Bruno Le Roux francia belügyminiszter a rendőrség felügyeleti szervéhez (IGPN) fordult kedden, miután újabb vádak érték azokat a rendőröket, akik ellen február elején erőszak gyanúja miatt eljárás indult egy párizsi elővárosban.
A február 2-án négy rendőr által bántalmazott 22 éves férfi egyik barátja azt állította a L'Obs című internetes oldalnak nyilatkozva, hogy egy héttel korábban őt is bántalmazta "minden ok nélkül" a négy rendőr közül három. Ő azért nem tett feljelentést, mert attól tartott, hogy a közelmúltban talált állását elveszítheti, ha a rendőrökre panaszt tesz.
A Mohamed nevű férfi azt állítja, a rendőrök arra kényszerítették, hogy álljon négykézláb, majd "megverték, belerúgtak, arcon, hason, háton ütötték", miközben "koszos feketének, szemétnek" nevezték és leköpdösték, majd őrizetbe helyezték garázdaság miatt. A férfit Bondy előváros kórházába szállították, ahol ellátták a sérüléseit, majd visszavitték a rendőrőrsre, ahol a futárként dolgozó férfi ellen a rendőrök eljárást indítottak.
Párizs északkeleti elővárosaiban tíz napja folyamatosak a szórványos éjszakai zavargások. Rendbontók szemeteseket és gépkocsikat gyújtanak fel, "természetesen" fosztogatnak, megdobálják a rendőröket, akik pedig reggelente tucatnyi fiatalt állítanak elő a rendbontók közül.
A zavargások előzménye egy filmre vett előállítás, amely miatt négy rendőr ellen vizsgálat indult, egyiküket nemi erőszakkal, hármukat pedig csoportosan elkövetett szándékos erőszakkal gyanúsítanak. A belügyminiszter mind a négy rendőrt felfüggesztette állásából. Az ügyészség szerint február 2-án a rendőrök fiatalokat igazoltattak, akikről azt gyanították, hogy kábítószer-kereskedők megbízásából állnak lesben, és biztosítják az értékesítést Aulnay-sous-Bois egyik lakótelepén. Az előállítás során egy 22 éves feketebőrű férfit, aki megpróbált ellenállni, gumibottal ütni kezdték a rendőrök, majd állítólag az egyikük a fenekébe nyomta a gumibotot.
(MTI nyomán)