Svédország az általa már korábban befogadott migránsok részleges újraelosztását akarja elérni az Európai Uniónál - fejtette ki Stefan Löfven svéd miniszterelnök szerdán az AFP francia hírügynökségnek.
Zoom
Svédország már "hosszabb ideje" nagy felelősséget vállal magára más uniós tagállamokhoz képest - fogalmazott Löfven. "Jelenleg rendkívül feszült helyzetben vagyunk. Ideje, hogy más országok is vállalják felelősségüket" - tette hozzá, utalva arra: Stockholm azt szeretné elérni, hogy a már Svédországban tartózkodó bevándorlók egy részét más uniós országok fogadják be. A miniszterelnök ezzel kapcsolatban számot nem említett.
Az EU erősen vitatott tervei szerint összesen 160 ezer betolakodót - közülük 66 ezret Görögországból - osztanának szét a tagállamok között. Mindenekelőtt azonban a "kelet-európai" tagállamok utasítják el az úgynevezett kvótarendszert - emlékeztetett a hírügynökség.
A svéd TT hírügynökség úgy tudja, hogy a 9,6 millió lakosú ország 54 ezer "menekültet" tudna befogadni. Az idén azonban mintegy 190 ezer megszállóra számítanak a skandináv államban.
(MTI korrigálva)
Frissítés: Nem tudja többé garantálni Svédország, hogy minden migránsnak jut szálláshely – közölte a svéd migrációs miniszter csütörtökön. A svéd kormány arra kéri az Észak-Németországban tartózkodó bevándorlókat, hogy maradjanak ott.
„Nagyon drámai helyzetben vagyunk, ami még drámaibb lett az elmúlt napokban. Az elmúlt héten csökkent a migránsok száma, de az elmúlt napokban újra nőtt a számuk” – nyilatkozta Morgan Johansson svéd migrációs miniszter. A politikus elmondta: Svédország nem tudja többé garantálni, hogy minden migránsnak jut egy szálláshely. Johansson szerint a Svédországba érkező menedékkérők száma nagyobb ütemben nő, mint a menedékhelyeké. A németországi Rostockból kétezer migráns akar átkompozni Svédországba, ez új napi rekordot jelentene.
A svéd hatóságok sportcsarnokokban, színházakban, használaton kívüli iskolákban helyezik el a hódítókat, de azt kérik a gazdasági élet szereplőitől és a svéd lakosságtól is, hogy önkéntesen ajánljanak fel nekik szállást a tél közeledtével.
(The Local - Mandiner nyomán)
Kapcsolódó: