Szinte teljesen bizonyos, hogy a hivatalosan függetlenként induló, de az ellenzéki szocialisták támogatását élvező, oroszbarát Rumen Radev győzött Bulgáriában az elnökválasztás vasárnap tartott második fordulójában.
Zoom
Rumen Radev, a légierő volt parancsnoka
A helyi médiában az urnák zárása után közzétett exit poll-felmérések adatai szerint Radev a szavazatok 58 százalékát szerezhette meg, míg ellenfele, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jelöltje, Cecka Cacseva mindössze 35 százalékot kapott.
Több közvélemény-kutató cég is végzett a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérést (exit poll), és nagyjából azonos eredményre jutottak. Eszerint Radev és Cacseva között legalább 23-24 százalékpontos különbség alakult ki. Az első hivatalos eredményeket éjfél előtt teszik majd közzé.
Radev győzelme megpecsételte a konzervatív Bojko Boriszov kormányfő sorsát. A miniszterelnök korábban azt ígérte, hogy lemond, ha pártjának jelöltje, Cecka Cacseva vereséget szenved.
Brüsszel helyett Moszkva felé fordul Szófia?
Cacseva veresége nélkül is fennáll az a veszély, hogy a törékeny hárompárti kormánykoalíció felmorzsolódhat a 2018-ban esedékes parlamenti választások előtt. Az első fordulóban a második helyen végzett Cacsevától azt várják, hogy folytatja a második mandátumot nem vállaló Roszen Plevneliev nyugatbarát politikáját.
Radev tábornok, a légierő volt parancsnoka szorosabbra fűzné országának kapcsolatait Moszkvával; emellett jelezte, hogy elnökként az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciók eltörléséért fáradozna.
Az új elnök a tervek szerint január 22-én lép hivatalba, és az ő elnöksége alatt tölti majd be Bulgária 2018. január 1-jétől az Európai Unió soros elnöki tisztét.
Frissítés: lemondott a kormányfő, előre hozott választás jöhet
Bejelentette lemondását vasárnap Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, miután szinte bizonyossá vált, hogy a függetlenként induló, de az ellenzéki szocialisták támogatását élvező, oroszbarát Rumen Radev győzött az elnökválasztás második fordulójában.
A bolgár kormányfő elmondta: ígéretéhez híven benyújtja lemondását a jobbközép kormánypárt, miután a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jelöltje, Cecka Cacseva vereséget szenvedett.
A Reuters brit hírügynökség kommentárja szerint Boriszov kisebbségi kabinetjének összeomlása hónapokig elhúzódó politikai bizonytalansághoz és valószínűleg előre hozott választásokhoz vezet 2017 tavaszán.
A parlament első munkanapján a kormány felajánlja lemondását – mondta a 2014 vége óta hivatalban lévő Boriszov újságíróknak.
A helyi médiában az urnák zárása után közzétett exit poll-felmérések adatai szerint Radev a szavazatok 58 százalékát szerezhette meg, míg ellenfele, Cecka Cacseva mindössze 35 százalékot kapott.
Több közvélemény-kutató cég is végzett a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérést (exit poll), és nagyjából azonos eredményre jutottak. Eszerint Radev és Cacseva között legalább 23-24 százalékpontos különbség alakult ki.
(MTI)