Nem tartható a "menekült"áradat megfékezése céljából megkötött megállapodás az Európai Unió és Törökország között, az elhibázott európai menekültpolitika kártyavárát az összeomlás fenyegeti - mondta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter pénteken este az osztrák ZiB2 híradóban.
A tárcavezető megerősítette az osztrák kormány korábbi álláspontját, miszerint az Európai Uniónak teljesen le kellene állítania Törökország csatlakozási folyamatát. A Brüsszel és Ankara közötti tárgyalások beszüntetésének Kurz szerint amiatt lenne “értelme”, mert Törökország az utóbbi években “egyre messzebb sodródott Európától”, és különösen az utóbbi hetekben “egyre drámaibb fejlemények” történtek az országban. Ezzel a külügyminiszter a július 15-i sikertelen puccs óta Törökországban zajló kiterjedt tisztogatási hullámra utalt.
Úgy vélte, az EU-nak ebben a tekintetben és a március 17-én megkötött menekültügyi alku kapcsán is “el kellene végeznie a házi feladatát”, hogy független maradhasson és ne lehessen zsarolni.
Brüsszel Ankarának “delegálta” a "menekült"áradat megfékezésének feladatát, míg cserébe pénzügyi segítséget, vízumliberalizációt és az EU-csatlakozási tárgyalások újabb fejezeteinek megnyitását helyezte kilátásba. Törökország azonban nem teljesíti a vízummentesség feltételeit, és nem adottak a csatlakozási tárgyalásokhoz szükséges feltételek sem – fejtette ki Kurz. Ebből a tárcavezető azt vezette le, hogy a migránsügyi megállapodás belátható időn belül összeomlik.
Kurz úgy vélte, Törökországgal az EU-nak távolságtartó, “átlagos viszonyt” kellene fenntartani, másrészt az európai közösségnek komolyabban kellene vennie az EU külső határainak védelmét, valamint az illegális beutazók visszaküldését. “Ha ezt nem tudjuk megvalósítani, gyengék és sebezhetetlenek vagyunk a Törökországgal folytatott vitában” – szögezte le.
Pénteken a “radikális rasszizmus fővárosának” nevezte Ausztriát Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, miután a nap folyamán Christian Kern osztrák kancellár puszta “fikcióként” állította be Törökország EU-csatlakozását. A miniszter kijelentéseit követően a nap folyamán bekérették a bécsi török nagykövetet az osztrák külügyminisztériumba.
(MTI nyomán)