Törökország és Oroszország képes újjáépíteni és a korábbinál is szorosabbra fonni kapcsolatait – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök az orosz kollégájával közösen megtartott keddi szentpétervári sajtótájékoztatón. Vlagyimir Putyin közben bejelentette a korábbi szankciók eltörlését.
Zoom
Erdogan, aki ismét többször is „drága barátomnak” nevezte Putyint, elmondta, hogy Ankara kész megvalósítani Oroszországgal közösen a Török Áramlat gázvezetékprojektet és a Törökország első nukleáris erőművének megépítéséről 2010-ben kötött megállapodást.
Putyin közölte, hogy még a nap folyamán megbeszélést folytat Erdogannal a szíriai válságról is, katonai és hírszerzési vezetők bevonásával.
Vége a szankcióknak
Oroszország fokozatosan megszünteti a Törökországgal szemben bevezetett szankciókat – jelentette be Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök szerint a két ország prioritásként kezeli, hogy a válság előtti szinten állítsák helyre a kétoldalú kapcsolatokat. Mint mondta, megkezdődött a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok újjáélesztése.
A két vezető először találkozott azt követően, hogy a török légierő tavaly novemberben légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy szíriai bevetésen részt vevő orosz bombázót. A két ország gazdasági büntetőintézkedésekkel is súlyosbított elhidegülésének Erdogan június végi bocsánatkérő levele vetett véget.
(MTI)