Hatósági megfigyelés alá helyezné a Pegidát és az ugyancsak bevándorlásellenes, euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) nevű parlamenten kívüli pártot a német koalíciós kormányban lévő szociáldemokrata párt (SPD) Bundestag-frakciójának csütörtöki gyűlésére készült intézkedési javaslat - jelentette a Spiegel Online hírportál.
Zoom
E szerint "a jövőben az AfD pártban és a Pegidához hasonló csoportokban tapasztalható veszélyes szélsőjobboldali irányzatokat az alkotmányvédelem megfigyelése alá kell helyezni".
A nyolcoldalas előterjesztés ezt a beszámolók szerint egyebek mellett azzal indokolja, hogy "az utóbbi időben aggasztó méreteket öltöttek a menekültek, menekültszállások, a menekülteket segítők, valamint a politikusok ellen szélsőjobboldali elkövetők által végrehajtott támadások" Németországban. A javaslat írói szerint "szélsőjobboldali uszítók az emberek félelmeit kihasználva gyűlöletet akarnak szítani, amit nem szabad hagyni".
A magát konzervatívnak hazudó CDU/CSU pártszövetséggel nagykoalícióban kormányzó SPD frakciójának kétnapos tanácskozása csütörtökön kezdődik, várhatóan ekkor fogják megvitatni a javaslatot is.
Előzőleg októberben közölte a német kormány, hogy a belső elhárításért felelős alkotmányvédelmi hivatal (BfV) szövetségi és tartományi szervezetei ugyan nem vették operatív megfigyelés alá a Pegidát és különböző társmozgalmait, de "szorosan nyomon követik" tevékenységüket, mert a tüntetéseiken "egyre több uszítást tapasztalnak", és az "agressziós potenciál" emelkedését regisztrálják.
(MTI)