Élesen bírálta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsának a palesztin területeken folyatott izraeli telepbővítések leállítását követelő előző napi határozatát, és közölte, azon munkálkodik, hogy a döntést visszavonják. "Ez a határozat részrehajló és szégyenteljes. Időre lesz szükségünk, de ezt a döntést vissza fogják vonni" - jelentette ki Netanjahu az egyik izraeli televíziós csatornának nyilatkozva.
A politikus elmondta: utasította a külügyminisztériumot, hogy egy hónapon belül vizsgálja felül Izrael és az ENSZ kapcsolatait, köztük az ENSZ szakosított szervezeteinek izraeli finanszírozását és a világszervezet képviselőinek izraeli jelenlétét is. Netanhaju már utasítást is adott 30 millió sékel (2,3 milliárd forint) értékű támogatás befagyasztására. A pénzt a korábbi tervek szerint öt olyan ENSZ-szervezet kapta volna, amelyek Netanjahu mostani nyilatkozata szerint “különlegesen ellenségesek Izraellel szemben”. Az izraeli kormányfő nem nevezte meg e szervezeteket, és nem árult el egyéb részleteket sem.
Zoom
Bibi már nagyon várja barátja hivatalba lépését
Netanjahu élesen bírálta – a tisztségéből január végén távozó – Barack Obama demokrata párti amerikai elnököt is, és közölte, már alig várja, hogy együttműködhessen “barátjával”, Donald Trump megválasztott republikánus párti elnökkel. Netanjahu és az Obama-kormányzat viszonya régóta feszült. ”Az Obama-kormányzat szégyenteljes Izrael-ellenes csapdát állított az ENSZ-ben” – hangoztatta az izraeli miniszterelnök, aki a Háárec című izraeli napilap szerint lemondta az ukrán kormányfő jövő heti látogatását, mivel a BT-ben Ukrajna is a határozat mellett szavazott.
A pénteken elfogadott, jogilag kötelező érvényű határozat azt követeli a zsidó államtól, hogy “azonnal és teljes körűen vessen véget a telepépítéseknek a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben”. A dokumentum szerint az izraeli telepestevékenységnek “nincs jogi alapja, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot”. A határozat elfogadását az tette lehetővé, hogy az Egyesült Államok – amely a BT állandó tagja és Izrael fontos szövetségese – e kérdéskörben 1979 óta először nem élt a vétójogával, hanem tartózkodott a szavazáson. A BT többi 14 tagállama igennel szavazott.
Frissítés: Bibi barátja már meg is szólalt
Donald Trump Twitter-üzenetében azt hangoztatta, hogy a határozatban foglaltak - amelyek üzenete szerint Izrael nagy vereségét jelentik - megnehezítik a közel-keleti béke megteremtését. Trump szerint ez nem jó, de - mint fogalmazott - ennek ellenére létrehozzuk a békét.
Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő élesen bírálta a tisztségéből január végén távozó Barack Obama demokrata párti amerikai elnököt, és közölte, már alig várja, hogy együttműködhessen “barátjával”, Donald Trump megválasztott republikánus párti elnökkel. Annak a reményének adott hangot, hogy Trump és az amerikai kongresszus együttműködésének segítségével megtalálják módját annak, hogy fellépjenek a határozat “ártalmas” hatásaival szemben.
A legfrissebb hírek szerint Netanjahu vasárnap felháborodásában lemondta az ukrán miniszterelnök tervezett izraeli látogatását. A BT-határozatot megszavazó Ukrajna kormányfője szerdán érkezett volna Izraelbe.
2. frissítés: Bibi bekérette a "szégyenteljes döntést" meghozó országok nagyköveteit - már akiket tudott
Benjámin Netanjahu miniszterelnök az izraeli külügyminisztériumba kérette a telepbővítések leállításáról szóló ENSZ BT-határozatot aláíró országok nagyköveteit vasárnap - jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió.
Összesen tíz nagykövetet rendeltek karácsony első napján a külügyminisztériumba, hogy Izrael nemtetszését kifejezzék a döntés miatt, de az Egyesült Királyságból és Spanyolországból a nagykövetek távollétében csak helyetteseiket tudták Jeruzsálembe kéretni.
Kína, Oroszország, Franciaország, Egyiptom, Japán, Ukrajna és Uruguay nagykövetei már vasárnap délután találkoznak a külügyminisztérium képviselőjével, de a határozatot megszavazó Szenegálnak és Új-Zélandnak nincs követsége Izraelben, Venezuelának és Malajziának pedig nincs diplomáciai kapcsolata az országgal.
Benjámin Netanjahu miniszterelnök a szokásos vasárnapi kormányülés kezdetén azt mondta, hogy ő is “osztja a kormány tagjainak frusztrációját a Biztonsági Tanács által elfogadott, szerinte kiegyensúlyozatlan, és Izraellel szemben ellenséges döntés miatt”.
Netanjahu azt is kijelentette: semmi kétsége sincs afelől, hogy Barack Obama amerikai elnök kezdeményezte és állt a határozat mögött, ő fogalmazta meg és gondoskodott elfogadtatásáról, egyértelműen szembehelyezkedve az amerikai politika hagyományos elkötelezettségével, miszerint nem próbálnak végleges rendezést kikényszeríteni az ENSZ BT-ben.
Izrael mindent elkövet, hogy ne érje kár
“Az amerikai és az izraeli kormány között évtizedek óta nézetkülönbség volt a telepekkel kapcsolatban, de abban egyetértettünk, hogy nem a Biztonsági Tanácsban kell megoldani ezt a kérdést”- mondta az izraeli miniszterelnök. Hozzátette: az amerikai elnök kifejezetten kötelezte magát, hogy elkerüli az efféle lépéseket. Hangsúlyozta: Izrael mindent elkövet, hogy ne érje kár a szégyenteljes döntés nyomán.
A pénteken elfogadott, jogilag kötelező érvényű ENSZ BT-határozat azt követeli Izraeltől, hogy “azonnal és teljes körűen vessen véget a telepépítéseknek a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben”. A dokumentum szerint az izraeli telepes tevékenységnek “nincs jogi alapja és súlyosan sérti a nemzetközi jogot”.
A határozat elfogadását az tette lehetővé, hogy az Egyesült Államok – amely a BT állandó tagja és Izrael fontos szövetségese – e kérdéskörben 1979 óta először nem élt a vétójogával, hanem tartózkodott a szavazáson. A BT többi 14 tagállama igennel szavazott.
3. frissítés: Bibi az amerikai nagykövetet is kukoricára térdepeltette
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatalába kérette vasárnap az Egyesült Államok nagykövetét, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában előző nap elfogadott, az izraeli telepbővítéseket elítélő határozatról beszéljen vele - közölte Emmanuel Nahson izraeli külügyi szóvivő.
Korábban a nap folyamán az izraeli külügyminisztériumba kérették azoknak az országoknak a nagyköveteit, amelyek megszavazták a BT-ben a határozatot, és amelyeknek van Izraelben diplomáciai képviseletük. Összesen tíz nagykövetet rendeltek karácsony első napján a külügyminisztériumba, hogy Izrael nemtetszését kifejezzék a döntés miatt.
(MTI)