Több indoka volt Nagy-Britanniának Aleksandr Litvinyenko meggyilkolására, mint Oroszországnak - mondta Makszim Litvinyenko, a megmérgezett KGB-ügynök öccse a csütörtöki londoni bírósági jelentés eredményeire reagálva.
Zoom
Az Olaszországban élő Makszim nevetségesnek tartja a Kreml bűnrészességét bátyja meggyilkolásával kapcsolatban. Szerinte a brit titkosszolgálatoknak több motivációjuk volt a merénylet végrehajtására. Bár a január 21-én nyilvánosságra hozott jelentésben az áll, hogy Putyin "minden valószínűséggel jóváhagyta" Litvinyenko meggyilkolását, a férfi öccse úgy gondolja, érdemes lenne londoni szálak után nyomozni.
"Apámmal együtt biztosak vagyunk az orosz hatóságok ártatlanságában. Az egész felfordulást csak azért idézték elő, hogy nyomást gyakoroljanak az orosz kormányra" - mondta a Mirror brit lapnak, majd hozzátette, a britek szándékosan hozták nyilvánosságra 10 évvel később bátyja halálának kivizsgálását.
A brit jelentést rágalomnak nevezte, állítja, hogy azok a jelentések, melyek árulóként tüntették fel bátyját, egytől egyig hamisak. Bátyja ugyanis halála előtt barátaival is megosztotta, hogy oroszországi utazást tervez.
Szinte tagadta bátyja állítólagos szerepét a "nemzetközi kémjátszmában". Szerinte teljesen mindegy, hogy a KGB-nek vagy az MI6-nek dolgozott Litvinyenko, a nyugati média már úgyis elkönyvelte. "Moszkvának nem volt oka arra, hogy megölje a bátyámat. Ő nem kém volt, hanem rendőr. A KGB-nél dolgozott, de a szervezett bűnözésnél volt, gyilkosságokkal és fegyvercsempészettel foglalkozott."
A mérgező teáról is megosztotta teóriáját: a vizsgálatok során kimutatott radioaktív polónium csak egy eszköz volt, amivel Oroszországra lehetett terelni a gyanút, nem biztos, hogy ez okozta Aleksandr halálát. Valójában talliummal mérgezték meg a britek, egyszerre kevés adagot adtak neki, ezt huzamosabb ideig csinálták, majd halála után polóniumot csempésztek a szervezetébe. Nem érti, miért nem engedte a brit bíróság testvére holttestének exhumálását.
"Tíz év nyomozás után se polóniumot, se talliumot nem fognak találni a szervezetében, így sosem fogjuk megtudni, pontosan mitől halt meg" - vonta le következtetésként az interjú végén.
(RT - Híradó)