Egymás után nyitják meg kapuikat az olaszországi plébániák a bevándorlók előtt, miután a katolikus egyházfő a migránsok befogadására szólította fel őket. A befogadás azonban nem tömeges, és van, ahol a hívők ellenállásába ütközik.
Zoom
Aki nemet mond a befogadásra, nem nevezheti magát kereszténynek - jelentette ki Francesco Moraglia velencei pátriárka, az északkelet-olaszországi Triveneto régió püspökeinek vezetője kedden a La Repubblica olasz napilapban közölt nyilatkozatában. A püspök mindenekelőtt az anyagilag erősebb plébániáktól várja el a bevándorlók befogadását.
Az egyházi vezető megemlítette, hogy a térséget politikailag vezető Északi Liga pártja ellenzi az illegális bevándorlók befogadását. Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője korábban azt mondta, reméli, hogy a részben az olasz adófizetők pénzéből fenntartott egyház a rászoruló olaszokat is befogadja majd.
Ferenc pápa a bevándorlók befogadására szólította fel vasárnap egyházát. Az olasz püspöki kar az elsők között válaszolt: Angelo Bagnasco, az olasz püspöki kar (Cei) elnöke rámutatott, ha a több mint 27 ezer olasz plébánia mindegyike befogad egy-egy bevándorló családot, több mint százezer embernek tudnának segíteni.
Zoom
Muszlim nő lábát mosta és csókolta meg a pápa 2013-ban - néhány évtized, és egész Európa ezt fogja csinálni (csak éppen nem vallási meggyőződésből)
A csatlakozás folyamatos, a délolasz Taranto érseke egy elhagyott kolostor épületét bocsátotta a "menekültek" rendelkezésre, Firenzében két egyházi intézményben száz helyet biztosítottak. Milánó érseke szerint a plébániákon elszállásolt "menekültek" az ellátásért cserébe kisebb munkák elvégzésével segíthetnek a parókiáknak.
Van, ahol a hívők jelzik a plébánosnak, hogy szívesen vendégül látnának egy vagy több bevándorlót. A venetói Vicenza egyik plébánosának viszont le kellett mondania a bevándorlók befogadásáról a hívők tiltakozása miatt, akik nemet mondtak a muszlim bevándorlók befogadására.
A püspökök és plébániák egyelőre önálló kezdeményezéseit a Cei szeptember végi ülésén foglalják országos egyházi programba. A Cei adatai szerint jelenleg 15 ezer bevándorlónak adnak szállást az olasz plébániák, akinek többségét még Ferenc pápa felszólítása előtt fogadták be.
A Vatikán két menekültcsaládot fogad be - mondta Angelo Comastri, a pápa vatikánvárosi helynöke. A bevándorlókat Konrad Krajewski pápai főalamizsnás "választja ki" a Lampedusára az utóbbi időben érkezett bevándorlók közül. A Vatikán tulajdonában levő lakásokban helyezik el őket, egészségügyi ellátást és anyagi támogatást is kapnak, valamint munkát is próbálnak nekik keresni.
(MTI nyomán)
Álhír (egyelőre)
A Muszlim Távirati Iroda jelenti Rómából: Feri pápa (akit egy korábbi rendelete nyomán csak így szabad szólítani) ramadáni üzenetében bejelentette, hogy visszamenőleges hatállyal kiközösíti az Egyházból Szalkai László néhai esztergomi és Tomori Pál kalocsai érseket, valamint Perényi Ferenc váradi, Móré Fülöp pécsi, Paksi Balázs győri, Csáholi Ferenc csanádi, Palinai György boszniai püspököket, az 1526. augusztus 29. napján lezajlott mohácsi pogromban vitt vállalhatatlan szerepük miatt.
Mint az köztudott – mutatott rá a pápa – a xenofób Tomori mint fővezér, arra izgatta Lajost, a fiatal királyt, hogy csoportosan rontsanak rá a mohamedán menekültekre, és tettleg is bántalmazzák őket, ahelyett, hogy inkább azt szorgalmazta volna, hogy minden plébánia fogadjon be egy janicsárt. Főpaptársai nemcsak hogy egyetértettek a kalocsai érsek rasszista kijelentésével, de az erőszakos cselekményekben is részt vettek, számos ártatlan migráns (köztük rengeteg gyermek!!!) halálát okozva.
A pápa kitért arra is, hogy a szintén súlyosan idegengyűlölő Hunyadi János és bűntársa, Kapisztrán János kiközösítése (utóbbi kanonizációját néhány éve vonták vissza) is folyamatban van, de addig is rendeletben tiltotta meg a déli harangszót, amely súlyosan sérti a mohamedánok érzékenységét. Egyúttal a mohácsi csata évfordulóját a tolerancia és a megbékélés ünnepévé nyilvánította, amikor is a türelem és a nyitottság diadalt aratott a bigottság és a kirekesztés fölött. A fentiek szellemében a pápa az Egyházi Törvénykönyv módosítását is kilátásba helyezte, mivel szerinte súlyosan kirekesztő, hogy csak katolikus lehet pápa, noha köztudott, hogy minden vallás egyenlő, különösen az iszlám.
Feri pápa döntését közleményben üdvözölte a római főmufti és a főrabbi is. Fatima Merkel, a berlini pasa 14. háremhölgye és szóvivője szintén majd kiugrott a csadorból a remek hír hallatán, s éppen Mekkában tartózkodó ura nevében is üdvözölte a pápa bejelentését.
Domokos Endre János – Kitartás.net