Valentin Mazalevszkijt ma állították bíróság elé Izraelben ellenséges állammal és szervezettel való kapcsolattartás bűncselekményének elkövetése miatt. A muszlim hitre 2000-ben áttért fehéroroszországi születésű zsidó a katonai szolgálat idején megismerkedett egy palesztin lánnyal, kedvéért fölvette a muszlim vallást, s nejével együtt egy galileai palesztin faluban éldegélt, mígnem elhatározta, hogy dzsihadista harcosként Szíriában csatlakozik az Iszlám Államhoz. Január 16-án kívánt Törökországba, majd onnan Szíriába utazni, ám a Sábák izraeli biztonsági szolgálat emberei már várták a lodi repülőtéren – írja a többi között a Válláh!Hádásot és a Jediot Áháronot.
Zoom
A muszlim Valentin Mazalevszkij (fotó: rendőrségi szóvivőség)
A most 39 éves Valentin Mazalevszkij 1996-ban alijázott, azaz vándorolt be Izraelbe Fehéroroszországból. Kezdetben mindenben alkalmazkodott a zsidó társadalom elvárásaihoz, tanulta a héber nyelvet, majd állampolgári kötelességének eleget téve bevonult az izraeli hadseregbe. A sorkatonai szolgálat idején megismerkedett egy muszlim palesztin lánnyal, s Kr. u. 2000-ben, tehát alig négyéves izraeli tartózkodás után a hölgy kedvéért áttért a muszlim vallásra. Később a szerelmes Valentin a nejének falujába, a galileai Tábor-hegy lankáin levő Es-Sibli nevű palesztin faluba költözött. Az asszony után az új vallásába is annyira belehabarodott, hogy egy idő után elhatározta, hogy muszlim hitharcosként, dzsihadistaként csatlakozik az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez.
Zoom
Valentin még zsidó korából (fotó: archív)
A világhálón fölvette a kapcsolatot az Iszlám Állam szíriai, majd az egyiptomi Sínai-félszigeten működő szárnyának összekötőivel, s kinyilatkozta, hogy mindenképpen csatlakozni kíván a dzsihadisták soraiba. Sok esze nem lehet szegény Valentinnak – meg az iszlamista kapcsolattartóinak sem -, mert a Sábák nevű izraeli biztonsági szolgálat az első perctől kezdve figyelte a „beszélgetéseit”. Az izraeli bíróságon ma délelőtt ismertetett vádiratból az is kiderült: tavaly nyáron beidézték az izraeli rendőrségre, ahol közölték vele, hogy törvényellenes cselekedetnek számít az Iszlám Állam összekötő embereivel való világhálós kapcsolattartás, illetve a terrorszervezet által terjesztett propagandavideók nézegetése, s azoknak megosztása. Valentin azonban egyre jobban belelovalta magát a dzsihadista ideológiába, miközben az izraeli titkosszolgálat minden mozdulatát továbbra is figyelemmel kísérte.
Valentin az idén januárban megkapta az értesítést, hogy utazzon Törökországba (az izraeliek oda naponta szép számban utaznak – H. J.), majd jelezze, hogy rendben megérkezett, s onnan átszivárognak Szíriába. Január 16-án Valentin a Törökországba szóló egyirányú jeggyel a zsebében ki is ment a lodi Ben Gurion Nemzetközi Repülőtérre, ám ott már várták a Sábák emberei, s rövid azonosítás után letartóztatták.
Hering J. – Kuruc.info