50 migráns nőket molesztált a kölni főpályaudvaron - írja Fb-oldalán Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.
A kiérkező rendőrök szerint ez már túlment a szexuális zaklatáson, sőt már a nemi erőszak határát feszegette. Volt olyan fiatal nő, akit a földre tepertek, letépték bugyiját és fogdosták.
Zoom
Rémült szemtanúk hívták a rendőröket, akiket a "menekültek" viselkedése halálra rémített.
A közel-keleti férfiak petárdákkal támadtak a kiérkező rendőri erőkre. A rohamrendőrök nyolc gyanúsítottat vettek őrizetbe. Egytől egyig menedékkérők voltak.
Csak most, az eset után több nappal ismerte be a német sajtó, hogy migránsok voltak az elkövetők.
(Forrás: Georg Spöttle Fb-oldala)
Német nyelvű források:
Frissítés: nem csak Kölnben volt kulturális bemutató
Az MTI híre a Bild cikke alapján:
Szilveszter éjjelén fiatal férfiak hordákba verődve "vadásztak" nőkre, inzultálták, fogdosták és meglopták őket Hamburg vigalmi negyedében; hasonló esetek történtek Kölnben is - írja honlapján a Bild német bulvárlap.
A cikk szerint a hamburgi esetek az ottani piroslámpás negyed híres Reeperbahn nevű utcájában történtek. Az újévet ünneplő nőket a beszámolók szerint a férfihordák körbeállták, verbálisan inzultálták, a mellüket fogdosták, a szoknyájuk alá nyúltak, és meglopták őket.
A Bild szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy az elkövetők javarészt külföldi férfiaknak "tűntek", feltehetőleg észak-afrikaiak voltak. A rendőrségre eddig hat feljelentés érkezett, az áldozatok 18 és 24 év közöttiek.
A bulvárlap arról is beszámolt, hogy Kölnben a szilveszter éjszakáján 80 nőt molesztáltak és raboltak ki. Wolfgang Albers, a helyi rendőrség vezetője azt mondta, az elkövetők egy nagyjából ezer fős csoportból kerültek ki, akik "kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak".
2. frissítés: nem azért "kellemetlen", mert németek százait molesztálták és/vagy rabolták ki, hanem azért, mert benne van a hírekben, hogy bevándorlók követték el
A német rendőrszakszervezet észak-rajna-vesztfáliai szervezetének vezetője "az alapjogok elleni masszív támadásnak" nevezte a történteket, és azt mondta, hogy "politikailag kellemetlen" a helyzet.
Arra is figyelmeztetett, hogy "nem szabad a menekültellenes érzelmeket felkorbácsolni".
"Bármely menekült ellen, aki nem tud beilleszkedni a nyitott társadalmunkba, és nem tiszteli más emberek jogait, a törvény minden fegyverével fel kell lépni. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a menekültek többsége azért jött hozzánk, mert életük nem volt biztonságban a szülőhazájukban" – tette hozzá.
(Origó nyomán)
3. frissítés: a szemberöhögik Németországot - és sajnos igazuk van, meg is érdemlik
A két alábbi fénykép legalább annyira megjeleníti a teljes mai németországi valóságot, mint a korábban Keletiben készült fotó, amely egy magyar rendőrt fenyegető, neki ordítozó "menekültet" ábrázol.
A képeket a Bild közölte, megjegyezve, hogy ez a keserű valóság Kölnben: a három molesztáló, tolvaj észak-afrikai (22, 23 és 26 évesek, bizonyára szörnyű háborúk elől menekültek) egy órát sem töltött a rendőrségen. Egy nő feljelentése és személyleírása alapján vitték be őket, de mivel nem volt náluk a korábban ellopott pénztárca, a német rendőrség úgy gondolta, az lesz a helyes, ha szabadon engedi őket.
Utána röhögve cigarettáztak a rendőrség épülete előtt.
Zoom
Zoom
Közben már 90 molesztált és/vagy kirabolt nőről beszélnek a kölni szilveszter kapcsán. És ebben nincsenek benne az áldozatok által elhallgatott esetek...
(Kuruc.info)
4. frissítés: hajuknál fogva rángatták a nőket - nemi erőszak is történt
Válságtanácskozást hívott össze keddre Köln főpolgármestere azok után, hogy szilveszter éjszaka a város főpályaudvara környékén "arab vagy észak-afrikai kinézetű" férfiak csoportokba verődve molesztáltak és kiraboltak számos nőt. A rendkívüli találkozón Henriette Reker mellett többek között a kölni és a szövetségi rendőrség illetékesei, valamint Guido Kahlen városigazgató is részt vesz - tájékoztatott egy szóvivő.
A rendőrség szerint szilveszter éjszaka a kölni főpályaudvar előterében mintegy ezer férfi gyűlt össze, akik - szemtanúk egybehangzó nyilatkozata szerint - "kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak". A rendőrség és a rendőri szakszervezet (GdP) által kiadott sajtóközleményekből kiderül, hogy a tömegből csoportok képződtek, amelynek tagjai körbeállták az újévet ünneplő nőket, majd inzultálták és meglopták őket. Egyes beszámolók szerint, voltak, akiket "30 férfiból álló horda" vett körül. Wolfgang Albers rendőrfőkapitány hétfőn nagy számú szexuális bűncselekmény és egy nemi erőszak elkövetéséről számolt be. Hétfőig hatvan ilyen jellegű feljelentés érkezett a rendőrségre.
Az említett ezer fős csoportosuláshoz köthető, nők elleni támadások szilveszter éjszaka és az azt követő napokban öltöttek súlyos méreteket. A rendőrség szerint minden rendelkezésre álló egység a helyszínen tartózkodott a szilveszteri bűncselekmények idején, ám csak azután értesültek a tömeges támadásokról, hogy január 1-jén hajnali 1 és fél 2 között befutottak hozzájuk az első feljelentések.
Az egyik áldozat szerint a közelben lévő rendőrök nem vették komolyan a helyzetet. Egy másik áldozat horrorként írta le a pályaudvar előtt történteket, és volt, aki arról számolt be, hogy a hajuknál fogva rángatták őket a támadók, és úgy bántak velük, mintha "szabad prédák" lennének.
Arnold Plickert, a GdP tartományi vezetője a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy vélhetően szervezett bűnözésről van szó. Hozzátette: azt kell kinyomozni, miként fordulhatott egyáltalán elő, hogy "ez az ezer ember Kölnbe jöjjön, és ott találkozzon".
Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány belügyminisztere élesen reagált a történtekre (de azt persze hiába várjuk, hogy kitakarítsák a hordát). "Nem tűrjük el, hogy észak-afrikai férfiak csoportokba szerveződve arcátlan szexuális támadásokkal alázzanak meg védtelen nőket" - idézte Ralf Jägert keddi számában a kölni Express és a Kölner Stadt-Anzeiger című lap.
A liberális FDP tartománygyűlési frakciója követelte hétfőn, hogy Jäger január végén a belügyi bizottságban adjon magyarázatot a történtekre. Marc Lürbke, a frakció belügyi szóvivője szerint a jogállam megingásáról lehet beszélni, ha szilveszter éjszaka az amúgy is megerősített rendőri jelenlét ellenére sem sikerül a bűncselekményeket megakadályozni, az elkövetőket pedig azonnal letartóztatni.
A kölni főpolgármester asszony a Kölner Stadt-Anzeigernek nyilatkozva rettenetesnek nevezte a városban történteket. Nem lehet, hogy a Kölnbe látogatóknak attól kelljen tartaniuk, hogy megtámadják őket. "Nem tolerálhatjuk, hogy itt joghézag keletkezzen" - mondta a lapnak a független Henriette Reker. Hozzátette: lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy kiváltképpen a nőket megvédjék az ilyen támadásoktól. Mint mondta, ki kell bővíteni a főpályaudvaron működő térfigyelő kamerarendszert. Reker előreláthatóan kedd délután, a tanácskozást követően nyilatkozik az elért eredményekről.
A mostani rendkívüli értekezlet a közelgő utcai karnevál miatt is nagy jelentőséggel bír: a farsangi időszak utolsó napjain megrendezendő eseményre látogatók százezreit várják a nagyvárosba.
Hamburgban is nyomoz a rendőrség az észak-németországi város vigalmi negyedében ugyancsak szilveszter éjszaka történt hasonló incidensek miatt, amelyek során többek között verbálisan inzultáltak, fogdostak nőket, valamint elvették mobiltelefonjukat, okmányaikat és pénzüket csoportokba verődött, "feltehetőleg észak-afrikai" támadók. Holger Vehren rendőrségi szóvivő szerint az elkövetők 20 és 40 év közöttiek lehettek. A hamburgi rendőrség további szemtanúkat keres.
(MTI nyomán)
5. frissítés: "ficki, ficki!"
Harmincötre emelkedett a sértettek száma Kölnben, ahol szilveszter éjjelén, a város pályaudvarán arab férfiak tömege követett el szexuális erőszakot arra sétáló fiatal nők ellen - tudósít az Express.de.
A lap megszólaltatja az egyik sértettet is. A 28 éves Katja L. két másik fiatal nővel és egy férfival volt úton hajnali háromnegyed egykor, amikor belefutottak a csoportosulásba.
"Kivétel nélkül fiatal külföldi férfiak voltak." Katja belekarolt a barátnőjébe, a másik fiatal nő pedig a barátjába, "aztán átvágtunk a férfiak csoportján. Nyílt egy kis folyosó, amelyen átmentünk. Hirtelen a fenekemen éreztem egy kezet, aztán a mellemen, végül mindenhol összetaperoltak. Horror volt. Sikoltottunk és csapkodtunk, mégsem hagyták abba. Kétségbe voltam esve, azt hiszem, úgy százszor fogdostak meg a nem egészen kétszáz méteres szakaszon."
Eközben "Ficki, ficki!" beszólásokat kellett hallgatniuk, meg azt, hogy ribancoknak nevezik őket. "Szerencsére nadrág és kabát volt rajtam. Ha szoknyában lettem volna, azt valószínűleg letépik rólam."
Amint az Express.de írja, egy másik nőről le is tépték a harisnyáját a tettesek, akiknek létszámát negyven-száz fő körülire becsli a rendőrség.
Katja L. és a barátnői végül elérték a várótermet. "Odamentünk a rendőrökhöz, akik rögtön a helyszínre siettek. Persze nem tudtuk megmondani, pontosan melyik férfi pontosan melyik testrészünket fogdosta."
A kölni rendőrség vizsgálóbizottságot hozott létre. Eddig már 35 nő tett feljelentést, de a szám tovább emelkedhet – írja az Express.de.
(Mandiner)
7. frissítés: a belügyminiszter legnagyobb aggodalma: nehogy rosszat gondoljanak a németek a szegény menekültekről
A német belügyminiszter elítélte kedden a kölni főpályaudvar környékén szilveszter éjszaka nők ellen elkövetett támadásokat, ugyanakkor óva intett attól, hogy "ezek miatt általánosságban a menekülteket gyanúsítsák".
Thomas de Maiziere riasztónak nevezte a történteket, és kijelentette, hogy azokat nem lehet eltűrni. Mint mondta, a nők elleni szexuális támadások aljas cselekedetek és nem elfogadhatók, az elkövetőket pedig fel kell kutatni.
"Egy jogállamban nem lehet hagyni, hogy azok az emberek, akik a mi városainkban békésen ünnepelnek, ilyen támadásoknak legyenek kitéve" - hangsúlyozta a tárcavezető. Mint mondta, új dimenziót jelent, hogy ilyen nagy számú, nyilvánvalóan "migrációs háttérrel rendelkező személy" követte el ezeket a visszaéléseket, ugyanakkor "ez nem vezethet ahhoz, hogy a Németországban az üldöztetés elől védelmet kereső menekülteket általánosságban gyanúsítsák".
Időközben egyre több német politikus szólalt fel, követelve a tettesek megbüntetését.
"Ezeket a gyáva és megvetendő támadásokat nem fogjuk eltűrni. A tetteseket meg kell büntetni" - mondta Heiko Maas német igazságügyi miniszter.
Manuela Schwesig nő- és ifjúságügyi miniszter ugyancsak visszataszítónak és megvetendőnek nevezte a támadásokat, majd úgy folytatta: "A nők nem szabad prédák. A nők elleni támadásokat nem tűrjük el".
Hannelore Kraft, Észak-Rajna-Vesztfália szociáldemokrata miniszterelnöke hangsúlyozta, hogy keményen fel kell lépni a tettesek ellen.
A legfrissebb adatok szerint eddig kilencven molesztálással és lopással kapcsolatos feljelentés érkezett a rendőrséghez.
Merkel a jogállami választ hangsúlyozza - de ezt már megadták, amikor szabadon engedték a hulladékokat
A jogállamnak kemény választ kell adnia a nők ellen elkövetett kölni támadásokra - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár kedden.
Steffen Seibert kormányszóvivő szerint a kancellár telefonon beszélt Henriette Rekerrel, Köln főpolgármesterével. A beszélgetés során Merkel felháborodásának adott hangot a visszataszító szexuális támadások miatt, amelyek - mint fogalmazott - a jogállam kemény válaszát követelik.
A kancellár szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a bűnösök kilétét a lehető leggyorsabban és a lehető legteljesebben feltárják, illetve, tekintet nélkül származásukra vagy egyéb hátterükre, megbüntessék őket.
8. frissítés: "nincsenek értesüléseik arról, hogy migránsok voltak a támadók" - bizonyára németek álcázták arabnak magukat
A német kancellár tájékozódott a válságtanácskozás eredményeiről, amit Köln főpolgármestere hívott össze a nap folyamán. A rendkívüli találkozón Henriette Reker mellett többek között a kölni és a szövetségi rendőrség illetékesei, valamint Guido Kahlen városigazgató vett részt. Merkel ugyanakkor információkat kért Thomas de Maiziere német belügyminisztertől is a nyomozásokról. A német hatóságoknak nincsenek értesüléseik arról, hogy migránsok voltak a támadók - hangsúlyozta a kölni főpolgármester a nap folyamán, és hozzáfűzte, hogy az ilyen jellegű találgatásokat "teljesen megengedhetetlennek" tartja.
Andreas Scheuer, a CDU bajorországi testvérpártjának, a CSU-nak a főtitkára ugyanakkor követelte a nőket molesztáló migránsok azonnali kiutasítását Németországból. "Tűrhetetlen, hogy fiatal migránsok nőket támadjanak meg szexuálisan és meglopják őket a német nagyvárosokban éjszaka a nyílt utcákon, és köztereken" - mondta a politikus a Rheinische Post című lapnak. "Ha a menedékkérők, vagy migránsok ilyen támadásokat követnek el, akkor az a vendégjog kirívó semmibevétele, és csakis a Németországban tartózkodásuk végét vonhatja maga után. Aki nem tartja be az együttélés szabályait, egyebek mellett nem ismeri el a nők iránti tiszteletet, az nem kaphat helyet itt, Németországban, a társadalmunkban".
Wolfgang Albers kölni rendőrfőkapitány szerint a hatóságoknak egyelőre nincsenek információik az elkövetőkről és azok számáról sem, azt azonban hozzátette, hogy - mint fogalmazott - "nincs szó ezer elkövetőről". Albers úgy fogalmazott: volt egy csoportosulás, és abból néhányan bűncselekményeket követtek el.
A támadásokra válaszul Kölnben megerősítették a tömegrendezvényekkel kapcsolatos biztonsági intézkedéseket. "Közösen intézkedéseket dolgoztunk ki, hogy ilyen incidensek ne forduljanak többé elő. Ugyanolyan fontos az is, hogy az ilyen incidensek ne ássák alá karneváli ünnepségeinket - mondta Reker, aki hangsúlyozta, hogy a karneválokon a nők és lányok számára szavatolni kell a biztonságot. "Nem akarunk ellenőrizetlen területeket Kölnben" - jelentette ki. Albers a karnevál kapcsán megjegyezte: fokozzák a rendőrség jelenlétét, ami egyenruhás egységek mellett civilruhás erőket is jelent, illetve mobil videomegfigyelő berendezéseket is felállítanak.
(MTI nyomán)
9. frissítés: a legsötétebb diktatúrákat megidéző cenzúra tombol Migránsországban
Nem számolt be hétfő esti híradójában a szilveszteri kölni támadásról a német közszolgálati televízió. A ZDF elnézést kért ugyan, de most megvetés tárgya a Facebookon és a Twitteren - írja a Die Welt.
Már az is nagy felháborodást váltott ki Németországban, hogy a rendőrség napokig hallgatott a történtekről. Újév napján csak egy szűkszavú közleményt adtak ki, miszerint nem történt komolyabb atrocitás szilveszter éjszaka, miközben a kölnihez hasonló tömeges támadás volt Hamburgban, és a baden-württembergi rendőrszakszervezet szerint Stuttgartban is előfordult néhány hasonló incidens.
A rendőrség csak hétfőn kora este állt a nyilvánosság elé, miután egyre nagyobbá vált a felháborodás az interneten és a német közvéleményben.
(Híradó)
10. frissítés: szánják-bánják - és persze hazudnak a valódi okokról
A ZDF német közszolgálati televízió főszerkesztő-helyettese szerint hibát követtek el azzal, hogy a hétfői esti híradóban nem számoltak be a Kölnben nők ellen elkövetett szilveszeri támadásokról.
Elmar Theveßen kedden délután a ZDF Facebook-oldalán megjelent rövid közleményében úgy fogalmazott: világos volt, hogy olyan történésről van szó, amelyről be kellett volna számolni, és az adó mulasztást követett el azáltal, hogy meg sem említették az esetet az esti híradóban.
A főszerkesztő-helyettes szerint az ügy bemutatását azért halasztották el keddre, a kölni városvezetés által a kérdésben tartott válságértekezlet napjára, hogy "kiegészítő interjúkat tudjanak készíteni az anyaghoz". Ezzel azonban egyértelműen rosszul mérték fel a helyzetet – írta Elmar Theveßen.
A ZDF Facebook-oldalán az érintett bejegyzéshez több mint ezer komment érkezett, számos hozzászóló arról írt, hogy a történtek miatt elvesztette bizalmát a közszolgálati tévé iránt.
A ZDF kedd esti híradójában 10 perces riportot szentelt a kölni támadásoknak.
Korábban a német rendőrséget is bírálatok érték, amiért csak január 4-én számolt be a szilveszter éjszakáján történt eseményekről.
(MTI)
11. frissítés: civil ruhás rendőrnő nadrágjába is benyúltak, mégsem lőtték agyon őket, mint az igazi hazájukban tették volna
A "német" liberális agybaj jelmondata: "az intoleranciát toleranciával kell kezelni"
12. frissítés: már száznál több nő jelentkezett - az áldozatok kétharmada turistaként érkezett a városba
A kölni támadásokat követően egyre több áldozat jelentkezik a rendőrségen, eddig több mint százan fordultak a hatóságokhoz - közölte szerdán egy rendőrségi szóvivő. Az igazságügyi miniszter szerint szervezettnek tűnnek a nők elleni szilveszteri támadások.
Az áldozatok mintegy háromnegyede számolt be szexuális bűncselekményről. A nők meghallgatását követően a szóvivő szerint a hatóság világosabb képet kapott a történtekről, sok nő számolt be arról, hogy támadói megfogdosták. Az elkövetőket a rendőrség egyelőre nem azonosította, és a szóvivő szerint a szilveszter éjjelén történtek "összetett jellege" miatt ez "rendkívül nehéz". Az áldozatok vallomásai alapján bántalmazóik többsége arab vagy észak-afrikai származású lehet.
A rendőrségi jelentések szerint szilveszter este mintegy ezer fős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Az áldozatok kétharmada nem kölni, hanem turistaként érkezett a városba.
A rendőrség fellépését a német szövetségi belügyminiszter is élesen bírálta.
"Kiürítik a teret. Aztán ez történik, majd várják a bejelentéseket. Így nem működhet a rendőrség" - jelentette ki Thomas de Maiziere. A Bild című napilapnak nyilatkozva a miniszter arról beszélt, hogy az elkövetőket származásuktól függetlenül meg kell büntetni.
"Ha voltak köztük menedékkérők, arról is nyíltan kell beszélni" - jelentette ki Thomas de Maiziere.
A német igazságügyi miniszter szerint úgy tűnik, hogy az elkövetők előre kitervelhették a szilveszter éjszakáján Kölnben a nők ellen elkövetett erőszakos kilengéseket és zaklatásokat.
"Az egész (előre) megbeszélt dolognak tűnik" - mondta Heiko Maas szerdán a ZDF német közszolgálati adó reggeli műsorában. "Szép lenne, ha nem szervezett bűnözésről lenne szó, de inkább szeretném megvizsgálni, vannak-e a háttérben olyan emberek, akik ilyeneket szerveznek" - hangsúlyozta. Mint a tárcavezető elmondta, az ilyesmi nem a semmiből történik, valakinek kell lennie mögötte.
Maas egyúttal bírálta a nőknek adott viselkedési tippeket. "Ezeket semmire nem tartom. Egy ilyen dolog nem vezethet ahhoz, hogy a nőknek másképp kelljen viselkedniük" - szögezte le. A tárcavezető Twitter-üzenetében leszögezte, hogy "nem a nőkre hárul a felelősség, hanem a tettesekre".
Maas ezzel a bejegyzésével Henriette Reker független kölni főpolgármesternek arra a nyilatkozatára reagált, amelyet a nők viselkedésével kapcsolatban mondott. "Mindig van lehetőség arra, hogy az ember bizonyos távolságot tartson, amely egy karhossznál legyen nagyobb" - mondta Reker egy sajtókonferencián a nők védelmének módjait firtató újságírói kérdésre válaszul. Szavai gúny és éles bírálatok tárgyává váltak az interneten.
(MTI)