Az Alternatíva Németországnak (Alternative für Deutschland – AfD) nevű ellenzéki, az afroázsiai sáskajárást ellenző politikai párt a Facebook-oldalán bejelentette: kizárta soraiból Björn Höcket, a párt türingiai elnökét, aki néhány héttel ezelőtt Drezdában a többi között azt mondta, hogy elég volt már a németek önalázkodásából, sokallta a holoemlékezéseket, és helytelenítette a berlini Brandenburgi kapu közelében fölállított nagy kiterjedésű és otromba holoemlékművet.
Zoom
Björn Höcke – már a kézmozdulat is gyanús
Az angolszász légierő 72 évvel ezelőtt, 1945. február 13-án indította meg a három napon keresztül tartó terrorbombázást a szászországi Drezda város polgári lakossága ellen. A 39 ezer halálos áldozatot, több százezer sebesültet és felbecsülhetetlen anyagi és szellemi kárt követelő gaztett 72. évfordulóján az Alternatíva Németországnak (AfD) országos (szövetségi) elnöksége bejelentette, hogy lezárult a Björn Höcke, a Türingia tartománybeli AfD elnöke ellen indított fegyelmi vizsgálat. A megrettent AfD a vizsgálatot, illetve a pártfegyelmi eljárást a németországi zsidó szervezetek és az izraeli CFCA nevű kormányzati hírportál által indított hírverés hatására indította el Höcke ellen.
Zoom
Höcke nem hajítja el a zászlót, mint a Mutti
Az AfD szövetségi elnöksége a mai telefonos konferencián a határozathozatal érvényességéhez szükséges kétharmados többséggel úgy döntött, hogy a türingiai pártelnök szóbeli megnyilatkozásának politikai kiértékelése és a jogi helyzet tüzetes áttekintése után az AfD kizárja soraiból Björn Höcket. A kizárt politikus hatalmas „bűne” az volt, hogy a 2017. január 17-én, Drezdában tartott beszédében azt merészelte mondani: itt az ideje annak, hogy a németek felhagyjanak az önkorbácsolással, s nincs még egy olyan nép a világon, mint a német, amely fővárosának szívében egy ormótlan, nagyméretű és kiterjedésű „emlékmű” van. Természetesen mindenki kapcsolt, hogy a valóban ormótlan és esztétikailag is gusztustalan berlini holokauszt-emlékműről van szó.
Zoom
Ki merészel somolyogni a berlini holoemlékmű rengetegében?
Höcke nélkül nem alternatíva
Miután az AfD legfelsőbb vezetősége a ma reggeli telefonos egyeztetés után úgy döntött, hogy kizárják a pártból Björn Höckét, Türingia tartomány AfD elnöksége a hírre úgy reagált, hogy ők viszont továbbra is a holoemlékezéseket sokalló politikust tarják a tartományi elnöküknek.
Erfurtban az ottani AfD bírálta a szövetségi csúcsvezetés döntését, mondván, hogy lépésüket az erőből történő politizálás motiválja.
Torben Braga, Türingia AfD-elnökségének szóvivője kijelentette: „Az Alternatíva Németországnak Björn Höcke nélkül többé nem jelent alternatívát.”
H. J. – Kuruc.info
Frissítés: A pontosság kedvéért a hírhez hozzá kell tennünk: Börn Höckét formálisan még nem zárták ki a pártból, de előbb vagy utóbb erre is sor kerül. Az AfD Szövetségi Elnöksége, amint azt fentebb írtuk, tegnap reggel telefonos tanácskozás során a párt alapszabálya által megkövetelt háromnegyedes többséggel úgy döntött, hogy megindítja Höcke ellen a pártból történő "kizárási eljárást", ami más szóval azt jelenti, hogy a politikus gyakorlatilag kizártnak tekinthető. (Nem kívánunk közelmúltbeli magyarországi példával élni a jelenség érzékeltetésére.) Csak idő kérdése, hogy meddig húzhatja (ha egyáltalán akarja húzni), amiképpen tette ezt annak idején - persze egészen más ügy miatt - a 2014-ben kizárt SPD-és Sebastian Edathy is. Mindenesetre a szeptemberi választások előtt az AfD-nek nem tesz jót ez a színjáték.
H. J. - Kuruc.info