Németországban emelkedik majd a munkanélküliség a menekülthullám miatt - figyelmeztetett a német munkaügyi és szociális miniszter csütörtökön Berlinben a Bundestagban elmondott beszédében.
Andrea Nahles a tárca 2016-os költségvetésről szóló vitához hozzászólva rámutatott, hogy "nem a szíriai orvos a meghatározó típus" a "menekültek" között, és még a 10 százalékot sem éri el a munkavállalásra vagy szakmai képzésre azonnal alkalmas emberek aránya.
Zoom
Mindennek hatása a munkanélküliségi statisztikákban is megmutatkozik majd, és erre egy év múlva - amikor a munkaügyi kimutatásokban már szerepelnek a most érkező emberek - emlékezniük kell mindazoknak, akik most kiállnak a "menekültek" befogadása mellett - mondta a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa, kiemelve, hogy ő maga is pártolja a befogadásukat.
A munkanélküliség várható megugrását nem a "kudarcos munkaerőpiaci integráció" eredményeként kell majd értékelni, hanem annak jeleként, hogy "tartósan jelentkező feladatot kell megoldanunk" - mondta a miniszter.
A számítások szerint az idén érkező "menekültek" ellátáshoz nagyjából 3 milliárd euróval (945 milliárd forinttal) kell növelni a tárca 2016-ra eredetileg tervezett költségvetését. A bevándorlók ellátása 1-2 milliárd euró plusz forrást igényel a szövetségi kormánytól, a munkaerőpiaci integrációt szolgáló programokra további 600 millió és 1,1 milliárd euró közötti összegre lesz szükség, a foglalkoztatáshoz kapcsolódó nyelvtanfolyamokra pedig 180 millió eurót szükséges még elkülöníteni.
Arra kell törekedni, hogy a menekültekből "lehetőleg gyorsan munkatársak és szomszédok" legyenek - mondta Andrea Nahles.
(MTI nyomán)