajítja" - mondta a tartományi kormányfő.
Zoom
A Baloldal politikusa szerint az erőszakot azzal lehet elkerülni, hogy a menedékkérőket etnikai, vallási megoszlás alapján elkülönítve helyezik el. Így egy szerdán megnyitott otthonban csak eritreai menedékkérőket szállásolnak el - mondta Bodo Ramelow.
Zoom
A menekültügy területén tevékenykedő aktivistákat és szervezeteket összefogó Türingiai Menekült Tanács szerint viszont az egyes csoportok elkülönítése nem megoldás, a konfliktus pedig az állomás túlterheltségéből fakadt. Az 1200 ember befogadására tervezett intézményben szerdán 1579 menedékkérő lakott. A higiéniai körülmények rosszak, ételosztás idején gyakran 2 órán keresztül kell sorban állni, és egy emberre 3,5 négyzetméternél is kevesebb tér jut, ami ellehetetleníti a magánéletet. Az augusztus elején történt első, valamint a szerdai második incidens jól mutatja, hogy ilyen körülmények között könnyen elszabadulhatnak az indulatok - olvasható a civil szervezet állásfoglalásában.
Zoom
A német pszichoterapeuták szövetségi kamarájának (BPtK) becslése szerint a németországi menedékkérők 40 százaléka a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) nevű szorongásos zavartól szenved a hazájában vagy menekülés közben átélt megrázkódtatások miatt, de csupán körülbelül 5 százalékuk részesül pszichoterápiás kezelésben.
(MTI, képek: inSüdthüringen, Spiegel)