A franciaországi Nizzában járókelők közé hajtott egy teherautó csütörtök este. Legalább 80 áldozatról tudni, és száznál is több a sérült. Az első jelentések szerint az áldozatok között sok a gyerek. A Külügy egy magyar sérültről tud. A támadó egy tunéziai származású, nizzai férfi, akit a rendőrök lelőttek. Azt egyelőre nem tudni, voltak-e társai. Az általa vezetett gépjárműben fegyvereket és robbanóanyagot találtak.
A francia hírügynökség szerint a tömeg a július 14-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékot figyelte, amikor a jármű a tömegbe hajtott. Az incidens a Promenade des Anglais nevű területen történt, amelyet amúgy is sok turista látogat. A hatóságok széles körben lezárták a helyszínt.
Zoom
A helyi rendőrparancsnokság felszólította a lakosságot, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon.
A helyi újság, a Nice Matin honlapján arról számolt be, hogy az ünnepi tűzijáték alatt, este fél 11 felé, egy teherautó ráhajtott a sétányra és mindenkit elgázolt. Az esetet látó újságíró szerint mindenütt vér volt, és sok a sérült is.
A francia hatóságok terrorcselekményként kezelik a történteket, a gázoló teherautóban jelentős mennyiségű fegyvert is találtak.
Az AFP hírügynökség a helyi hatóságokra hivatkozva jelentette, hogy lelőtték az embertömegbe gázoló teherautó szarab sofőrjét.
Zoom
Válságtanácskozást hívott össze Hollande
Francois Hollande francia elnök azonnal visszatért Párizsba Avignonból, és a belügyminisztérium épületébe csütörtök éjjel válságtanácskozást hívott össze.
Az elnök hajnalban a nemzethez intézett beszédében úgy fogalmazott: Július 14-én, a nemzeti ünnep napján mértek ránk csapást, azon a napon, amely a szabadság jelképe számunkra. A nizzai támadás terrorista jellegét nem lehet vitatni – hangsúlyozta az államfő.
Hollande jelezte, hogy további három hónappal meghosszabbítják a tavaly november 13-i párizsi merényleteket követően életbe léptett rendkívüli állapotot.
Franciaország egésze az iszlám terrorizmus fenyegetése alatt áll – mondta Hollande, aki beszédében szükségesnek nevezte, hogy tovább erősítsék a katonai jelenlétet Irakban és Szíriában. Saját hátországukban fogunk a jövőben is csapást mérni azokra, akik saját földünkön támadnak meg bennünket – szögezte le a francia elnök, tudomást sem véve róla, hogy az a bizonyos "saját hátország" már régen elesett.
Több mint 80 áldozat, több mint 100 sérült, köztük egy magyar
Beszámolók szerint 80-nál többre áldozatról, és 100-nál is több sérültről tudni.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egy sérült magyar nőről tud a nizzai tömeges gázolással összefüggésben – közölte Menczer Tamás, a tárca szóvivője péntekre virradó éjszaka az M1 aktuális csatornán.
A szóvivő elmondta, hogy a francia hatóságoktól egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást magyar érintettekről. A könnyebben sérült nő telefonon hívta fel a Székesfehérváron tartózkodó édesanyját, akinek azt mondta, megsérült, a szállásán várja a segítséget. Egy másik Nizzában tartózkodó nőt pedig biztonságos helyre tereltek a támadás után – tette hozzá.
Menczer Tamás tájékoztatása szerint a külképviselet mindenkit próbál elérni, akiről tudja, hogy Franciaországban van, hogy megkérdezze, miben tud segíteni, illetve az érintettek hol és hogy vannak. Emellett a 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámon várják a kérdéseket, bejelentéseket.
Több mint 12 ezer magyar regisztrált konzuli védelemért az országban, a szolgálat ebből a számból szűkíti le, kik azok, akik a régióban tartózkodhatnak – számolt be a szóvivő.
Nem volt túszejtés
A "francia" belügyminisztérium szóvivője péntekre virradóra Párizsban megerősítette, hogy a rendőrség “semlegesítette” a nizzai tömeges gázolást elkövető teherautó sofőrjét. Pierre-Henry Brandet ugyanakkor cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a gázolást túszejtés is követte volna. Elmondta: még vizsgálják, hogy a lelőtt sofőr egyedül követte-e el tettét, avagy társai is voltak, akik esetleg elmenekültek.
Két kilométeren keresztül gázolt a tömegben
A sajtó beszámolt arról, hogy a teherautó 80 kilométeres óránkénti sebességgel, mintegy két kilométeren keresztül gázolt a tömegben, cikkcakkban haladva, hogy minél több embert sodorjon el. Christian Estrosi, a Nizzát is magában foglaló körzet vezetője ugyanakkor megerősítette, hogy a kamionban fegyvereket és gránátokat találtak, akárcsak azt, hogy a sofőr belelőtt a tömegbe.
Egy 31 éves, tunéziai származású, Nizzában élősködő szarab volt annak a teherautónak a sofőrje. Az említett személy igazolványát találták meg a tömeges gázoláshoz használt teherautóban.
Zoom
Európa elárasztói nagyon sajnálják
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken “barbár és gyáva terrortámadásnak” minősítette a nizzai tömeges gázolást, és határozottan elítélte azt. A BT teljes együttérzéséről és részvétéről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a francia kormányt.
Az Európai Unió a francia kormány mellett áll az erőszak és a terrorizmus elleni küzdelmében – keménykedett az Európa elárasztását serényen támogató Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Elítélte a tömeges gázolást Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is.
Barack Obama amerikai elnök is terrorcselekménynek minősítette a nizzai tömeges gázolást. Leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok minden szükséges segítséget megad a nyomozáshoz.
Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje a merénylet hírére reagálva bejelentette, hogy elhalasztja az alelnökjelölt megnevezését.
Frissítés: Megrázó felvételek a multikulti eredményeiről (16+)
Az iráni Press TV alábbi videója megörökítette, ahogy az új európai kamionnal terjeszti az új világrendet a tömegben.
Zoom
Zoom
2. frissítés: A rendőrség jól ismerte a támadót
Egy 31 éves "tunéziai származású nizzai férfi" volt annak a teherautónak a sofőrje, amely csütörtök este Nizzában a francia nemzeti ünnepre összegyűlt tömegbe hajtott - írta a Nice-Matin című helyi újság saját információja alapján. Egy rendőrségi forrás szerint a tettest nyilvántartották különböző köztörvényes bűncselekmények elkövetése miatt, de a hírszerzési szolgálatok nem ismerték.
A rendőrség egyelőre annyit erősített meg, hogy az említett férfi igazolványát találták meg a tömeges gázoláshoz használt teherautóban.
Zoom
Zoom
A Le Figaro című lap francia biztonsági forrásokra hivatkozva péntek hajnalban azt írta, hogy 80-ra emelkedett a halálos áldozatok száma; 31 ember súlyosan megsebesült, 16 pedig válságos állapotban van.
Az ANSA olasz hírügynökség a hajnali órákban a helyszínről jelentve drámai helyzetet festett le a merénylet utáni állapotokról. A Promenade des Anglais nevű sétányon – amelyet még az ünnep előtt tükörsimára tisztítottak – a tömeges gázolás után elhagyott cipők, strandpapucsok, táskák hevertek az aszfalton, üvegszilánkok valóságos szőnyeget alkottak különféle tárgyak darabjaival együtt.
Ennél is borzalmasabb látványról számolt be a sajtónak egy hatvanéves férfi, aki egy méterre volt, amikor a teherautó éppen “végigpásztázott” a tömegben. Ő is és más szemtanú is látta, hogy a jármű cikkcakkban gázolt az emberek között, hogy minél többet sodorjon el közöttük.
“Úgy siklott ide-oda a teherautó, mintha a sofőr csak kuglibábunak tekintené a járókelőket” – mondta az egyik szemtanú. Volt, akinek szerencséje volt, vagy százan első ijedtségükben a tengerbe ugrottak a jármű elől.
Christian Estrossi, Nizza egykori polgármestere elmondta, hogy a sofőr egy pisztollyal többször belelőtt a tömegbe, majd a rendőrök őt lőtték le. A hatóságok egy működésképtelen gránátot, valamint számos fegyvernek látszó tárgyat találtak később a járműben.
Zoom
Zoom
Egy szemtanú, aki az események során végig jelen volt, azt mondta a BFMTV helyi állomásnak, hogy a támadó fegyvert rántott és a rendőrökre kezdett lőni. A hatóságiak megölték, a merénylő feje áttörte a teherautó ablakát.
Rögtön a gázolás és a lövöldözés után emberi testek darabjai, holttestek, őrjöngő túlélők maradtak a helyszínen. Többen elmesélték az olasz hírügynökség tudósítójának, hogy a hatóságok az eset után felszólították őket, azonnal szaladjanak el a helyszínről, mert félő, hogy a járműben robbanóanyag is van, és a teherautó felrobbanhat.
A Hotel Negresco, az egyik legelegánsabb helyi VIP-szálloda péntek hajnalra valóságos kórházzá alakult át, sebesültek feküdtek matracokon a XIX. század eleji freskókkal díszített termekben, a nyomozók tanúkat hallgattak ki, volt, aki zokogott, volt, aki ezen a helyen kereste valamely hozzátartozóját, barátját.
Zoom
A rendfenntartók lezárták a környéket, próbálták a túlélőket “kitessékelni” onnan, akik pedig éppen abban a körzetben laknak és hazafelé készültek, azokat a rendőrök alaposan megmotozták.
Videó a támadás utáni pillanatokról (18+)
(A YouTube törölte, megtekinthető alább, vagy ide kattintva)
3. frissítés: Nyolcvannégyre emelkedett a halálos áldozatok száma
Nyolcvannégy halottja, tizennyolc, válságos állapotban lévő és ötven könnyebb sebesültje van a Nizzában történt teherautós terrortámadásnak - közölte pénteken a francia belügyminisztérium.
Korábban nyolcvan halálos áldozatról számoltak be a hatóságok. A tömeges gázolás és a lövöldözés után emberi testek darabjai, holttestek, őrjöngő túlélők maradtak a helyszínen.
Zoom
Zoom
A magyar kormány legmélyebb részvétét és együttérzését fejezte ki Franciaország népének és kormányának a nizzai terrortámadás miatt a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában. Kovács Zoltán hozzáfűzte: követik az eseményeket, és minden fórumon tájékoztatást adnak “erről a borzalmas, barbár cselekedetről és következményeiről”.
Áder János köztársasági elnök őszinte részvétét fejezte ki a csütörtöki nizzai terrortámadásban elhunyt áldozatok rokonainak és hozzátartozóinak Francois Hollande francia államfőnek küldött táviratában.
A dokumentumban az áll: Áder János mély megrendüléssel fogadta a tragikus hírt a csütörtök esti, nizzai “kegyetlen terrorista támadásról”, amely csaknem száz ártatlan áldozatot követelt. Az államfő táviratában őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok rokonainak és hozzátartozóinak Magyarország népe és a maga nevében.
Zoom
Zoom
“A megpróbáltatásnak ezekben a nehéz óráiban őszintén együtt érzünk mindnyájukkal, és szívből osztozunk nagy fájdalmukban” – írta. A köztársasági elnök a “brutális merénylet” sebesültjeinek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánt. “Az alattomos merénylet azonban megerősíti közös meggyőződésünket: úrrá kell lennünk az öldöklés megszállottjain, és mindent meg kell tennünk, hogy a békés emberek életét sehol se fenyegethessék a terror és a pusztítás erői” – hangsúlyozta Áder János. Ebben a küzdelemben Franciaország a továbbiakban is számíthat barátai, köztük Magyarország támogatására és a közös erőfeszítésekhez való hozzájárulására – fűzte hozzá.
A Jobbik megrendülten értesült az újabb terrortámadás híréről. Őszinte együttérzésünket fejezzük ki az áldozatok hozzátartozói felé, és mielőbbi felépülést kívánunk a merénylet sérültjeinek - írta közleményében a nemzeti párt.
4. frissítés: Háromnapos nemzeti gyász
Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a péntekre virradóra legalább 84 emberéletet követelő nizzai gázolásos merénylet után Francois Hollande francia elnök - jelentette be Manuel Valls francia miniszterelnök.
A nemzeti gyász szombaton kezdődik. Valls és Hollande is a helyszínre utazik majd, hogy koordinálja a biztonsági erőfeszítéseket.
Az Élysée-palotában tartott válságülés végén a kormányfő azt is elmondta, hogy már a parlament előtt van az a törvénytervezet, amely október végéig kiterjeszti a 2015. november 13-i párizsi merényletek óta érvényben lévő rendkívüli állapotot Franciaországban.
Azonosították a merénylőt
A francia hatóságok azonosították a csütörtök esti nizzai terrorcselekmény elkövetőjét: valóban az a 31 éves, tunéziai születésű férfi volt, akinek a személyazonosító iratait már korábban megtalálták a tömeggyilkossághoz használt teherautóban - értesült az AFP pénteken rendőrségi forrásból.
A férfi egyes sajtóhírek szerint francia-tunéziai, más források szerint viszont tunéziai állampolgár volt érvényes francia tartózkodási engedéllyel. Nizzában lakott.
Az elkövetőt korábban többek között lopásért, fegyveres bűncselekményért és családon belüli erőszakért ítélték el, de terrorgyanú miatt nem tartották számon a hatóságok – jelentette a BFMTV televízió.
A Nice-Matin című lap szerint a rendőrség pénteken házkutatást tartott a merénylő lakásán.
A tömeggyilkossághoz használt bérelt teherautóban jogosítványa mellett találtak egy mobiltelefont és egy bankkártyát is.
A rendőrség több akcióba kezdett pénteken, egyebek között magában a dél-franciaországi városban is. Az AFP-nek nyilatkozó rendőrségi forrás megerősítette, hogy a férfi – miközben a tengerparti sétányon végigtarolta az embereket – “legalább egyszer irányt változtatott”, nyilvánvalóan a lehető legtöbb embert el akarta ütni.
Szemtanúk beszámolói
A nizzai terrortámadás túlélői soha nem látott vérontásról és pánikról számoltak be a tragédia után. A káosz egy járdára felkanyarodó tehergépkocsival kezdődött, ami először válogatás nélkül gázolta az embereket, majd a vezető fegyverrel gyilkolt tovább.
A BBC által megkérdezett szemtanúk közül mindenki végignézte a tömeggyilkosságot, azonban mindenki másképp tapasztalta meg a brutális merénylet okozta pánikot.
Válogatás nélkül gázolt
A fehér teherszállító szinte a semmiből bukkant elő – állították egyöntetűen a szemtanúk. Az egyik megkérdezett, egy Nizzában nyaraló ír férfi azt állította, még soha nem látott ilyen méretű káoszt és rettegést. Elmondása szerint a teherszállító hirtelen bukkant elő a semmiből, és szó szerint végigszántott a tömegen. Először felhajtott a járdára, majd válogatás nélkül, sorban elütötte a sétáló embereket. A férfi az utca túloldaláról nézte végig a drámai jelenetet, minden egyes ütközést, az emberek sikoltozását és kiáltozását. “Mindenki össze volt zavarodva. Igazából nem értettük, hogy mi történik, miért történik.” A férfi gyorsan elmenekült barátnőjével az utcáról, és egy közeli lakóházhoz rohantak. Addig csöngettek, amíg valaki be nem engedte őket.
“Soha nem fogom elfelejteni az elütött emberek hangját”
Damien Allemand, a Nice Matin tudósítója épp a tűzijátékot nézte a parton. Abban a pillanatban, hogy véget ért, megjelent a fehér teherszállító. “Őrült sebességgel hajtott bele a tömegbe, és úgy kanyarodott, hogy a kerekeivel a lehető legtöbb embert tudja elütni. Csak úgy repültek a holttestek az utcán. Pont úgy, mint a bowling bábuk. Soha nem fogom elfelejteni a hangját és az emberek zokogását.”
Mindenütt holttestek hevertek
Egy nizzai lakos, Wassim Bouhlel is borzalmas vérontásról számolt be. “Az úton mindenütt holttestek hevertek” – mondta. Elmesélte, hogy látta, ahogy a vezető kiszáll a fehér teherszállítóból, majd miután a jármű elindult az úton magától, lőni kezdte hátulról. A teherszállító közben mindent elgázolt, ami az útjába akadt. “Ide-oda cikázott, senki nem tudhatta, kit üt el következőnek. A feleségem csak egy méterre volt tőlem. Ő meghalt. A kocsi mindent eltarolt, még a fák és az oszlopok sem tudták megállítani. Még soha nem láttunk ilyet. Sokan a jármű után szaladtak, és megpróbáltak felcsimpaszkodni az ajtóra, hogy megállítsák”.
Ez nem tűzijáték, ez lövöldözés
Lucy Nesbitt-Comaskey a Sky News tudósítójának mesélte, hogy a fegyverropogás őt személy szerint a Közel-Keletre emlékeztette. “Sokkoló volt, borzalmas, nem hiszem el, hogy ide jöttem néhány napra kikapcsolódni, és pont egy ilyen tragédia történik.” – mondta. Sokan újabb tűzijátéknak vélték a fegyverropogást, Lucy ekkor figyelmeztette a barátait, hogy utoljára ilyen hangot Bejrútban hallott, amikor lőttek. A nő beszámolója szerint a támadást csak a hangokból lehetett kikövetkeztetni. Hirtelen mindenki sikoltozni kezdett az utcán, és elkezdtek rohanni a helyi éttermek bejáratához. Ők is egy ilyen helyen ültek. Az éttermek tulajdonosai kitárták az ajtókat, mondván, mindenki megbújhat náluk a káosz alatt.
Emberekkel teli útra látott rá a hotelszobából
Kevin Harris brit turista épp rálátott a tragédia helyszínére a hotelszobájából. Ő is sikoltozást és kiabálást hallott, kilépett a teraszára és csak azt látta, hogy emberek fekszenek az úton a hotel előtt, csak fekszenek mozdulatlanul, és rengeteg rendőr és mentős hemzseg a környéken.
5. frissítés: Egy Mohamednek köszönhetjük a legújabb terrortámadást
Mohamed Lahouaiej Bouhlelnek hívják azt a 31 éves, tunéziai származású férfit, aki elkövette a nizzai gázolásos merényletet - jelentette honlapján pénteken a Nice-Matin című helyi napilap hivatalos forrásokra hivatkozva. A férfi legkevesebb 84 embert ölt meg, köztük nagyon sok gyereket.
Zoom
Egy kurd Twitter-oldal szerint róla van szó
A lap tudomása szerint a francia hatóságok házkutatást tartottak a rendőrök által lelőtt merénylő észak-nizzai lakásán. Az ő személyazonosító okmányait találták meg a legalább 84 ember életét kioltó nizzai tömeggyilkossághoz használt fehér teherautóban. Legfrissebb információk szerint találtak még egy személyi igazolványt is a teherautóban, de a hatóságok egyelőre nem közölték, hogy kié a másik okmány.
A hivatásos sofőrként dolgozó Bouhlel erőszakos cselekmények miatt ismert volt a hatóságok előtt, de radikalizálódására nem figyeltek fel. A férfi szerdán bérelte ki a támadáshoz használt tehergépkocsit egy Nizzához közeli településen, ami a Nice-Matin szerint arra utalhat, hogy előre megfontolt szándékkal követte el a merényletet.
A nyomozók az elkövetkezőkben megpróbálják azonosítani Bouhlel esetleges bűntársait, a férfi hozzátartozóinak rendőrségi kihallgatása jelenleg is zajlik.
Így lőtték ki a vadat a rendőrök
6. frissítés: Egy bátor férfi vette el a terrorista fegyverét
Sokkal több életet is kiolthatott volna a nizzai terrorista, ha egy bátor férfi nem ugrik fel teherautójának vezetőfülkéjébe, és nem kezd el dulakodni Mohamed Lahouaiej Bouhlellel.
A két kilométeres gázolás további áldozatokat követelhetett volna, ha egy férfi nem ugrik be a terrorista mellé a teherautóra és nem szerzi meg a fegyverét – írja az Independent.
Miután az ismeretlen férfi felmászott a terrorista teherautójára, dulakodni kezdett Mohamed Lahouaiej Bouhlellel a vezetőfülkében, és végül sikerült megszereznie a fegyverét.
Bouhlel ekkor már több mint két kilométeren keresztül gázolta az embereket a sétányon - erősítette meg a nizzai rendőrség. A férfi akkor ugrott be melléje, mikor a gázoló egy akadály miatt kénytelen volt lelassítani.
Miután dulakodni kezdtek, Bouhlel kis időre visszaszerezte a fegyvert, és több lövést is leadott a felugró férfire és az odaérő rendőrökre. Egyik lövése sem ért célba, de a rendőrök pontosabban céloztak és azonnal végeztek a terroristával.
A rendőrség később elismerte, hogy a bátor férfi segítsége nélkül sokkal több áldozata lett volna a tömeggyilkosságnak.
7. frissítés: Hollande: mintegy ötven sebesült küzd még az életéért
A nizzai terrortámadás mintegy ötven sebesültje még az életéért küzd - közölte Francois Hollande elnök a dél-franciaországi város kórházában péntek délután tett látogatása után.
A politikus elmondta, hogy a csütörtök esti merénylet halálos áldozatai között sok a külföldi, és gyermekek is vannak köztük.
Hollande további merényletekre figyelmeztette a franciákat valamint arra, hogy a szélsőséges csoportok elleni küzdelem harc hosszú ideig tart, mert e csoportok további támadásokat próbálnak majd elkövetni “a nyugati értékek ellen”.
Franciaország erős állam, amely túléli ezt a tragédiát is – jelentette ki az államfő, és mindenkit egységre, erőre, összetartásra szólított fel. “Franciaországot mély szomorúság tölti el az újabb tragédia miatt. Tagadhatatlan a támadás terrorista jellege” – tette hozzá Hollande.
Piti tolvajként tartották számon Mohamedet
Erőszakos bűncselekmények miatt már állt bíróság előtt, egyébként piti tolvajnak ismerték a 31 éves tunéziai származású férfit, aki 84 embert gyilkolt meg, amikor a tömegbe hajtott egy teherautóval Nizzában. Kiderült, hogy hivatalosan is sofőr volt, és házhoz szállításból élt. A szomszédok pedig azt mondták, fiatal lányokat vizslatott, és egyszer elvágta a villanyvezetéket a házban, ahol élt - írja az Origó.
Mohamed Lahouaiej Bouhlelnek hívták a 31 éves, tunéziai származású, nizzai terroristát – közölte a Nice-Matin című helyi napilap hivatalos forrásokra hivatkozva. A papírjait ugyanis megtalálták a tömeggyilkossághoz használt fehér teherautóban. Az ITV News szerint házas volt, és három gyerek apja.
Bouhlel tunéziai állampolgár volt, franciaországi tartózkodási engedéllyel élt a városban.
Zoom
Nemrég szerzett engedélyt nehéz gépjármű vezetéséhez. A ramadán idején közúti balesetet okozott, valószínűleg elaludt a volánnál. Korábban egyebek mellett lopásért, fegyveres bűncselekményért és családon belüli erőszakért ítélték el.
A The Daily Mail a férfi unokatestvérére hivatkozva azt írja: Bouhlel nem volt iszlamista, legalább is mindent tett, amit az iszlám tilt, vagyis fogyasztott sertéshúst, alkoholt, sőt, drogozott is. Nem imádkozott, nem járt mecsetbe. A felesége a hírek szerint azért vált el tőle, mert a férje verte.
A lap szerint a francia hatóságok, miután lelőtték, házkutatást tartottak a merénylőnél. Francia tévék szerint kommandósok szállták meg a férfi otthonát, a város szegény részén, egy Kelet-Nizzában található lakótelepen lévő bérlakást. Az egyik szomszéd úgy emlékezett, egyszer elvágta az áramvezetéket a házban, de azt már nem tudta megmondani, mi volt ennek az oka.
Az AFP-nek is nyilatkoztak a szomszédok. Az egyikük azt mondta, kifejezetten félt a férfitól, mert állandóan a lányait vizslatta. Egy másik pedig közölte, általában mezítláb mászkált a házban. A harmadik szomszédja azt nyilatkozta, sohasem köszönt vissza, és mindig egyedül látta, a biciklijét pedig felcipelte az emeletre. Feltehetően attól félt, hogy ellopják.
A hivatásos sofőrként dolgozó Bouhlelt piti tolvajként tartotta nyilván a rendőrség, de erőszakos bűncselekmények miatt is állt bíróság előtt. A Mirror arról írt, utoljára márciusban állt bíróság előtt garázdaság miatt, és hivatalosan is sofőrként dolgozott, házhoz szállítással foglalkozott. A férfi nem szerepelt a titkosszolgálatok listáján, mert a radikalizálódására nem figyeltek fel.
A gépjárműforgalom előtt le volt zárva nizzai gázolásos terrortámadás helyszíne, a Promenade des Anglais sétány, a biztonsági szolgálat mégis beengedte a teherautót, a merénylő ugyanis azt állította, hogy jégkrémet szállít - jelentette pénteken az M6 francia tévécsatorna.
A The Telegraph a helyi Nice-Matin lapra hivatkozva azt írta, lelövése előtt bőszen Allah akbarozott Mohamed.
8. frissítés: Tíz gyermek van az elhunytak között
Francois Molins francia főügyész péntek délután újságíróknak azt mondta, hogy a halottak száma továbbra is 84, az elhunytak között tíz gyermek van. Összesen 202 ember sérült meg, és közülük 52 még mindig kritikus állapotban van, 25 embert intenzív osztályon ápolnak - tudósít a BBC.
Molins megerősítette, hogy egy Mohamed Lahouaiej Bouhlel nevű férfi hajtott teherautóval a tömegbe csütörtök este Nizzában. A járművet július 11-én bérelte, és 13-án kellett volna visszavinnie. A 19 tonnás teherautóban automata fegyvereket, töltényeket találtak valamint egy gránátot és egy mobiltelefont.
Szombati frissítés: Az Iszlám Állam vállalta a nizzai terrortámadás elkövetését
Az Iszlám Állam (IÁ) vállalta a csütörtöki 84 halálos áldozattal és 202 sebesülttel járó nizzai terrortámadás elkövetését - közölte szombaton a dzsihadista szervezethez köthető Amaq hírügynökség.
“Az az ember, aki a nizzai gázolásos műveletet végrehajtotta, az Iszlám Állam egyik katonája volt” – jelentette a hírügynökség.
“Ő hajtotta végre a műveletet, válaszul a felhívásokra, hogy célba kell venni azoknak az országoknak az állampolgárait, amelyek részei az Iszlám Állam ellen harcoló koalíciónak” – olvasható a közleményben.
(Kuruc.info - MTI - Híradó - Origó - HVG nyomán)