A Fülöp-szigeteki elnök, Rodrigo Duterte a kritikák ellenére is könyörtelenül le fog számolni a bűnözőkkel.
Hétfői sajtótájékoztatóján Rodrigo Duterte, Fülöp-szigeteki elnök elmondta, a külföldről érkező számos kritika ellenére sem hagy fel a drogdílerek kivégzésével.
Mindenki megnyugodhat, rengeteg ember lesz még kivégezve – fogalmazott az elnök.

Rodrigo Duterte
A június 30-i beiktatása óta a becslések szerint több mint kétezer embert végeztek ki, mert kábítószert használtak vagy azzal kereskedtek. A választás előtti egyik utolsó kampánybeszédében azt is elmondta, ha rájön, hogy a valamelyik fia kábítószert használ, őt is gond és lelkiismeret-furdalás nélkül kivégezteti.
Kedden Duterte Laoszban találkozik Barack Obamával, de mindenkit megnyugtatott, nem az emberi jogokról fog csevegni az amerikai elnökkel. Az utóbbi hetekben számos kritika érte a nyugati nagyhatalmak felől, hogy tömegével végzik ki bűnözőket, ám ez a legkisebb mértékig sem befolyásolja az elnök cselekedeteit.
Duterte korábban a kegyetlen bűnszervezeteiről híres Davaónak volt a polgármestere. A másfél milliós várost azonban hároméves polgármestersége alatt, még ha brutális eszközökkel is, de rendbe rakta, visszaadva a lakosok nyugalmát és békéjét. Kampányának főpontja is az volt, hogy helyreállítja a közbiztonságot az országban, ugyanis az utóbbi időben még az Iszlám Állam is felütötte a fejét a térségben.
Egy független állam elnöke vagyok, rég nem vagyunk gyarmat. Mégis kicsoda Obama ahhoz, hogy megpróbáljon engem megakadályozni abban, amit otthon művelek? Ha elkezd kérdezősködni, elküldöm a kurva anyjába! – válaszolt a 71 éves politikus arra a kérdésre, mit vár az Obamával folytatott megbeszéléstől.
Az elmúlt hetekben számos "jogvédő" (értsd: felforgató - a szerk.) szervezet éles kritikát fogalmazott meg az elnökkel szemben, mondván sok drogos még az ítélethirdetés előtt életét veszti, ám Dutertét láthatóan nem hatják meg a szervezetek bírálatai.
Frissítés: Obama nem fog kérdezősködni, lemondta a találkozót
Barack Obama amerikai államfő lemondta az őt sértegető Fülöp-szigeteki elnökkel tervezett találkozóját a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) vezetőinek laoszi csúcsértekezletén - adja hírül az MTI.
Az Obama-Duterte-találkozót kedden tartották volna. A szókimondó Rodrigo Duterte azonban Laoszba indulása előtt hétfőn trágár szavakkal illette Obamát, és figyelmeztette, hogy ne merje megkérdőjelezni a kábítószer ellen hirdetett háborúját.
A Fülöp-szigetek elnökét nemzetközi bírálatok sokasága éri amiatt, hogy júniusi beiktatása óta több ezer ember került őrizetbe kábítószerrel kapcsolatos tevékenység miatt, valamint 2400 bűnöző vesztette életét. Ezeknek a haláleseteknek az ajvékolók szerint csak kevesebb mint a felével tudnak a hatóságok elszámolni. Duterte azonban közölte, hogy nem zavartatja magát a nemzetközi bírálatok miatt, és folytatja a rendcsinálást.
Az amerikai elnök korábban azt mondta: tisztában van a kábítószer-kereskedelem elleni harc jelentőségével, de a jogállamiság keretein belül kell annak maradnia.
Miután Obama értesült a filippínó politikus sértő szavairól, elmondása szerint megbízta munkatársait, hogy vizsgálják meg, ilyen körülmények között van-e lehetőség érdemi párbeszédre Duterte elnökkel. “Amikor találkozóm van valakivel, előtte mindig meg akarok győződni róla, hogy ez gyümölcsöző lesz, és sikerül valamire jutnunk.”
Duterte már korábban is bizonyította, hogy nem finomkodik a szavakkal: beszólt már Ferenc pápának vagy éppen Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak is.
Az amerikai elnök hétfőn a késő esti órákban érkezett a laoszi fővárosba, Vientiánba, ahol az ASEAN országainak háromnapos csúcsértekezletét tartják. A csúcstalálkozó kezdetén – a Fehér Ház szerint – az elnök beszédet mond a vietnami háború idején Laoszban is végrehajtott amerikai bombázásokról, bár arról nem szól a Fehér Ház előrejelzése, hogy Obama esetleg bocsánatot kér-e mindezért.
(888 - Reuters - Independent - CBS - MTI nyomán)
Kapcsolódó: