Migráns hátterű párt alakult Hollandiában Denk néven – írja a német Die Welt. A párt alapítója két török származású holland parlamenti képviselő, Tunahan Kozu és Selcuk Öztürk, akik az integrációs politika iránya miatt hagyták ott eredeti szociáldemokrata frakciójukat, hogy saját pártot alapítsanak. A párthoz nemrégiben csatlakozott Tatjana Maul korábbi Miss Niederlande szépségkirálynő is szóvivőként.
Zoom
A Denk egy olyan erővé akar válni, amely a szerintük az elmúlt években ridegebbé és jobboldalibbá vált társadalomban "antirasszista, innovatív és cool" lehet. A párt ellensúlya akar lenni a Geert Wilders vezette holland anti-iszlamista, bevándorlásellenes politikai erőnek. Képviselni szeretnék a bevándorlóként Hollandiába érkezett tömegeket, a mottójuk: „Az elhallgatottak hangja”.
A török származású politikusok vezette pártnak érzékeny a viszonya Törökországgal: amikor egy törökországi bloggernőt az Erdogan-kritikus kommentjei miatt letartóztattak, az egész holland parlament nyilatkozatot adott ki a szabadon bocsátását követelve. A Denk azonban nem állt be a nyilatkozat mögé: szerintük csak médiafelhajtásról van szó. A Welt szerint a Denkben ugyanúgy tilos az örmény népirtásról beszélni, vagy Erdogant kritizálni.
A párt választóinak leginkább a minél gördülékenyebb bevándorlási folyamat, a jóléti juttatásokhoz való hozzáférés fontos, de cél egy olyan „rasszizmusregiszter” összeállítása is, amiben összegyűjtenék a bevándorlókkal szemben „tiszteletlen” holland hivatalnokok neveit is.
Szociológusok szerint akár egymilliós választói tömeget is maga mögé tudna állítani a Denk Hollandiában. A jövő évi választáson minimum öt képviselői helyet szeretnének megszerezni.
(Die Welt - Mandiner nyomán)