A svéd rendőrség közlése szerint emberek közé hajtott egy teherautó Stockholm központjában – írja a BBC.
Zoom
A teherautó egy bevásárlóközpontba ütközött
Az eset a Drottninggatan sétálóutcában történt: információk szerint hárman meghaltak, többen is megsérültek.
Szemtanúk szerint az utcán többen is a földön feküdnek, a sérültek pontos számáról még nincsenek adatok. A rendőrség nem kommentálta, hogy az incidens terrortámadás lett volna – írja a The Local.
A helyszínről élőben közvetít a Dagbladet hírcsatorna:
Az M1 malmői tudósítója arról számolt be, hogy helyi hírek szerint az a teherautó, amivel a gázolást elkövették, lopott volt.
A svéd rendőrség terrortámadásnak minősítette az esetet.
Zoom
Zoom
A tudósító elmondta, hogy nem csak a svéd parlamentet zárták le az incidens után, hanem minden földalatti forgalom is leállt a svéd fővárosban. A hatóságok arra szólították fel a fővárosban tartózkodókat, hogy kerüljék el a városközpontot.
Zoom
Zoom
A szemtanúk lövéseket is hallottak a közelből – erről számolt be a svéd televízió, az SVT is. A közösségi médiában terjedő hírek szerint a lövöldözés nem sokkal a gázolást követően, ám valamivel távolabb történt.
Zoom
Zoom
Zoom
Az Aftonbladetnek sikerült elérni a teherautót üzemeltető Spendrups cég vezetőjét. Ő azt mondta: a teherautót éppen rakodták, amikor valaki beugrott a vezetőfülkébe és elhajtott. A sofőr megsérült és sokkot kapott, a rendőrség kihallgatja.
A svéd miniszterelnök közölte, hogy a belvárosban elfogtak egy embert, eközben a svéd média arról ír, hogy hárman ugrottak ki a teherautóból a gázolást követően – írja a Bild.
XVI. Károly Gusztáv svéd király közleményt adott ki, hogy a királyi családdal együtt megrendültek a merénylet miatt. Megjegyezte, hogy a cselekmény háttere egyelőre nem tisztázódott, követik az eseményeket, és együttérzésükről biztosítják az áldozatok hozzátartozóit.
Stefan Löfven miniszterelnök a televízióban azt mondta, hogy Svédországot megtámadták.
Zoom
A svéd parlamentből nem engedik ki a képviselőket, mivel az épület közel van a merénylet helyszínéhez. Jelenleg csak néhányan vannak a parlament épületében – írja a The Local. A TT svéd hírügynökség szerint folyamatban van a stockholmi pályaudvar kiürítése, és felfüggesztették a vonatok közlekedését. A metrók közlekedése is leállt. A rendőrség arra kért mindenkit, hogy maradjanak otthon.
A rendőrség azt mondta, hogy hivatalosan nem tudják megmondani, hogy hány halálos áldozat van, és azt sem kommentálják, hogy elfogták-e volna bárkit is.
Az Expressen szerint fekete csuklyás pulóvert és zöld dzsekit viselt az elkövető:
Zoom
A svéd fővárosban rendkívüli állapotot rendeltek el, barikádokat emelnek a belváros bizonyos pontjain határozatlan ideig. A hatóságok azt kérik, hogy továbbra se hagyja el senki az otthonát.
Ezúttal sem marad el az immár szokássá váló szánalmas-röhejes intézkedés: Anne Hidalgo, Párizs polgármestere jelezte, hogy az Eiffel-torony fényeit éjfélkor lekapcsolják az áldozatokra emlékezve. (És ezzel meg is van oldva a muszlimprobléma.)
Az országos rendőrfőkapitány azt mondta, hogy nem tudják, egyszeri merénylet történt, vagy számolniuk kell még további terrorcselekményekkel.
A rendőrség kihallgatott két embert, azonban azt nem árulták el, hogy gyanúsítottként hallgatták-e ki őket – közölte a Reuters.
Elfoghatták a tettest
Letartóztattak egy embert a pénteki teherautós támadással összefüggésben Stockholm északi részén, írja több forrásra hivatkozva a svéd Aftonbladet lap. A rendőrség először nem erősítette meg az információkat, de aztán a honlapjukra nem sokkal később azt írták ki, hogy egy embert őrizetbe vettek, akinek köze lehet a támadáshoz, de többet egyelőre nem közöltek.
A lap szerint a város északi részén elfogott férfi állítólag azt vallotta, hogy ő a tettes. A férfin kisebb sebek voltak, és egy törött szemüveget, valamint a szemeinél és a szájánál szabadon hagyott símaszk volt nála, amilyet több szemtanú szerint a támadó is viselt.
Az Aftonbladet szerint már négyre emelkedett az áldozatok száma, egy sérült a kórházba szállítás után halt meg. A sérültek száma tizenötre emelkedett, közülük kilenc ember állapota súlyos.
Szombati frissítések:
A tegnap délutáni stockholmi tömeges gázolásos merénylet után szombat reggelre a svéd hatóságok letartóztattak egy második gyanúsítottat is. Az incidens során legkevesebb négy ember meghalt és 15-en megsebesültek – ezt közölte az SVT állami televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva szombatra virradóra. Az SVT úgy tudja, hogy az észak-stockholmi Hjulsta külvárosában letartóztatott férfi kapcsolatban áll a másik gyanúsítottal, aki korábban került a hatóságok kezére.
Az este nem a sofőrt fogták el
A svéd rendőrség péntek este megerősítette, hogy a korábban a Stockholm északi Märsta nevű elővárosában elsőként letartóztatott férfinak megállapították a kilétét, és hogy hasonlít a feltételezett tettesről közzétett fényképen szereplő férfira. Később közölték, hogy nem ő vezette a teherautót.
Az Aftonbladet című svéd napilap értesülése szerint az elsőként letartóztatott gyanúsított egy 39 éves, Üzbegisztánból származó férfi, aki vonattal utazott el Stockholm belvárosából az északi fekvésű Märstába, ahol egy rendőrjárőr fogta el. A férfi lakhelye ugyanakkor a lap szerint a svéd főváros egyik déli elővárosában van.
Az Aftonbladet emellett tudni véli, hogy a férfi Facebook-oldalán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóit találták, illetve tetszikelt egy bejegyzést, amelyen a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantás vérben úszó áldozatai voltak láthatók.
A lap a férfi egyik ismerősére hivatkozva közölte azt is, hogy a gyanúsított négy gyermek apja, és az építőiparban dolgozik.
A rendőrség szóvivője elmondta: a letartóztatott férfira azért figyeltek fel, mert a délután folyamán feltűnően viselkedett egy üzletben. A hatóság szerint azonos azzal, aki a támadás helyszíne közelében egy biztonsági kamerával készült felvételen látható.
“Egy sor személyt ellenőriztünk, akik felkeltették érdeklődésünket, és letartóztattunk egy embert, aki különösen érdekel minket” – tette hozzá a szóvivő.
Korábbi értesülések szerint úgy lehetett tudni: lehetséges, hogy az elkövető volt a felvételen, de a rendőrség csak annyit közölt: a teherautó vezetőjét még keresik.
A stockholmi hatóságok ezzel párhuzamosan bejelentették, hogy egy elgázolt ember a kórházban belehalt sérüléseibe, és még 15-öt ápolnak, közülük 9-nek súlyos az állapota. A rendőrség négy halálos áldozatról adott ki tájékoztatást. Kilétüket nem közölték.
Szombaton Svédország középületein félárbócra eresztik a zászlókat.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
"Nem engedik, hogy a gyűlölet lerombolja az ország értékeit" - azaz marad minden a régiben
Stefan Löfven svéd miniszterelnök kormánya a pénteki gázolásos merényletet követően bejelentette a határellenőrzések szigorítását. A döntés értelmében 10 napig minden Svédországból kiutazó személyt ellenőriznek.
Anders Ygeman svéd belügyminiszter az SVT állami rádiónak elmondta, hogy szükség esetén további 20 nappal meghosszabbíthatják a skandináv állam határain a teljes határellenőrzést. “Erre azért van szükség, hogy az elkövetőt vagy esetleges segítőit megakadályozzuk az ország elhagyásában, és abban, hogy kivonják magukat a letartóztatás alól” – tette hozzá.
Löfven a merénylet helyszínén virágot helyezett el és mécsest gyújtott.
Sajtótájékoztatóján a miniszterelnök kijelentette: Svédország egyesült részvétében és haragjában, továbbá megfogadta, hogy nem engedik, hogy a gyűlölet lerombolja a skandináv ország értékeit.
Mégis az elkövetőt fogták el, robbanószer is volt nála
A svéd rendőrség a stockholmi terrorcselekmény után őrizetbe vett férfit gyanúsítja azzal, hogy ő volt a négy embert halálra gázoló teherautó vezetője. A svéd közszolgálati tévé szerint bomba is volt a teherautóban.
Lars Bystrom rendőrségi szóvivő azt mondta: „A kérdéses személyt letartóztatták tettesként, mint a teherautó sofőrjét. Lehetnek mások is, akik kapcsolatba hozhatók vele, de ezt még nem tudjuk” – mondta a szóvivő azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint letartóztattak egy második férfit is a pénteki merénylettel összefüggésben.
Az első férfit Stockholm Märsta nevű elővárosában tartóztatták le pénteken, azzal, hogy hasonlít a feltételezett tettesről közzétett fényképen szereplő személyre, kezdetben azonban a rendőrség úgy nyilatkozott, hogy nem ő vezette a teherautót.
A férfi az Aftonbladet szerint 39 éves, Üzbegisztánból származik, Stockholm egyik déli elővárosában lakik, négy gyereke van és az építőiparban dolgozik. A lap szerint Facebook-oldalán az Iszlám Állam propagandavideóit találták.
Az SVT közszolgálati televízió szerint a rendőrök a teherautóban egy robbanóanyagokat tartalmazó táskát is találtak.
Ezért nem kellene lazán kezelni a "marginális szereplőket" sem
A stockholmi teherautós merénylet miatt letartóztatott férfi személye feltűnt már a svéd biztonsági szolgálatok által gyűjtött információk között - közölte a svéd biztonsági rendőrség parancsnoka szombaton.
Hozzátette ugyanakkor, hogy marginális szereplőként tűnt fel a látókörükben.
Délután megtartott stockholmi sajtótájékoztatóján Anders Thornberg parancsnok megerősítette, hogy a stockholmi gázolásos terrorcselekmény után őrizetbe vett 39 éves, Üzbegisztánból származó férfit gyanúsítják azzal, hogy ő vezette a négy embert halálra gázoló teherautót. “Semmi sem utal arra, hogy nem a megfelelő ember lenne a kezünk között” – mondta.
A merénylethez használt, lopott teherautóban talált tárgyról a rendőrfőnök azt mondta, hogy az lehet bomba vagy valamilyen gyújtószerkezet is.
(MTI - Origó - Híradó - Index nyomán)